Hej!
Har nyligen installerat en Panasonic WH-MDF06D3E5 på egen hand direkt på radiatorkretsen och den verkar fungera fint, efter några finjusteringar. Ett litet orosmoln som jag ser, är att den har väldigt många av/påslag för att vara en inverterpump. När det är milt ute, ca 5-10grader, så går den i ca 15min sedan av 15-30min. En mild månad, så kommer den slå av och på över 1000 gånger! Först när det går under nollan börjar den gå kontinuerligt. Nu loggar jag både ineffekt och uteffekt, och lägsta effekt som den verkar vilja köra ligger på ca 1kW in, och då levererar den ca 3.3-4kW ut. Enligt panelen till pumpen, så har den då en frekvens på ca 35 (Hz?!). Gissar att max frekvens är 50Hz. Jag hade föreställt mig att den skulle gå ännu lägre i effekt. Efter att ha kolla med min far, som har en Mitsubishi-pump, så drar den som minst ca 0.5kW, vilket är betydligt lägre. Man kan se tydligt under uppstart hur Panasonic pumpen jobbar upp frekvensen under ca ett par minuter, så den kan definitivt jobba med lägre frekvens. Men det kanske påverkar COP kraftigt negativt?
Fråga 1: Är detta normalt, att lägsta uteffekten är ca 4kW, på en pump som ger max 5.9kW?
Fråga 2: Idag är vattenflödet till pumpen enligt spec (ca 17L/min). Kan man finta pumpen att lägga på mindre effekt, med tex mindre flöde, eller vad styr effekten? Gissar att det är kopplat till deltaT, eller förändringen av ingående temp? Har nu försökt maxa flödet, då jag hoppas på att pumpen snabbt "ser" att tempen stiger.
Fråga 3: Förslag på prisvärd volymförstorare/bufferttankslösning? Panasonic själva svarar med att jag ska skaffa en acc-tank på 200-300liter. Idag har värmesystemet en volym på ca 60liter. Enligt manualen är minsta volym 30liter, så jag trodde det skulle funka något bättre utan tank. Idag har jag stora svängningar i framledningstemp, när det är milt ute, vilket ger knäppningar i golvvärmen.
Hoppas informationen räcker, annars får ni hojta till!
//Magnus