Hej alla,
nu har min Thermia Diplomat Optimum 10Kw gått i exakt ett år. I originaltråden (
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=51938.0) där jag fick hjälp och råd av er alla inför installationen framgick att ett av problemen var de smala rören/lilla vattenmängden som fick många av er att rekommendera acktank. Till slut blev det så att jag beslöt att vänta med detta tills pumpen gått ett år eller så för att se hur systemet beter sig först. Upp till bevis nu alltså.
Jag hade mycket riktigt många starter under vintern med defaultinställingarna, men efter ändring av integral A1 etc (se nedan) hamnade jag strax över 20 starter per dygn med en utetemperatur om +5 till -5 (alltså den temperatur som var typ hela vintern).
kurva: 36
drifttid
värmepump: 2898 h
tillsats 1: 0h
tillstats 2: 22H
varmvatten: 75h
servicemenyn
värmepump:
integral a1: -200
hysteres: 15c
tillstats:
integral a2: -990
hysteres: 20c
elförbrukning (total ink HH)
schablonförbrukning innan konverteringen: 43000 kWh
förbrukning senaste 12 månaderna: 14600 kWh
Två saker bör beaktas vid inmundigande av dessa siffror:
* Jag har kört BVPns poolvärme mycket lite under förra sommaren och hittills i sommar. Av de 2898 timmarna är kanske 50-60h poolvärmen, och av elförbrukningen är kanske 300-400 kWh poolpumpen.
* Radiatorsystemet i källaren är för klent för att hålla rimlig komfort på vinterhalvåret. Fick stödelda rätt rejält i kaminen på souterrängplanet trots den milda vintern. Tänkte försöka lösa detta genom att byta 3 existerande fjuttiga enpanelsradiatorer mot större 2- eller 3-panelare, samt dra en helt ny slinga till det kallaste rummet och där sätta in en ny 2- eller 3-panelare. En fråga där är om mitt klena flerrörssystem skulle klara byte till radiatorer med avsevärt större vattenvolym?
Nåväl. Kommentarer/rekommendationer är varmt välkomna. (Jag kan i alla fall inte klaga på den nya elförbrukningen...)