Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: En lite slingrig felsökning  (läst 933 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 8695
En lite slingrig felsökning
« skrivet: 21 augusti 2016, 12:26:46 »
I förrgår kväll ringde min svåger. Det fanns varmvatten men värmepumpen, en Thermia, ville inte värma huset. Jag förklarade att i sådana fall brukar det vara växelventilen som kärvar. Igår morse åkte jag hem till dem och tittade på pumpen. Jag upptäckte till min glädje att det var samma typ av växelventil som i min pump så det var inga problem att ta bort motorn testa om ventilen kärvade. Det gjorde den inte men för säkerhets skull smorde vi den.

Då återstod möjligheterna att det var något fel i styrningen av växelventilen eller någon inställning av styrsystemet som gjorde att pumpen inte värmde huset. Det var då 21 grader ute så vi ställde värdet för värmestopp (stoppar värmeproduktionen när utetemperaturen är lika med eller över värmestoppstemperaturen) till 23 grader för att få pumpen att starta. Men inget hände. Integralen började inte räkna, den stod på noll hela tiden. Efter lite funderande kom vi fram till att det nog måste vara något fel på styrkortet och att det nog var bäst att ringa efter en reparatör på måndag. Så jag åkte hem men för säkerhets skull tog jag med mig motorn till växelventilen för att testa den på min pump. Motorn fungerade perfekt.

Då Thermias bruksanvisning till pumpen var väldigt knapphändig letade jag på nätet efter någon bättre variant. Jag hittade en bruksanvisning till en modernare modell där det stod att ”Om värmestoppfunktionen är aktiv måste utomhustemperaturen sjunka 3°C under inställningen innan värmestoppet hävs”. Det stod det inget om i bruksanvisningen till min svågers pump. Jag åkte då över till min svåger igen för att testa om det möjligen kunde vara så även på den pumpen. Och se, med en värmesstoppstemperatur på 26 grader började integralen räkna.
Allt var som alltså som det skulle vara. Problemet var att önskad inomhustemperatur var 22 grader, värmestoppet var inställt på 17 grader (fabriksinställningen) vilket betyder att det är aktivt ner till 14 graders utomhustemperatur. Är det då en mulen dag och 15 grader ute produceras ingen värme och det blir inga 22 grader inne. 

För en värmepumpnörd var det en nära-döden-upplevelse. Tänk om jag inte hade hittat upplysningen om 3 graders differens! Min svåger hade i morgon ringt en reparatör som hade kommit och ändrat inställningen på värmestopp och sen skickat en saftig faktura för det. Mitt rykte som värmepumpexpert i släkten hade varit totalkvaddat.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 31745
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: En lite slingrig felsökning
« Svar #1 skrivet: 21 augusti 2016, 12:52:21 »
Mmm, lite knepigt att felsöka värmepumpar när det är "varmt" ute...
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?