Alltså jag tror att du har testat att öka varvtalet utan att tillräckligt värmebehov föreligger!
Jäkligt dumt att man inte själv kan reglera hastigheten. För genom att höja börtemp med en grad ökade VPn effekten på kompressorn tillfälligt höjde varvtalet från 3 till 5 kunde jag förbättra COP från 2,3 till 2,8.
Det är så man kan bli förbannad.
Jo men det är väldigt lätt att lura sig genom att bara titta på vad som händer med innedelen vid höjning av fläktvarvtalet!
hela systemet är beroende av en viss temperatur för kondenseringen, om man kunde sätta ett högre luftflöde på innedelen så pressas kondenseringen ner och cop-värdet borde öka?, men ute i förångaren följer förångningstrycket och temperaturen med ner och mindre tryck och lägre temperatur vid den viktiga förångningen medför lägre kölmedietransport och värmeupptagning därigenom faktiskt en minskning av effekten och cop-värdet!
Hela värmepumpen måste ha en balans mellan kompressorvarvtal och förångarvolym,kondensorvolym,strypdonets storlek, samt självklart luftflödena ute och inne.
Självklart är funktionen inte hundraprocentig vid alla driftsförhållanden, men skapad för att klara av dom mest skiftande förhållanden i temperaturhänseende och jag är övertygad om att totalekonomiskt är invertrarna optimerade till näst intill fulländning.
Intressant tycker jag däremot är avfrostningen som är ett oerhört kostsamt kapitel som våra luftvärmepumpar måste gå igenom, rätt ofta i onödan och ibland för sällan.
(Knäcks den nöten "frostfri förångare" så ligger bergvärmepumparna risigt till)