Hejsan!
Jag håller på och tittar på en ny värmelösning istället för pellets, dels för att slippa hantering, men även för att kunna frigöra ett extrarum, sänka kostnader, samt få kyla sommartid.
Min tanke var från början bergsvärme med kylkonvektorer, men en säljare från Allvärmeteknik rekommenderade istället LVVP för värme/varmvatten, samt en alternativt två LLVP för värme och kyla. Idén var då att luftluft ska gå normalt och förse med värme/kyla i vardagsrum och master bedroom, och luftvatten ska kicka in runt nollan för att bistå med värme i vårat radiatorsystem så hela huset blir jämnt uppvärmt, samt varmvattnet i kranen. Jag köper idén om att det blir jämnare temperatur på sommaren genom att använda luftluft för att kyla istället för kylkonvektor, men jag vet ej hur prisbilden skiljer? Enligt honom så skulle det bli ungefär lika dyrt att driva kylningen genom bergsvärmen, men nackdelen att det är svårare att styra tempen ("konvektor endast av/på").
Han föreslog en
AVT E200 som innedel, med 205L tank. Till det en
AVT E5 10Q utedel, min utetemp -27º, 60º framledningstemp, COP 4,1 @ +7º , 2,6 @ -15º, 2,1 @ -27º. Sedan 2 x Samsung Smart 9, SCOP 4,6, fungerar ner till -25º.
Och säkra upp till 20A, något jag funderat på ändå då jag har ett stort garage med stor kompressor etc.
Vi bor i ett hus på 130 kvm i Norrköping, värmekälla pellets, ungefärlig årsförbrukning 5 pallar (832 x 5 = 4160 kg, x 4,8 kWh = 19970 kWh per år).
Han räknade med en verkningsgrad på 75% så 14978 kWh, han fick 15600 kWh i sin tabell, så ungefär däromkring.
Elen har en beräknad årsförbrukning på 19 299 kWh, då ingår det ett par veckor elpatron på vintern när jag jobbat såpass mycket att det glömts bort att fylla på pellets, samt en Daikin Ururu Sarara 35 som värmer vårat garage på 180 kvm, och hushållsel.
Enligt hans kalkyl skulle besparingen bli ungefär 14.000:- per år, vilket med avbetalning på lån och amortering etc gör att vi får en kostnadsökning på ca 3-500:- per månad, beroende på om vi väljer att finansiera via deras erbjudande eller går via vår bank.
Uträkningen är att pellets 15600 kWh + värme av huset 9 900 kWh (=25 500 kWh) sänks till
Installationen skulle gå på ca 180.000:-, allt körklart och installerat, ROT borträknat, med en LVVP och 2 LLVP.
Ca 12 år alltså att tjäna in investeringen, men det är mest att slippa hanteringen med pellets, få extrarummet, samt framförallt att få ett behagligare klimat på sommaren som gör att jag är inne på att skaffa detta.
Jag har kollat på bergsvärme, skulle gå på ca 150.000:-, sedan tillkommer extra LLVP alternativt kylkonvektorer.
Det jag funderar på är:
Hur är Allvärmetekniks egna aggregat? Är det någon som har erfarenhet av dom? Som jag förstått det tar dom in CTC-aggregat och bygger om?
Jag är inne på att slå till, men den höga installationskostnaden avskräcker lite, då jag hört gott om bergsvärme som jag kan få till ungefär samma pris men väldigt lite (överhuvudtaget, varken bra eller dåligt) om luftvatten-värme. Är det ungefär samma driftskostnader efter installation?
Pellets kostar oss idag ca 11.000:-, han räknade ut att el-värmen kostade ungefär 9 900:- (några veckor elpatron på vintern samt varmvatten på sommaren då vi inte eldar) = 25 500:- skulle sänkas till 7 650:- genom att byta ut pelletsen. Hushållselen samt värme i garaget tillkommer med 10.000 kWh, samma oavsett om vi byter eller inte.
Kommentarer? Har jag räknat fel?
En extra kommentar, jag har en liten, liten fundering på att eventuellt, om kanske 5 år, anlägga pool. Då bör luftvatten vara betydligt effektivare än bergsvärme för att värma poolen?