0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Sätt in en lvvp.
Hur kan en elpanna krångla om den inte rostat sönder borde det inte vara så svårt att få igång den och en ny elpanna är lika dyr eller billig i drift.
Jag gissat att byte till Nibes VVM panna kostar 55000:- efter ROT avdrag.
När det är krångel med en gammal elpanna, som VVS-montörer eller elektriker inte vill befatta sig med, så är det ofta i grunden elektronikproblem på styrkortet - t ex åldrade elektrolytkondensatorer. Mycket lätt och billigt att fixa för den som har litegrann elektronikkunnande, t ex en gammal tv-reparatör eller en som har gjort lumpen som signalmekaniker.Arbetskostnaden för att installera en lvvp ska inte behöva bli mycket högre än för byte av elpanna. Det som tillkommer är några timmars jobb med el- och rördragning till utomhusdelen, samt eventuellt en del grävarbeten för att ordna ett stabilt och dränerande underlag.
Vi antar at det handlar om VVB(varmvatten beredare på 1,6kW),120l volym.Hur ser uppvärmningssystem ut med el.radiatorer? eller vattenburet?Låter häftigt med en panna på 1600kW,det normala max 9kW.
Har frågat pappa om felet och han har på pannan ett reglage han vrider på för att justera shuntventilen. Med reglage verkar det vara en ratt på en axel som går in i pannan och mekaniskt ändrar ventilen, kan det stämma? Det är denna justering som är mycket känslig och svår att få rätt. Antingen blir det för kallt eller för varmt. Sen är han rädd för att ventilen som reglerar temperaturen på varmvattnet ska fallera så det blir skållhett vatten i t.ex. duschen. Vet ej om risken för detta är särskilt stor?Det om lvvp installation, här läst runt på forumet och en sådan installation verkar kosta 100k medan en elpanneinstallation verkar gå på 50k eller har jag missuppfattat något?Vi tänkte att det ej var lönt med lvvp för 100k då hans totala elförbrukning en vintermånad är 2800kwh med nuvarande setup med elpanna som grund och en luft/luft värmepump på det. Han har ett litet hus.Tänkte det kunde vara en lösning om man sätter in elpanna nu som man sen kan koppla en lvvp till i framtiden om den nuvarande llvp lägger av?Du har säkert rätt i att det inte är 1600kw. Nog han eller jag som tagit fel. Glömde fråga igen om effekten. Han har vattenburna element som värms av elpannan och på det har han en luft/luft värmepump. Själva värmeeffekten är det inget fel på utan tydligen inställningen av shuntventilen som är problematisk då det tydligen är mycket svårt att ställa in rätt temperatur.
Har frågat pappa om felet och han har på pannan ett reglage han vrider på för att justera shuntventilen. Med reglage verkar det vara en ratt på en axel som går in i pannan och mekaniskt ändrar ventilen, kan det stämma? Det är denna justering som är mycket känslig och svår att få rätt. Antingen blir det för kallt eller för varmt.
Sen är han rädd för att ventilen som reglerar temperaturen på varmvattnet ska fallera så det blir skållhett vatten i t.ex. duschen. Vet ej om risken för detta är särskilt stor?