Jag skulle nog vilja säga att det avgörande när det gäller motoroljans kvalitet INTE är vilket firmanamn den råkar säljas under, utan om man ska bedöma och jämföra oljor ska man titta på dels viskositeten och dels vilka API-klasser och andra officiella standarder som säljaren påstår att oljan uppfyller.
När det gäller viskositet så ska man ha klart för sig att SAE-beteckningssystemet är ganska ologiskt och har rötterna i 1920-talet då det bara fanns mineraloljor utan viskositetsreglerande tillsatser.
Motoroljorna betecknades med nummer som skulle ange viskositeten vid +100 °F (+38 °C) , och de oljor som ansågs lämpliga för vinterbruk (SAE20 och lägre) fick ett W efter numret.
På den tiden hade alla motoroljor ungefär samma viskositetsindex, dvs viskositetens temperaturberoende såg alltid ungefär likadant ut.
Så småningom (kanske på 1950-talet) kom man på att man kunde få oljan mindre temperaturberoende med lämpliga tillsatser, så att en tunnflytande olja inte blev alltför blaskig vid hög temperatur. Dessa mindre temperaturberoende motorolja döptes snabbt till "multigrade-oljor".
En olja som heter 10W-40 har vid 0 °C samma viskositet som en gammaldags SAE 10W , och vid en högre temperatur (osäker på om det är +40 eller +70 °C) motsvara den en gammaldags SAE 40.
Oljor som är så tunnflytande i kyla som SAE 5W behöver man bara om man vet att man måste göra kallstarter vid riktigt kraftig kyla (-25 °C och kallare), eller om man har en motor som av olika skäl är extremt svårstartad när det är kallt (kanske problem med startmotorn eller dåligt batteri, som man inte ids göra något åt). Motorer som av andra skäl går mycket tungt i kyla (t ex dieslar med hög kompression eller stänksmorda motorer som har mindre spel än normalt i ram- och vevlager) kan också behöva en tunnflytande olja.
Rör det sig om en bil som är igång dagligen hinner motorn aldrig bli så utkyld över natten att man egentligen behöver något mer tunnflytande än SAE 10W, men det är förstås en annan sak om bilen kan stå oanvänd en vecka i sträng kyla och sedan måste kallstartas utan tillgång till motorvärmare.
Om man har två oljor av ungefär samma kvalitet så kan man vänta sig att den olja som har mindre viskositetsområde så att säga håller sig bättre. De viskositetsreglerande tillsatserna bryts nämligen ner medan oljan används i motorn, så en motorolja som bygger på en tvivelaktig basolja med stora mängder tillsatser kommer förmodligen att försämras mer på t ex 1000 mil än vad en bättre basolja med mindre tillsatser gör.