Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Översäkra värmepump från 10A > 13A med 1,5mm2 ledning på 3fas ?  (läst 5329 gånger)

0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Utloggad Art Deco

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 2101
Är osäker om placeringen av detta inlägg eftersom det kan röra alla typer av vp, därför la jag det här.

Sen tidigare har vi haft stora diskussioner om att säkra upp enfas-ledningar med 1,5mm2 area från 10A till 13A, med gamla porslins-säkringar, har själv kört det på Nocrian utan några som helst problem eller varma proppar.
Nu funderar grannen på att byta ut sin gamla 9kw Mecaterm som är 3-fas med 10A proppar, och har tittar på begagnade 3-fas maskiner där flera tangerar 10A-gränsen där det då rekommenderas att säkra till 16A av tillverkaren, vilket innebär att ledningarna då måste bytas ut från 1,5mm2 till 2,5mm2.

Då blir den naturliga frågan, kan 13A tricket på 1-fas även köras på 3-fas, under förutsättningen att 13A klarar pumpens max-förbrukning och att man då kan behålla den gamla elledningen på 1,5mm2, ledningssträckan ligger runt 7-8m från gruppcentralen.

Vad säger proffsen här ?
Friskt kopplat - hälften brunnet ....

Utloggad svenske kocken

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
 • Antal inlägg: 7622
 • Kön: Man
 • Jag älskar värme!
Man ska räkna på varje enskilt fall när det gäller att sätta i 13 i stället för 10 A. Det handlar i första hand om utlösningsvilkoret, dvs säkringen måste lösa inom föreskriven tid vid kortslutning så att ledningar inte blir överhettad. Där är det i första hand förimpedansen som avgör och den beror på hur långt man har till högspänningstransformatorn och hur grova ledningarna dit är. Det har även att göra med hur ledningen är förlagd och vilken kylning den får.
Om man har en trefasmaskin och 10 A är det ca 7 kW IN i maskinen och det motsvarar nog en 20 -25 kW ut, vilket är en mycket stor maskin. Normalare är väl att villamaskiner drar 3 - 4 Amper till det kommer naturligtvis eltillskottet som för 3 kW blir ca 4 A och för 6 kW ca 8 A.
Jag skulle ALDRIG köra en "apparat" med maxbelstade ledningar dels kan dom bli mycket varma och plasten kommer med tiden att ta stryk (isoleringen torkar).
Så rådet är att använd 2,5mm2 ledning om man ska säkra 13 eller 16 A Kostnaden för att byta är inte särskillt stor del i en VP installation OCH då kan man sova gott.
Dom som säger att "det är bara att säkra upp till 13 A" vet inte vad dom talar om. Och visst fungerar det OK ibland, men det vet man inte på förhand utan att ha räknat.
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem i 4 slingor med 4 radiatorer på varje slinga, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i Jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten.

Utloggad torbjorn_forsman

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Sundsvall
 • Antal inlägg: 2299
Jag håller med om att utlösningsvillkoret alltid måste kontrolleras, i övrigt så känns det mindre motbjudande att säkra upp en trefasgrupp till 13 A än att göra samma sak med en enfasgrupp. Erfarenheten visar att vanliga enfasvägguttag och stickproppar ofta får problem med varmgång om man belastar dem med mer än 10 A, även om det står 16 A som märkström på dem.

Om man ska bedöma vad man i praktiken kan belasta en 1,5 mm2-ledare med så måste man, förutom förläggningssätt och värmeavledning, också ta hänsyn till hur många strömbelastade ledare som går i samma kabel/rör. En enfasgrupp med bara två strömbelastade ledare är ett betydligt lindrigare fall än en osymmetriskt belastad trefasgrupp med nolla, där övertoner mm i värsta fall kan göra att man har fyra fullt belastade ledare i gruppen, och därmed dubbla förlusteffekten per längdenhet.
Beträffande värmeavledning så är flerledarkablar (t ex EKK) bättre ur den synpunkten än enledare i rör, det är också bättre om kabeln ligger öppet och ensamt förlagd utanpå vägg eller på en kabelstege än om det är ett kabelstråk med många hopbuntade kablar/rör, eller om den går mitt inne i en regelvägg fylld med isolering.
Har vårdnad om:
Argo AW22AHL (2 st)
CTC EcoAir 105v3 + EcoEl styrsystem påhängt på gammal Exonom-panna
Foma AW6200
Foma 5600
Thermia Diplomat D6

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!