Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: 35 timmar med bergvärmepump  (läst 869 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad putte82

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Åre
  • Antal inlägg: 796
35 timmar med bergvärmepump
« skrivet: 06 november 2015, 10:46:47 »
Hallå!

Nu har jag haft min 1230-6 vart igång i 35 timmar. Här kommer lite reflektioner och funderingar.

Det har varit runt 0 till +7 grader ute. Pumpen har gått 18 timmar på 8 starter. Den har gått i 2 timmar och stått still i 4, ungefär. Framledningen är fast ställd till 29 då jag saknar ute/innegivare till vp. Gradminuter på maximala -250. Temp inne har sakta stigit från 20.4 till 21.8. Målet är 22. Värmen var avstängd i några dagar innan installation och det tar nog något dygn till innan den återhämtar sig helt. 5.5 starter per dygn får väl anses som bra för en bergvärmepump.

VP är kopplad mot en 1500l tank i toppen och botten. Överkant på tanken är kopplad mot golvvärmen(200m2), returen in i mitten av tanken.

Jag kommer flytta framledningsgivaren till tilloppet till golvvärmen. Detta kommer dels göra att pumpen får längre körtider då framledningstemperaturen där är lägre än från vp. Jag kommer också kunna koppla vb-pumpen på samma krets som kb-pumpen. Vilket då gör att vb-pumpen stannar när kompressorn stannar. Vilket sparar en hel del ström samtidigt som det gör att jag inte behöver göra något om jag startar gengaspannan.

Jag gjorde misstaget att flytta returen från golvvärmen till mitten på tanken. Iden med det var att jag trodde att temperaturen i returen skulle öka fortare än temperaturen i botten av tanken, vilket skulle öka temperaturen på returen till vp. Möjligt att om jag sänker hastigheten på vb-pumpen jämfört med pumpen till golvvärmen så kommer min ide att stämma. Jag tror nu dock att temperaturen i returen från golvvärmen kommer alltid vara den kallaste punkten på systemet. Därav kommer jag nog koppla retur till vp och retur från golvvärmen på samma uttag i botten på tanken.

Gjorde också lite mätningar när kompressorn gick.
Tid     VB-tillopp VB-retur KB-in KB-ut suggas hetgas
09:40 29.1         24.7      6.4    3.1     8.6      49.5
10:15 30.0         25.7      3.7    0.2     6.4      58.5
10:45 31.1         26.6      2.5    -1.1    6.0      61.4
11:15 31.8         27.2      1.8    -1.6    5.7      63.0

Trots att kb sjunker och vb ökar så ökar tom vb delta lite. Detta borde indikera att cop inte påverkas nämnvärt negativt av längre körtider, vilket har varit ett argument mot att jag velat ha långa drifttider på vp. Jag skall låta den gå längre och kolla om det blir någon skillnad i delta på vb. Lägre cop borde väl innebära lägre delta på vb eller är det en dålig mätmetod?

Övrig reflektion var att det gick utmärkt att fylla och lufta köldbäraren utan extra pump och cistern. Jag använde mig av en 10 liters hink, två bitar trädgårdsslang och en kanna.

Det är hål mellan varmvattenberedaren och vb så vattensidan är proppad. Jag har en elvvb till varmvattnet som förvärms via acktanken. Jag har inte behövt byta någon givare mot motstånd eller liknande. Jag har bara sänkt alla värden på vv så mycket det går. Den försöker inte starta och göra vv, jag vet inte riktigt varför men det fungerar i vart fall :)

Jag tycker det borde gå att få vp att både gå längre och mot lägre temperaturer. Fortsättning följer..
Nibe f1230-6 med kb tank, central frikyla, FTX via solfångare, ALM(avluftkylning) värmer kb tank. Värmer egenbyggt i lösvirke med 30-36cm isolering överallt, 200m2 i sutteräng. Gjuten golvvärme båda plan, samt 48m3 pool.

Nibe F1245-6 med FLM värmer 130m2 med golvvärme i båda plan.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?