Jag ska försöka förklara dilemmat som har uppstått hos mig. Jag har en Villa Classic 155 (om jag minns rätt) Den äldre modellen med en liten display. Jag har under en period haft många starter och jag upplever det allt i huset. Tog en stol och satt mig ner bredvid pumpen för att studera...
När VP går igång för att producera VV är det inga problem, full fart på produktionen och växelventilen (den som styr mellan att värma VV & element) ändrar läge och VV produceras. Temperaturen på röret från cirkpumpen är jättevarm och detsamma gäller närmare varmvattenberedaren.
När den är klar och ska producera värme till element uppstår följande:
växelventilen ändrar läge för att skicka ut det varma vattnet mot elementen istället och i ca 5 sekunder gör den det. Därefter slutar det att komma varmt vatten från cirkpumpen och ut mot elementen, utan temperaturen ut är ungefär detsamma som returledningen från elementen.
Nu till det konstiga... Lyfter jag av styrningen till växelventilen och pressar ner den för att "lura" systemet att gå mot varmvattenberedaren istället så kommer det varmt vatten från cirkpumpen mot varmvattenberedaren, släpper jag upp växelventilen så tar det bara ett par sekunder så slutar det varma vattnet att komma.
Varför gör den så och hur stor skillnad skall det vara på vattentemp vid VV-produktion/värme?