Vi har precis byggt ett 1,5 plans Eksjöhus på 177 kvm med Nibe F750 frånluftsvärmepump, platta på mark med vattenburen golvvärme i markplan och radiatorer på övervåningen. F750:n ligger ju i överkant av sin kapacitet på ett sådant här hus och vi har även byggt till ett uterum på ca 20 kvm med golvvärme som går på samma pump, dock med tempgivaren inställd på lägsta möjliga temp, +5, nu på vintern. Vill dock hålla det frostfritt. Nu när temperaturen börjat sjunka ner en bit under nollan märker jag att pumpen får jobba på rätt hårt, den går ofta på mer än 100Hz och med 1-2 kw på tillsatsen vid en utetemperatur på minus 2-3 grader. Jag har testat att prioritera ner varmvattnet lite och köra 60/40 värme/varmvatten men då blir man ju direkt begränsad i hur mycket man kan duscha osv.
Jag funderar nu på att komplettera systemet på något sätt och sneglar lite på en luft/luft-värmepump. Vi har ganska öppet i kök+vardagsrum och kan få till en bra placering av innerdelen där. Det jag oroar mig för är att golven ska bli kalla där man kör pumpen och tempgivarna stryper flödet.
Man skulle ju kunna sätta luftpumpen där uppe för att komma ifrån golvproblematiken men det känns dumt att sätta den där då det känns mest logiskt att satsa på markplan och låta ev. överskottsvärme röra sig uppåt i huset. Å tredje sidan vill man ju kunna köra kyla på pumpen på sommaren och eftersom vi har sovrummen där uppe så skulle det passa bättre att ha den där ur den aspekten.
Är det någon som har denna lösning och kan tipsa om hur det blir, vad man ska tänka på eller om det helt enkelt inte är någon bra lösning.
Ett alternativ skulle ju kunna vara att installera en extra varmvattenberedare och då kunna prioritera ner varmvattentillverkningen i pumpen. Nackdelen blir förstås att vvb då är eldriven och då kan jag lika gärna låta pumpen köra tillsatsen lite mer.