Jag har inte haft några som helst problem med att ha luftvärmepumpar igång i sträng kyla.
Argo AW22AHL , gammal on/off, går hur kallt det än är eftersom den inte ens har någon utetempgivare. Är inne på 12:e året nu men sedan ett par år förvisad till garaget.
Foma, flera olika luft/luft och luft/vatten med inverter, stänger av själva vid ca -21 °C . Egna drifterfarenheter sedan 8 år.
CTC luft/vatten, stänger av sig vid -15 °C (går att ställa om i en servicemeny om man så önskar). 10 år gammal vid det här laget, egna erfarenheter sedan ca 4 år.
Min åsikt är att det som är farligast för en luftvärmepump, i synnerhet sådana med inverter och därmed mycket elektronik i utomhusdelen, är fuktigt väder och temperaturer omkring 0. Framför allt är det inte bra att starta en värmepump under sådana förhållanden om den har stått avstängd länge och all elektronik är genomblöt av kondens. Risken är stor för krypströmmar, överslag, brännhål i kretskort mm.
Primitiva värmepumpar utan förreglingar för att hindra kompressorstart då kompressorn är för kall, kanske även utan kompressorvärme, är det bäst att inte stänga av alls utan låta dem gå kontinuerligt då det är riktigt kallt. Har man stängt av en sådan och låtit kompressorn bli utkyld, bör man låta den stå spänningssatt men inte igång några timmar så att kompressorvärmen får göra nytta, innan man startar den igen. Om den inte har kompressorvärme alls är det säkrast att låta den stå tills utetemperaturen har varit en bit över 0 i flera timmar innan man startar den igen.
En del värmepumpar som är ökända för avfrostningsproblem och/eller saknar trågvärme kan råka ut för att det byggs upp svallis vid botten av förångaren som böjer sönder den eller bucklar till de nedersta rörslingorna, det kan sluta med en rörspricka så att allt kylmedium läcker ut.