Hej!
Jag hjälper svågern att rådda lite i hans värmepanneproblem och av den anledningen skulle jag vilja ställa er några frågor. Men vi börjar med lite uppgifter:
- Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 360P med golvvärme som enda värmeavgivare. Utöver det finns en braskamin.
- 9 golvvärmeslingor inomhus och 2 utomhus (garage, förråd) kommer från fördelare med separata ventiler med elektroniska ställdon (Wirsbo TSA01, 24V) för varje slinga. Fördelaren har en bypass.
- Trådlösa rumsgivare/termostater (Wirsbo Genius) i nästan varje rum; ett par rum delar på en.
- Huset är byggt 2002 och är en enplansvilla med betongplatta i västra svealand.
Jag blev inkopplad i det hela när värmen slutade fungera häromdagen. Cirkulationspumpen (Grundfos UPS 15-60 CIL) lät illa och var väldigt varm; den stannade då och då och ibland gick det att hjälpa den igång men inte alltid och till en början bara på läge 3. Det visade sig att det var oerhört mycket luft i systemet. När man lossade på cirkulationspumpens avluftningsskruv sprutade det en skvätt vatten, sedan rann det, det var alltså ett instängt tryck. När vi hade luftat systemet via säkerhetsventilen ett bra tag gick det att köra cirkulationspumpen utan problem även på läge 1. Då och då låter det som att pumpen kaviterar och när man öppnar säkerhetventilen kommer det fortfarande luft. Är det vanligt med så mycket luft eller kan det vara fel någonstans?
Sedan funderar vi lite över hur värmepumpen bäst koordineras mot braskaminen. Som det är idag är värmepumpen inställd på kurva 5, rumstermostaterna och ställdonen till slingorna är aktiva (spänningssatta). Under vintern, när kaminen används, upplever svågern att värmepannan lägger av som följd av att kaminen värmt upp huset. Sedan blir betongplattan kall och när kaminen kallnat tar det ett par dagar tills platten värmts upp igen. Hur löser man lättast detta? Ska man flytta rumsgivarna närmast kaminen tillfälligt eller finns det något mer sofistikerat sätt?
Jag har fler frågor, men vi börjar så här. :-)
Tack på förhand!