Här blandas det lite vilt tycker jag
(pratar inte om senaste inlägget dock)
- Det vi vill göra är att få så få starter som möjligt utifrån de förutsättningar som systemet medger.
- Samtidigt vill vi inte ha en värmepump som spenderar för mycket tid med hög kondensering då verkningsgraden är sämre
- inte heller vill vi få för stora svängningar i systemet.
- vi vill inte heller slå i taket med avseende på framledning eller retur vid DUT, något vars sannolikhet ökar om vi har stora svängningar
- Vi vill inte skapa en för svår situation för värmepumpen när den inte längre räcker till genom att ackumulera för stora värmebehov, men det beror ju förstås på hur stor värmepump vi har osv.
Har vi liten vattenvolym och/eller liten värmeavgivning i förhållande till tillgänglig effekt så blir det genast en fråga om avvägningar.
Om man redan vid -60 kommer 8 över bör så har man klart begränsat manövreringsutrymme. Är det värt att installera en volymtank för att få ner antalet starter eller är den beräknade livslängdskostnaden av många starter lägre?
Har man inga av övriga potentiella problemområden (hög framledning vid DUT m.m.) så kan man så klart minska startvärdet ännu mer. Värmepumpen kommer få jobba mer på högre temperaturer så klart. Märker man inte av det inomhus, att det blir ojämn temperatur, lite dragit vid fönster för att sedan bli lite onödigt varmt en kort tid. Ja då är det väl bara o minska. Många värmepumpar kommer slå i standardinställningen för hysteres i detta läge. När man börjar ligga 10+ över bör.
För att vid 0an kunna gå från 27 till 20 starter.
Ett alternativ kan vara att jobba med tidsvärdet. Då blir startvärdet potentiellt variabelt över säsong.
Jag har samma värmepump som du TS, men större effekt, och värmepumpen ger bra COP redan efter ett par sekunder.