0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Intressant att se hur en del kylteckniker svalt de rostiga metkrokar som kylbranschens konkurrensbegränsningsstrateger slängt ut. Dessa strateger gör anspråk på att företräda DES (Den Enda Sanningen). DES har förpackat egoistiska konkurrensbegränsande motiv i en förment omtanke om miljön. De fina förpackningarna har sedan använts vid branschens interna skolning, i avsikt att skapa tunnelseende. Jag känner till att inte alla kylteckniker fallit i fällan. Det finns faktiskt de som har sin förmåga till ”split vision” intakt. Den förmågan behövs för att kunna ta in och väga även annan information än den som serveras av DES. Den som enbart litar till DES, får en skev världsbild. Att kalla andra än CFC-köldmedier för Freon, torde vara en rätt isolerad svensk företeelse. Den sammanblandningen hittar man knappast utomlands. Man kan ana taktik uttänkt av branschens strateger. ”Sätter man det miljövidriga namnet Freon på allt, så borde det bredda acceptansen för de stränga svenska reglerna” I andra länder gör man en klar boskillnad. Där anser man att Freon ska ha skamstämpeln, men låter inte den stämpeln spilla över till de i dag tillåtna klorfria syntetiska köldmedierna. I andra länder har man en avsevärt bättre förmåga att se proportionerna än vad den svenska kylbranschen förefaller att ha. Man känner till att om dagens olika utsläppskällor ställs bredvid varandra så blir köldmedieutsläppen inte annat än bagateller. Det är en gåta att svenska kylteckniker kan koppla ihop en ökad UV-strålning med pysning av små snuttar av icke ozonförstörande HFC-gas. Verkligheten är den att problemet med det borttynande ozonlagret har en helt annan dimension. Det handlar inte längre om utsläpp från köldmediekretsar och hårsprayflaskor. Världen runt är användning av Freoner förbjudet. Problemet stavas i stället ”skumisolering som jästs med CFC medel”, innan förbudet kom. Då jästes i stort sett all isolering, världen runt, med sådant. Mängden Freon påstås vara flera gånger större i isoleringens porer än i kylmediekretsen på varje gammalt kyl eller frysskåp. Den gasen kommer förr eller senare (genom diffusion) ut i atmosfären. Man har i dag inga metoder att ta hand om denna gas som är bunden i isolering.Till den isolering som användes i kyl och frysskåp får läggas stora mängder med skumisolering som använts i industrn och till annat. Trots förbudet kommer (enl. experterna) freon att sippra ut i atmosfären under mycket lång tid framåt. (källa Ny Teknik). Livslängden av CFC i atmosfären ligger kring 100 år. Mätningar har visat att ozonhålen bara fortsätter att växa. Till det får man lägga att CFC-gaserna inte bara är ozonförstörande, de tillhör dessutom de allra mest kraftfulla växthusgaserna. Så nog har vi mer att oroa oss över än någon enstaka ”hemmapysare”.De sammanlagda utsläpp som förorsakas av privatpersoners verksamhet i köldmediekretsar lär dessutom ALDRIG NÅGONSIN komma ens i närheten av de sammanlagda utsläpp som kylteckniker förorsakar.Tjugohundratalets stora utmaning är utan tvekan att få håll på utsäppetn av växthusgaser. Men den som fastnat i tron att det skulle hänga på kylbranschen, har DEFINITIVT TUNNELSEENDE./Knut.
Wow, nu måste väl diskussionen vara slut, dragan måste väl stå som vinnare med sin överlägsna agrumenteringsteknik.Messer