0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Det var solceller också i bygget. Drar man bort solelen som matas ut på nätet är det ingen konst att nå låga siffror på förbrukad energi. Räknar man sedan med att elpriset kommer att stiga kraftigt i framtiden går det säkert att få en kalkyl som visar att huset på sikt inte kostar mer än ett konventionellt.
Förövrigt borde bara den delen av solelen som används i byggnaden räknas av från byggnadens specifika energianvändning.
Det måste vara den totala energianvändning som man inriktar sig på, det kan ju knappast vara vettigt att bygga nya hus med FTX, bergvärme och solceller samtidigt som det finns 200 000 hus från 50-talet och 60-talet som har bara någon dm gammal tilltryckt isolering på vinden. Att isolera de husen går på någon dag och kostar några tusen, och det betalar sig på något år, sedan är det ren vinst, både för husägaren och landet.
SP testar klimatsmart hus med berg och jordvärme samt FTX. 17kWh/kvmI artikeln i Ny Teknik hävdas att jordvärme är energisnålare än bergvärme.http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3752643.ece
HejVarför ska de krångla till det så förbaskat? Ingenjörshybris? PR? Varenda gång så ska det upp solceller. Solceller=10% verkningsgrad. Solfångare=70% verkningsgrad. Man ska väl värma huset, inte finansiera elproduktion åt svensk industri?Detta räcker väl?- Välisolerat hus med bra 3-glasfönster.- Berg/markvärmepump mot välisolerad acktank. Separat eller inbyggd.- Solfångare mot samma tank som värmepumpen (om separat).Om man vill så skippar man solfångaren. Solfångarkalkyler på varmvattensystem är rätt bra, men på kombisystem blir kalkylen känslig.MVH/Gano
Jag håller med om det men räknar man så finns det inga som helst möjligheter att få en solcellsanläggning att bli lönsam. En solcellsanläggning som är dimensionerad så att den täcker husets förbrukning dagtid på sommaren kommer att bli så liten att det inte är vettigt att installera en sådan. Det känns som om det har spårat ur någonstans när man bygger hus med en massa isolering, markvärme, FTX och solceller. Med bra isolering och FTX går det inte att ekonomiskt motivera en markvärmepump. Vill man ha en värmepump i huset undrar jag om det är lönsamt med värmeväxling på ventilationsluften i en normalvilla.
De beräkningar jag har gjort visar att man kan strunta i ett FTX-system om man har markvärme i allafall i Mälardalen. Det betalar aldrig tillbaka sig.Solcellsanläggningen blir väldigt liten om man satsar på 100% egenkonsumtion precis som du skriver. Ca 40 - 60 % av solelen i egenkonsumtion är ganska rimligt för en "vanlig" villa i dagsläget.Jag jobbar med att få en egenkonsumtion på ca 80-90% av årsutbytet i en vanlig villa utan att lönsamhetskalkylen skall spricka.
Det man borde satsa på för att komma ned i pris och ändå få en extremt effektiv energilösning är luftburen värme med FTX och en liten berg eller markvärmepump på kanske 2-3 kW effekt som värmer en kanalluftvärmare och en vvb med DX-teknik.En sån värmepump, inverterstyr, (En modifierad luftvärmepump kanske) så enkel som möjligt, skulle inte behöva kosta mer än 10 000 - 15 000 kr + kanalvärmare och vv-beredare.Markslingan skulle inte behöva vara mer än 200 meter, och vid bergvärme mindre än 100 meter, eller 2-3 hål ovan berggrund om det är långt till berg.