Har funderat lite mer över radiatorerna. Pumpen klarar att ensam värma huset ner till -2. Antag ett bidrag från hushållsel och övrigt som gör att pumpen behöver värma huset till 18 grader. Då är framledning 46 grader och returen 36. Det är 20 graders temperaturhöjning.
Dimensionerande utetemperatur är ungefär -17. Då ska värmesystemet klara en temperaturdifferens på 35 grader vilket betyder att 35/20 = 1,75 gånger större.
Tittar man i radiatorfabrikanternas dimensioneringprogram klarar radiatorerna den effekten vid 57 grader fram och 47 på returen. Det behövs då naturligtvis ett 1,75 gånger högre värmebärarflöde eftersom deltaT fortfarande är 10 grader. Är värmebärarflödet oförändrat blir temperaturerna 61/44 men det är för hög differens för en värmepump så det är inget aktuellt fall.
Har jag rätt ska radiatorsystemet kunna fungera ihop med värmepumparna även vid låga utetemperaturer. Det som jag är lite undrande över varför börvärdet var 56 grader när det var -7 ute. Frågan är om det inte är för värmekurvan är för hög när utetemperaturen är låg. Det blir ju så om värmekurvan är rak.
Jag såg i manualen att max tillåten returtemperatur kan ställas så högt som 60 grader. Undrar varför man då har ställt den så lågt att det blir problem.