Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Kompressorbyte  (läst 1902 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Juppa

 • Beginner
 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
 • IVT Greenline HT
Kompressorbyte
« skrivet: 17 juni 2013, 20:25:24 »
Hej! I sista stund ur försäkringssynpunkt har jag råkat ut för kompressorras på min Greenline HTE7. Firman som skall reparera den tänker dock inte ersätta den med original kompressor utan sätta in en nyare variant (Mitsubishi) och byta köldmedium samt några givare. HP+LP etc. antar jag.  Nån som vet nåt om denna operation? Om det funkar borde ju pumpen bli effektivare men klarar den 10 år gamla rego'n av detta utan problem uppstår?
IVT Greenline HT

Utloggad Sanntos

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 950
SV: Kompressorbyte
« Svar #1 skrivet: 18 juni 2013, 10:14:25 »
En sådan här fråga kräver nästan att en tillverkare svarar (för att du ska känna dig säker) men jag kan bidra med att säga att säkerligen är själva kompressorn konstruerad på samma sätt som den gamla eftersom kompressorer är en sorts bulkvara som inte förändras i själva konstruktionen, så den gamla styrningen borde inte ha några som helst problem.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 31547
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Kompressorbyte
« Svar #2 skrivet: 18 juni 2013, 10:24:15 »
Dom byter väl troligen till den nya R410A-kompressorn som är mindre och billigare, men som i vart fall i den nya maskinen ger högre COP.
Om så är fallet skulle det kunna vara en bra deal för alla parter.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad xxargs

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 1136
SV: Kompressorbyte
« Svar #3 skrivet: 18 juni 2013, 21:40:58 »
Hmm.  R410a ser jag som olämplig i BV-sammanhang  - det är ju näst sämsta köldmediet av dom tillåtna när det gäller teoretisk COP. bara R404a är sämre.

maskiner med R410A i BVVP kan anses som tillverkaroptimerad på bekostnad av potentiell COP och kortare livslängd pga. att kompressorn går hetare även vid normal drift än alternativa köldmedier...

Av det jag googlade snabbt Greenline HTE7 så verkar det vara R134a och det är den bästa av HCF-köldmedierna när det gäller teoretisk COP och att 'uppgradera' till R410A ser jag som högst tveksamt även rent strukturmässigt när det gäller rörtjocklekar och tryckhållfastighet i värmeväxlare  etc.

Det är möjligt att akuella versionen av BVVP har R404A eller R407C och där kan man växla köldmedie mellan varandra utan allt för stora problem - men att gå från R134a till R407C/R404a eller från R407C/R404A till R410A ser jag som ganska vanskligt och riskabelt.

Dessutom fungerar R410A dåligt vid kondensortemperaturer på 50 grader C och högre och det är därför man kör på R407C/R404a i BV-pumpar och i större anläggningar R134a när det blir viktigt med driftekonomi och god COP. - eller ibland  maskiner med propan då med suggasväxlare med kondensat kan få COP som överträffar R134a.

Har sett värden på en skräddarsydd L/V-maskin för större fastighet baserat på propan som ger 27 kW vid -20 grader utomhus vid 35 grader framledning och COP 3.2,  48 kW vid 0 grader utomhus också vid 35 grader framledning  med COP 4.5 och och standard -7/+35 ger 39 kW med COP 3.9. - det är så nära teorin med rimliga insatta förluster i kompressor (isentropisk verkningsgrad 0.7, vilket är väldigt bra och uppnås bara vid större kompressorer) etc. som man komma i coolpack och just den här var optimerad för bra COP och resonabelt hög kapacitet även vid starkare kyla, vilket annars är svagheten för många LLVP.

och nej det är ingen maskin du kan köpa på jula ;-)
 
---

En sak att kolla är vilken köldmedie dom byter till - är det från R407C till R404A så är det ett nerbyte rent verkningsgradmässigt (dvs något lägre COP, typ 0.19 enhet lägre COP än den gamla COP med R407C) och R404A tar man till när man har problem med hög temperatur på hetgas som kanske är synliga eller det man tror är orsaken till varför din kompressor havererade i förtid (då väljer man absolut inte R410A då den blir varmare än många övriga köldmedier vid samma kompressionskvot och tappar än mer COP om man skall pumpa mot 50 grader C och högre kondenstemperatur).

Själv i samma situation skulle jag vilja ha en god förklaring om man byter från R407C till R404A och om det är för att förlänga kompressorns livslängd med denna åtgärd för att kompressorn annars går för hett på hetgasen så får man bedöma om det är värt 0.19 enheter lägre COP i driftbudgeten närmaste antal åren...

själv hade jag dock hellre önskat att hetgasen håller sig rimlig även med R407C då i dom här situationen med rimlig varm KB (runt nollan) inte borde ge för hög hetgas om värmeväxlarna fungerar som de skall då även med ordentlig kall hål och KB på flertal minusgrader (-10 grader C på evaporatorsidan) inte bör ger mer än 97 grader C på hetgasen vid 50 grader C kondenstemp med  R407C och kompressor med isentropisk verkningsgrad av 0.6.

 

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

 • Dot gäster: 90
 • Dot dolda: 0
 • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?