Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: I stället för Nibe Uplink  (läst 939 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad gbgustaf

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Värmepump eller värmepumpar?
I stället för Nibe Uplink
« skrivet: 19 december 2015, 21:23:28 »
Tänkte bara dela med mig av en snålvariant på Uplink som jag har gjort, ifall någon annan vill testa. Jag har en Nibe F1245 och när jag är bortrest vill jag kunna se hur varmt det är hemma, och vid behov justera temperaturen.

Min VP är inte kompatibel med Nibe Uplink. Uppgradering för Uplink kostar ca 5000 kr plus installation. Samt 250 kr per år om jag även vill kunna styra VP från mobilen, och det är ju precis vad jag vill. I stället har jag gjort en egen lösning, som ger mig den möjligheten, men som bara kostade mig ca 300 kr. En del av hårdvaran hade jag redan, annars hade det kostat ca 1500 kr, men det är ju fortfarande bara en bråkdel av att uppgradera till Uplink.

Jag har utnyttjat möjligheten till "Extern justering" som finns i VP. Här ställer man in en alternativ temperatur. För att aktivera extern justering kopplar man in en extra strömbrytare till VP. Jag har monterat en trådlös brytare och styr den med en Tellstick Net, som i sin tur är kopplad till min router, och kan styras via flera olika mobilappar.

Ett par exempel på hur detta kan användas:

1. Du har lagt in en sänkning på 5 grader som extern justering. Aktivera extern justering när du reser bort och stäng av den (från mobilen) när du är på väg hemåt igen.

2. Ställ in din VP på en låg rumstemp, tex 15 grader. Ställ in en hög rumstemp som extern justering, tex 25 grader. Lägg in en trigger som slår på extern justering när innetempen går under 18 grader. Lägg in ännu en trigger som stänger av extern justering när innetempen går över 19 grader. Du har nu skapat en termostat som håller tempen ungefär mellan 18 och 19. Från mobilen kan du ändra den inställda temperaturen och du kan även avläsa vilken rumstemp du har hemma.

Så här kopplade jag:

Inköpslista (Kjell & Co, men det finns billigare alternativ på nätet)
50199 Tellstick Net  (finns även begagnad på Tradera mm)
50446 Nexa fjärrbrytare
50433 Trådlös termometer
36101 Relä
36103 Reläsockel
67138 Normkapsling
37671 Signalkabel

Inkopplingen är ganska enkel, men starkströmsdelen ska förstås utföras av elektriker. Tänk även på att i tex duschrum kan det behövas högre ip-klass på kapslingen än den jag har använt. Eftersom alla trådlösa brytare är gjorda för 230V, så behövs även ett relä mellan brytaren och VP.

Montera kapslingen i närheten av VP, och nära en eldosa där du kan ansluta till 230V. Både relä och Nexabrytare får plats i kapslingen. Dra signalkabel till VP och koppla in på en AUX-ingång enligt installationshandboken. Aktivera AUX-ingången som "extern justering".

Koppla Tellstick Net till din router och ladda ner någon av alla mobilappar som finns för att styra den. Lär upp din Nexa-brytare mot Tellstick. Din trådlösa termometer dyker automatisk upp i appen.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!