0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
I och med att pumpen är på 9 kW ska den dra ca 2,5 kW när enbart kompressorn går. Kompressorn går nästan hela tiden när det är -1 grad. Då huset ligger i Umeå verkar pumpen snålt dimensionerad och kommer att behöva en hel del tillsatsel. Tillskottselen verkar inte riktigt rätt inställd. Det ska inte gå in 6 kW nästan på en gång följt av att pumpen stannar. Eftersom pumpen är från 2005 ska reglersystemet vara detsamma som på min pump så följande anvisning ska fungera. Gå in i servicemenyn (tryck in den högra av de tre knapparna och håll den intryckt i minst 10 sekunder), gå sedan till meny 8.3.4 Ramptid öppna. Prova med att ställa in en timme där. Vad är det för tid inställd på 8.3.5 Ramptid stänga?
Som komplettering till Egens inlägg. När pumpen startar börjar tillskottstimern räkna ner. Har inte returtemperaturen nått börvärdet när den har räknat ner till noll börjar ramptidstimern räkna. Är tillskottseffekten inställd på 6 kW (fabriksinställning) kommer 3 kW att kopplas in efter halva inställda ramptiden och 6 kW efter hela tiden förutsatt att returtemperaturen inte har nått börvärdet dessförinnan. Har returtemperaturen nått börvärdet räcker ju 3 kW elpatron till. Det som händer här är att ramptiden hinner räkna färdigt innan 3 kW elpatron hinner lyfta returtemperaturen över börvärdet. Det innebär att 6 kW hinner kopplas in fast det inte behövs. Det som kan hända i värsta fall är att den höga effekten senare, när radiatorvattnet har gått ett varv i systemet, kommer att höja returtemperaturen så mycket att förutom att elpatronen kopplas ur så stannar också kompressorn vilket är en dödssynd i värmepumpsammanhang. Behövs det elpatrontillskott ska kompressorn gå hela tiden. Det är värt att titta på vad tillskottstimern är inställd på. Det kan ju vara så att returtemperaturen kan nå börvärdet om pumpen får tid på sig. Är då tiden för tillskottstimern plus halva ramptidstimern kortare än den tid det skulle ta att nå börvärdet kommer elpatronen att kopplas in fast det inte behövs. Vad som är lämpliga tider får man prova sig fram till. Tiderna beror på hur trögt det värmeavgivande systemet är (antal liter vatten i systemet) och hur känslig man är för temperatursvängningar. I det här fallet är det helt klart att en ramptid på 20 minuter är för kort tid. Jag hoppas att det har framgått av ovanstående att det är helt förkastligt att ha tillskottstimern inställd på 1 minut. Är ramptiden 20 minuter har pumpen 11 minuter på sig att nå börvärdet och det klarar den inte vintertid. Det är också bra att veta att starttemperaturen för pumpen är börvärdet minus halva kopplingsdifferensen och stopptemperaturen börvärdet plus halva kopplingsdifferensen. Fabriksinställningen för kopplingsdifferensen är 5 grader.
Det är rätt uppfattat. GT1 är returtemperaturen och det fungerar enligt ditt exempel. Rätt uppfattat även med tiderna. Det är olägenheten av lite för låg inomhustemperatur som avgör hur länge man kan vänta på att elpatronen kopplas in. Man får kombinera inställningarna av tillskottstimer och ramptid då 3 kW elpatron kopplas in efter tillskottstiden plus halva ramptiden Ramptiden ska vara så lång att temperaturhöjningen när 3 kW elpatron går igång ska ha hunnit fortplanta sig till returen och lyft den över börvärdet innan ramptiden har räknat färdigt. 6 kW elpatron ska bara gå in när det är riktigt kallt ute, skulle gissa vid så där -15 grader.