Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Styra och debitera flera fastigheter med samma fastighetsvärmepump  (läst 1274 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad wuliloha

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 9
 • Värmepump eller värmepumpar?
Kan man koppla Nibe 1345 till typ 3 olika radhus med olika värmebehov och anpassa tillförseln efter de olika behoven (om de t.ex. är olika isolerade, håller olika innetemperaturer, klarar förändringar i utetemperatur på olika sätt etc) + debitera de olika husägarna för sin varierade förbrukning?

http://www.nibe.se/produkter/bergvarmepumpar/

Utloggad Zyberdude

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Korsnäs / Finland
 • Antal inlägg: 2266
 • Kön: Man
 • 62.77405 21.18189
Jo, det går. Du behöver bara några vämemätare. Lite svinn kommer det säkert att vara beroende på var pumpen skall vara samt förluster i värmetankar.
Danfoss DHP-H Opti Pro+ (Thermia G3) 8kw med thermIQ-link+Raspberry pi 32gb, 190m borrhål
Roth 20mm golvvärme 480m till 130m2 hus + 299m till 86m2 garage. Inflyttad i hus 1.9.2013 och garaget färdigställt 2014
Technibel cwx-3 frikyla. Enervent pingvin eco ede ventilation.
Platta på mark, 200mm grundisolering, 250mm ekovilla i vägg och 500mm ekovilla blåsull på vind. I garaget 150mm grund, 175mm paroc i vägg och 350mm ekovilla på vind.
Totalelförbrukning ca 6300kWh 6700 kWh årligen.
12st JA-solar 340W, SMA 4kW inverter.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 31961
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
Denna typ av värmemätare passar: http://www.energibutiken.se/sv/varmematare/81-varmematare-actaris-cf-echo-qp-25.html
Där har du räkneverk som kan avläsas.
Vill du vara så rättvis som möjligt så sätter du dem inne i varje fastighet, så att alla förluster betalas av dig, eller slås ut jämt på kunderna på något sätt.
Om inte så sätter du dem direkt vid förgreningen i pannrummet (eller var du nu förgrenar) så att hyresgästerna får stå för eventuella förluster i kulvertar och annat som kan vara energibovar.

Tappvatten är svårare att dela på, dels för att värmemätarna är lite tröga (flöden som skall "svänga in sig" och temperaturgivare som skall hinna värmas upp) och dels för att kunderna längst från varmvattenberedaren måste spola bort mycket varmvatten innan det når hushållet.
Hur hade du tänkt lösa varmvattnet?
Det man kan göra är att räkna ut en kostnad för varje m3 varmvatten, och sedan mäta volymen med en vattenmätare: http://www.energibutiken.se/sv/flodesmatare/92-flodesmatare-med-pulsutgang-qn-25.html
Tänk också på att en stor del av kostnaderna för tappvarmvatten är förluster, så om du räknar fram en m3-kostnad på faktisk förbrukning så får du nog räkna med en kostnad inte långt från "elpriset" även om du värmer med värmepump.

El går också bra att debitera enskilt, dock lite beroende på hur man löst elsystemet, men är husen separerade med varsin elcentral så kan du sätta in en elmätare för varje hushåll.
http://www.energibutiken.se/sv/elmatare/209-elmatare-3-fas-med-trippmatare.html

För bästa funktion skall du nog fundera på att koppla värmepumpen mot en arbetstank på ca 500 liter, och sedan var sin snål a-klassad cirkpump som matar varje radhus för sig, om det är möjligt utan allt för stora ombyggnader av befintligt distributionssystem.
« Senast ändrad: 25 april 2016, 06:46:09 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad wuliloha

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 9
 • Värmepump eller värmepumpar?
Tack för svar,

Det är en bra fråga kring varmvattnet. Det kanske är klokt att dela kulvertförluster jämnt om ledningarna blir långa. I dagsläget bereds varmvattnet i gemensam värmecentral för områdets sekundärnät och cirkulerar året runt i 40 år gamla ledningar.

Vi är just i begrepp att påbörja en utredning kring detta i radhusområdet (byggt i mitten på 70-talet) och jag sonderar mest för att få lite "förkunskap" kring möjligheter och problem som dyker upp. Det rör sig om en samfällighet där "hyresgäster" också är fastighetsägare utan incitament att hushålla med energi - husens värmebehov spretar pga  stora skillnader i underhåll mellan enskilda hus, till det kommer skillnader mellan gavelradhus och mellanliggande hus samt varierande storlek på hushåll och energianvändning. Mekanisk frånluft finns separat i samtliga hus - det finns en liten öppning för lösning där, men plats för panna kan bli problem i en del hus (såvida man inte billigt kan bygga isolerat skåp intill fasader???).

Idag körs fjärrvärme i 70-tals sekundärnät där alla ledningarna ligger i gata fram till radhusgavlar på de olika längorna och sedan ligger ledningarna längs under radhuskropparnas betongplattor, en kulvertgrop finns i varje hus med ventiler och kopplingar till husens värmeslingor och vattenförsörjning. I föreningen finns andelstal för fjärrvärmekostnaderna, varmvatten debiteras efter förbrukning via mätare i varje hus och vi delar kulvertförluster. Varje hus har elmätare och husägarna står själva för sina elavtal idag. Det finns många problem med systemet och därför ska alternativ undersökas.

Det rör sig om ca 60 hushåll, fördelade i radhuskroppar om 3-9 hus - pumparna kanske kan spridas ut i området. Fjärrvärmelösningar är en variant, varianter av VP en annan.

Men då verkar det finnas fullgoda möjligheter med fastighetsvärmepumpar i alla fall då, givet förutsättningarna.
« Senast ändrad: 25 april 2016, 09:06:31 av wuliloha »

Utloggad svenske kocken

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
 • Antal inlägg: 7290
 • Kön: Man
 • Jag älskar värme!
Tänk även på att om ni ska ha VP så är det troligt att elnätet måste förstärkas. Kanske både internt och på leverantörssidan.
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem i 4 slingor med 4 radiatorer på varje slinga, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i Jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?