Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hjälp med felsökning, får inte upp temp på elementvattnet.  (läst 849 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Lizard

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 6
Hejsan, skulle behöva lite hjälp med att försöka hitta vad som är fel på farsan jordvärmepump.

Lite info:
Pumpen är byggd 1981 utav Glöckner i Mjölby.
För ca. 10 år sen gick kompressorn sönder, personen som bytte kompressor då har fått Parkinsons eller något liknande, har problem med minnet, han kommer inte ihåg vad han använde för gas (det behöver man väl iofs inte ha parkinson för).
Efter kompressor bytet så fungerade anläggningen igen, men kompressorn lät väldigt mycket, tror den vibrerade så ljudet fortplantades i rören.

I vintras stannade anläggningen igen, kom en kyltekniker och kollade på den. Konstaterade att den hade löst ut på lågtrycket pga. att gas läckt ut. Lokaliserade läckan vid kompressorn, bytte filter och fyllde på ny gas. Farsan trodde dom fyllde på med R134a men han var osäker.
Kompressorn hoppade igång igen, men orkar inte med att värma upp vattnet. Den kommer upp i ungefär 30grader på elementvattnet. Farsan har dragit ner termostaten till 30grader för att kompressorn aldrig stannade annars. Den termostaten stog på 50 grader innan. Det finns ett reglage på framsidan på pumpen där man kan justera inne-temperaturen (det sitter en utegivare som termostat), den fungerar inte längre säger han, men förmodligen är det så att pumpen aldrig kommer upp i den temperaturen som vredet säger sig vill ha. Jag kollade efter bubblor eller liknande i "siktglasen" men det ser bra ut.

Nu har kylteknikern varit där igen och bytt gas till R404 eller R414, farsan kom inte ihåg riktigt vilken det var, ca 2kg. Men pumpen orkar fortfarande bara värma upp vattnet mer än 30grader.

Men kompressorn går mycket tystare nu, vet inte om det kan bero på gasen. Pumpen drar nästan dubbelt upp i elförbrukning nu än vad den gjorde innan.

Kan det vara sån stor skillnad på temperatur mellan olika gaser, jag vet inte vilken gas som pumpen är byggd för, den är som sagt över 30 år gammal. Eller kan det det vara något annat problem?

Tror inte det är nåt fel med "brinern" eller vad det heter, för pumpen har dubbla kompressorer/anläggningar, en för varmvatten och en för elementen. Pumpen för varmvattnet fungerar som den ska, så då antar jag att jordvärmeslingan är ok.

Vad tror ni felet kan va? Det är inte lätt att felsöka på den här pumpen, finns ingen elritning på  den, samt hemmalödda kretskort, så det är lite svårt att förstå funktionen....

Mvh Jens

Utloggad purjo__

 • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Gävleborg
 • Antal inlägg: 13171
 • Kön: Man
 • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
SV: Hjälp med felsökning, får inte upp temp på elementvattnet.
« Svar #1 skrivet: 11 februari 2014, 18:19:54 »
Mät lite temperaturer när kompressorn har gått en stund. T ex gasröret ut från kompressorn, före och efter kondensorn, före och efter förångaren, etc.

En IR-termometer och lite tejp så man får en matt yta att mäta på är bra att ha...
« Senast ändrad: 11 februari 2014, 18:22:04 av purjo__ »
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?