Jag betvivlar inte att du KAN skruva ner utomhusdelen, men om du FÅR göra det är en helt annan sak. Det är något rörigt ur legal synpunkt, med EU-rätt, svensk lagstiftning och branschstandarder "skråförordningar" som motsäger varandra. Och representanter för den svenska kylbranschen tolkar naturligtvis rättsläget till sin fördel, dvs att allt ska vara förbjudet för den som är lekman och inte betalar tionde till rätt skråkassa.
Om värmepumpen har avstängningskranar och röranslutningar med kona och överfallsmutter på traditionellt vis, så bör du suga tillbaks kylmediet till utomhusdelen och stänga kranarna innan du kopplar loss rören. Det finns beskrivet i andra trådar här på forumet hur det går till, det är inte specifikt för just Nordic Air utan går till på samma sätt på i stort sett alla luftvärmepumpar. Plugga sedan igen rörändarna noga så det inte kan komma in smuts i dem och inte blir onödigt mycket luftväxling. Det bästa är om du kan få tag i pluggar med gänga som passar till överfallsmuttrarna, men i nödfall duger det med plastproppar eller att tejpa igen rörändarna mycket noga.
När du sedan kopplar ihop det hela för att ta värmepumpen i drift så måste rör och inomhusdel vakuumpumpas innan kranarna öppnas, på samma sätt som vid installation av en helt ny luftvärmepump.
Skulle den däremot ha snabbkopplingar, så ska det bara vara att skruva isär dem och lita på att allt håller tätt, om kopplingarna fungerar som det är tänkt. Tyvärr är det inte alltid så, det har hänt mer än en gång att allt kylmedium läcker ut i luften när man lossar snabbkopplingar som har suttit orörda i flera år. Och värmepumpar med snabbkopplingar brukar inte heller ha några avstängningskranar.