Hej! Erik heter jag och är nybliven forummedlem. Sedan ett drygt år tillbaka är jag husägare på Gotland och nu bor med min familj i vår 176m2 reviterade 1 1/2plansvilla från 1910. Husets värmesystem består av ett gäng dammfyllda och eldfängda elelement anno ca -70 samt en 3,6kW luft/luft från Panasonic. Det har det nu blivit dags att göra någonting åt .
Då alla golv på övervåningen bestod av golvspån med tillhörande gräslig plastmatta bestämde vi oss ganska tidigt att riva upp dessa och då samtidigt förbereda för ett vattenburet system. Ett fördelarskåp sattes upp på toan och därifrån drogs separata combiPex15 till platser för element. Nedervåningen får en kombination av radiatorer och golvvärme(LK minishunt 60)
Mina föräldrar var i en liknande värmesystemsituation och tillsammans fick vi ett bra pris på två stycken 16kW Zubadan luft/vattenpumpar från Mitsubishi. (Utedel PUHZ-HRP100 YHA2 och innedel EHST-20C-YM9A)
När det kommer till element så hade ju nya Lenhovda suttit fint men då det finns många hål att fylla fick det bli Blocket,på gott och ont. Av de 17st sektionsradiatorer 80mm tjocka av varierande bredd jag köpte behövdes bara 9 (golvvärme på resten) och jag tror att jag lyckats matcha storlekarna efter rummen ganska bra.
MEN. Jag försöker läsa på om värmekurvor,rumsgivare och termostater och blir inte klok. Frågan verkar klyva lägret i två delar,båda sidor med vad som tycks starka argument för sin tes. Jag vet inte hur jag ska göra. Ska jag köra på den medföljande rumsgivaren eller vad är bäst?
De vred som följde med elementen (jag har inte kompetens nog att se om det är ventiler eller termostater) är fula som stryk vilket ledde till en fundering om jag kunde skippa dem och sätta strypventiler i de fördelarskåp som jag satt upp. Är detta en bra idé eller inte tro?
Som kunskapstörstande newbi värderar jag era åsikter högt,tack på förhand, Erik