0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Vi kör bara vattenradiatorer till fjärrvärme nu men man märker när man kommer ner på morgonen att ingen kutat runt under natten och luften därmed stårt stilla. Det är lite råare.
Problemet med att sänka tempen på luft/vatten och luft/luft-värmepumpar är att de måste gå hårdare för att åter komma upp i inställd temperatur.Det innebär under en stor del av året sämre COP (lägre COP ju högre effekt värmepumpen går på) och tätare avfrostningar.Dessutom, just vid nattsänkning så vill man ju ha upp temperaturen så det är varmt när man stiger upp klockan 6, vilket innebär att värmepumpen skall dra på runt 04.00.De två kallaste timmarna på dygnet skall alltså värmepumpen gå som hårdast för att komma ifatt, dels tappet från nattsänknigen, men även det ökade energibehov som finns efter natten då huset under natten som regel inte tillförs så mycket värme via hushållsel, belysning, TV-apparater, Datorer, Matlagning o.s.v.Blir det kallt ute är det inte ens säkert att den kommer ikapp, och då får man frysa eller komplettera med elradiatorer, fjärrvärme eller annat.
"..hitta på andra smarta lösningar..".. jaa, sov tillsammans i samma rum som värmepumpen, varje människa ger 100 W så är ni en stor familj kan det verkligen löna sig!Självklart lönar det sig att stänga av VP några timmar under höst och vår, det är en mekanisk maskin som slits när den går. Men om man är så känslig att man inte tål att väggarna är kalla på morgonen trots att man tagit koftan på så är det bara att köra på med full kraft dygnet om - mjöka inte med att sänka 1°C!
Sänker du 1 °C minskar du värmekostnaden med ca 5% det gör ca 1000 kr på en ordinarie energiförbrukning på 20000kwh.