Förhållandevis är det inte så mycket värme som går till spillo för att några cm rör är oisolerade, men visst ser det bättre ut om man kompletterar med isolering runt de sista rörkopplingarna, serviceventilerna osv. Å andra sidan är det ju lättare att söka och finna eventuella läckor om möjliga läckställen är lättåtkomliga.
Det enda undermåliga med den där typen av skumisolering är att den kan bli illa åtgången av fåglar som gillar att hacka på den, och vissa typer kanske inte är obegränsat beständiga mot starkt solljus. Det är bra om större delen av rören dessutom täcks av en plastkanal som extra skydd.
En annan sak man kan fråga sig är vad det är för typ av elkabel som har använts, i och med att den är vit till färgen. Det händer alltför ofta att värmepumpsinstallatörer använder RKK (PVC-isolerad kabel med mångtrådiga ledare, typ lampsladd men grövre), som varken är tillåten för fast installation eller för utomhusbruk. I praktiken fungerar den dock utmärkt. I höstas plockade jag ner en drygt 10 år gammal luftvärmepumpinstallation som var gjord med RKK som var köpt på Biltema, den kabeln var fortfarande som ny även där den har varit utsatt för väder och vind.
Skulle det dock vara så att kabeln har levererats med värmepumpen, kanske med fabriksmonterade kontaktdon, och ingår i värmepumpens elsäkerhetsgodkännande (CE-märkning) så är allt i sin ordning. Likaså om värmepumpstillverkaren uttryckligen föreskriver den typen av kabel i installationsanvisningen.