Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: För stor pump offerterad för mina behov?  (läst 1107 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Tobias123

  • Gäst
Tobias123
För stor pump offerterad för mina behov?
« skrivet: 01 december 2014, 19:43:17 »
Hej

Jag är en relativ ny husägare och är i läge att uppgradera mitt nuvarande värmesystem då jag känner att det inte är tillräckligt och för ineffektivt då huset blev tillbyggt för flertalet år sedan men samma värmesystem är kvar.

Huset är beläget i Västra Götaland med en medeltemperatur vintertid på ca -8 grader (enligt yr.no).

Huset är en enplansvilla på 150 kvm med öppen planlösning, byggt 1988. 3-glas fönster, ca 30-35 cm tjocka ytterväggar och 50-60 cm isolering i tak, takhöjd 2.20m. Huset är deklarerat till 21 000 kWh vilket mina egna uträkningar bekräftar.

Huset har idag luftburen elvärme samt en större täljstenskamin på 3-9 kWh. Mekanisk till- och frånluft med återvinning (FTX). Ventiler för tilluft finns i varje rum och frånluft i mina två badrum.

En varmvattenberedare på 300l värms upp på natten då elen är billigare och det duschas sparsamt, inga barn i familjen.

Jag håller på att sätta mig in i det hela nu, med värmepumpar och dylikt. Har klurat på hur det skulle vara att tex dra vatten med vedpanna och acktankar alt luft/vatten vilket är fullt möjligt men det jag kommit fram till är att jag vill ha det smidigt och underhållsfritt så jag är mer dragen åt luft/luft och att ha ett mindre stort projekt att handskas med.

Tanken var att eftersom jag redan har infrastrukturen klar (luftventiler i alla rum) så vore det ju ”mest effektivt” att använda dessa för att sprida värmen jämt i hela huset.

Så jag har fått ett erbjudande på en rejäl luftvärmepump med varvtalsstyrd kompressor som ger ca 17kWA som kan kopplas in till mitt nuvarande ventilationssystem samt även värmer vattnet i varmvattenberedaren för strax under 50 tusen.

Enligt energimyndigheten är mitt värmebehov ca 8 kW och andra sidor ger liknade siffror. Så det jag tänker är om detta system är på tok överdimensionerat för mina behov eftersom jag även har en täljstenskamin som jag gillar att elda i pga mysfaktorn samt när kylar slår som värst.

Eftersom medeltemperaturen häromkring inte är allt för kall så behöver ju värmepumpen inte klara tex -20 grader, de få dagar det blir så kallt, då kan jag elda. Så jag är lite kluven hur jag ska göra. Investera i ett sådant dyrare komplett system eller om jag ska skippa ventilationssystemet helt och installera en eller två vanliga luftvärmepumpar (nya alt. begagnade för en bråkdel av den andra summan) som sprider värmen i huset och då skippa att få varmvattenberedaren uppvärmt (då denna används sparsamt). Har som sagt rätt öppen planlösning samt tagit ner de flesta dörrarna i huset.

Eller är det en klokare investering att ta det "dyrare" alternativet och se mer långsiktigt på det hela? Men med ett sådant system känns ju täljstenskaminen lite överflödig och jag gillar den.

Har ni med mer kunskap och erfarenhet några kloka råd att ge i min situation?


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?