Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Val Av LVVP  (läst 1233 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Kjellby

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 1
 • Värmepump eller värmepumpar?
Val Av LVVP
« skrivet: 26 januari 2014, 20:26:54 »
Hej!

Vi bor i Skara kommun ,i ett hus på 170 kvm , byggår 1980.
Huset värms med en combipanna Nibe City som vi kör endast som elpanna
(vi har tätat den mot skorstensdrag, besparing: minst 5000kWh).
Vår förbrukning ligger på 21000 kWh inkl hh-el.
Har följt detta fina forum i ett halvår, och kommit fram till att:
Val av värmepump är kanske inte det viktigaste, utan hur man  anpassar sitt befintliga system att fungera optimalt till en LVVP.
Vilken temperatur på stigare och retur är det mest optimala för en LVVP?
Vi har i skrivandets stund 7 minus ute och en vind på 6 – 8 s/m. och framledningstemperatur pendlar mellan 38-47 gr på stigare och 35 – 38 gr på returen. Cirk.pumpen på läge 2.
Våra radiatorer är (efter vad jag förstått) seriekopplade i tre slingor.
Vi har panelradiatorer som var standard då (1980).
Skulle det vara en nödvändig/lönsam investering för att få ned :) temperaturen
på radiatorkretsen genom att byta ut radiatorerna till modernare?
När det gäller val av värmepumpen är mina funderingar om man ska köpa en begagnad elpanna och en enklare LVVP. Alternativt välja ett komplett paket
från CTC,Nibe etc.
Hur kallt kan det vara för att det skall vara lönsamt att köra LVVP utan att pumpen behöver arbeta ihjäl sig och därmed korta pumpens livslängd. Vissa tillverkare påstår ända ned till minus 25 gr., vilket jag misstänker är en grov sköntaxering.
Finns det en lönsam fördel med att välja en split modell?
Installationen kommer jag att utföra själv (är elinstallatör). Dock måste jag anlita en kylmontör om jag väljer split.http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/Smileys/nya/smiley.gif

Utloggad Abuquir

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 720
 • Olje letare worldwide
SV: Val Av LVVP
« Svar #1 skrivet: 26 januari 2014, 20:51:54 »
Sfinxs har ju fina och relativt billiga luft/ vatten pumpar som skulle passa dig tror jag. Har en själv som fungerar kanooon! Hade lite strul i början med någon tempsensor, men det kan ju drabba vilken pumps som helst ju, efter detta var fixat har den snart kört i 2 vintrar utan bekymmer och eftersom du är elinstallatör så fixar du säkert det mesta själv ifall det skulle mot förmodan bli något problem.
När min pump går i "dass" och det hoppas och tror att det dröjer är jag övertygad om att det blir en till ifrån Sfinx:en.

Här är det bara  tummenupp för en sådan! :)
Nybyggt hus sedan 2004. 30 cm isolering i golv, 28.5 i väggarna och 50 cm i tak. Uppvärmning med Comfortzone CE50 och vattenburen Kakel ugn. Årsförbrukning ca: 15-16000 KWh varav ca: 9000 kWh hushålls el. Bor mellan Göteborg och Borås. Vi är 6 personer i hushållet.
En Engelsk Bulldog och en Perser katt
Har även en renoverad gammal Hallandslänga strax söder om Varberg med Sfinx solars 11Kw LV värmepump.

Utloggad purjo__

 • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Gävleborg
 • Antal inlägg: 11981
 • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
  • Min värmepumps-blog
SV: Val Av LVVP
« Svar #2 skrivet: 27 januari 2014, 13:04:38 »
Med dom framledningstemperaturerna vid -7 och lite blåst är det ingen katastrof. Jag antar att du inte har många dagar per år då det är kallare än -15... Vet du att nån av radiatorerna är underdimensionerad så kan man ju göra en punktinsats och byta den, men det är inte säkert att du sparar så mycket på det.
Vad gäller lägsta utetemp för VP'n så är det flera saker att ta hänsyn till. Dels sjunker ju effekten kraftigt när det blir kallt ute, så även om VP'n fortfarande går så behöver den ganska mycket stöd av elpatron för att hålla huset varmt. Dessutom minskar den möjliga framledningstemperaturen när det blir kallare, så i just ditt (och många andras) fall är det inte säkert att du kommer att kunna köra VP'n till så lågt som 15-20 minusgrader iallafall (Min VP skall funka ner till -20, men 'redan' vid 15-17 minusgrader stannar den på grund av att det blir för varmt...).

Vilken pump du skall välja beror på lite på vad du är beredd att göra själv. En färdig paketlösning med vatten till utedelen från nån av de stora tillverkarna är enkel att koppla in, man får bra garantier och det finns gott om hjälp att få om det strular. Ett 'halvfabrikat' med t ex Sfinxs VP och en acktank kräver lite mer arbete och att man har hyfsad förståelse för hur prylarna funkar, men å andra sidan kan man ju spara några tiotusenlappar på investeringen...
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100kvm, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Tidigare förbrukning 22MWh + okänd mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Tidigare förbrukning ca 2MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!