På tide med en liten oppdatering her nu.
Då har jag körd systemet med kun Panasonic 12kW och Daikin som spets/kylning i 1 år.
Fick inte installerat Comfortzone förra året, då det blev lite mycket arbete ute med en terrass med en sommarstuga på.
Med oppvärmning av hele huset minus poolrum och bad oppe, gikk det med ca 8300 kWt. Det er inklusiv 15 C grader i garaget och konstant värme i slingorna i plattan och trapp ute hele vinteren. Jag är mycket nöjd, då jag har installerat allt själv och tunet pump, slingor, m.m.
Då er det dags att kanskje i år få byttet ut den gamle IVT 490 i källaren och få en reduktion av kostnadene till poolen och värmevatten, som nå er högre enn förbruket på hus, garage och utevärme tillsammans.
Har lest mycket och kommit fram til att dette kanskje er den beste løsningen, se bild.
Installerar en tank för värmevatten fra OSO som en Comfortzone kann jobba mot som ger mycket tappvatten när barnebarn och barn er på visitt, som händer ganska ofta.
Tanken vill ochså serva en slinga till poolen med en egen shunt som slår av og på cirkpump när det inte er behov for varmt vatten i poolen.
Då kan jag köra systemet i 3 steg:
1. Sommartid - kun CZ på värmevatten och shunt til poolen fra tank.
2. Mittsesonger (ned till ca +5 C grader) CZ servar hela huset och pool från tank.
3. Vinter (under +5 C grader) CZ servar ovanvåning och pool från tank, Panasonic startas upp och servar undervåning, garaget och värme ute i platta och trapp.
Ser detta förnuftigt ut?
Om systemet funkar som beräknat, vill jag driva ett helt hus, garaget, pool och utevärme på ca 12.000kWt pr år.
Med en kostnad på ca. NOK 217.000,- för 3 pumpar (LLVP, LVVP och FLVP), byte av allt rör och demontering/sanering av oljepanna, har jag ett system med överkapasitet och backup för värme och VV. Lyx med gott om VV, värme i garaget(kommer inte klara mig utan) och 32 C grader i poolen inkluderat.
Innsparingen kommer etter ca 9 år, men då blir det lite billigare å bytte ut en og en pump.