Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Installera eller inte installera luft-luft  (läst 1747 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Andy30

  • Gäst
Andy30
Installera eller inte installera luft-luft
« skrivet: 13 juni 2013, 10:07:18 »
Hej
Bor i ett 2 plans 130m2 hus i södra Sverige med IVT 490 frånluftsvärmepump med vattenburen golvvärme på bottenplan och radiatorer övre plan.

IVT 490 ger 2kw enl teknisk beskrivning, men jag tror det ligger närmare 1 kw vid lägsta fläkthastighet. Inte ens tillverkaren vet vad som gäller.

Total årsförbrukning är 8000kw. Vi är 2 i hushållet så det blir fåtal duschar. Hushållsel: 2000kwh/år. Uppvärmning+varmvatten: 6000kwh/år.
En sommardag ligger förbukningen i genomsnitt på 8kwh/dag. En vinterdag med -15 grader på 70kwh. Vid +5 grader: 20kwh. Vid 0 grader: 40kwh.

Försöker räkna ut vad besparingen skulle bli.

Maj-sept: Ingen skillnad då värme ej behövs
april+okt: Man kan spara totalt 200kwh om man använder luftvärmepumpen istället för golvvärmen. Frågan är dock om det är bra för huset? Är inte golvvärmen bra för huset eftersom det tränger bort fukt? Vid de temperaturer som ses i april+oktober klarar kompressorn i frånluftsvärmepumpen husets behov. Besparingen vid byte till luft-luft blir då marginell. FLVP klarar framledningstemp på 28,5 grader innan elpatronen går in, och det räcker dessa månader.
mars+nov: Här används en del elpatron som man kan kapa genom luft-luft. Återigen, är det bra för huset att stänga av golvärmen helt och bara använda luft-luft för maximal besparing i kronor eller skall man använda golvvärmen med 28,5 graders framledningstemp och luft-luft om detta är otillräckligt för behaglig innetemp? Hade i fjol 2000kwh förbrukning för dessa månader tillsammans. Med enbart kompressor i drift (framledn temp 28,5 gr) är förbukningen ca 20kwh/dag= 600kwh/mån. Elpatronen drar alltså 800kwh på dessa 2 mån tillsammans. L/L med cop 2,5-3 vid dessa temp borde minska dessa 800kwh till 300kwh, alltså besparing 500kwh.
dec-feb: Totalt 3600 kwh med nuvarande förbrukning. Besparing enl ovanstående räkneexempel (förutsatt men använder FLVP till kompressorns maxxgräns): 1800kwh elpatron: Med L/L och cop 2,3 sparar 1000kwh totalt.

Total besparing blir ca 1700kwh/år=1700kr. På köpet får man behagligare komfort (snabbare värme vintertid och luftkond sommartid. Just för komfortens skull kan man annars köpa värmefläkt för att snabbt få upp värmen en kall vinterdag)
Till detta kommer ev servicekostnader (även om man ev har fri service första 6 åren) samt utrymmet och ljudnivån.

Är det värt att installera L/L i detta hus och i så fall vilken prisklass?

Andy30

  • Gäst
Andy30
SV: Installera eller inte installera luft-luft
« Svar #1 skrivet: 15 juni 2013, 00:29:52 »
OK. Många som läst detta men ingen som skrivit någon kommentar...

Jag pratade med en återförsäljare idag. Han rekommenderade toppmodellen LG prestige 09 och tyckte inte att golvvärmen skulle användas alls.
(Har sökt en del på nätet och det där kring huruvida golvvärme vid platta på mark är bra för fukt verkar omtvistat.)

Skall försöka räkna igen på besparing om jag använder enbart luft-luft till värmen och frånluftsvärmepumpen får göra enbart varmvatten (vilket innebär att den även vintertid kommer att gå i viloläge en hel del som på sommaren)

April+okt: Total förbrukning idag 1200kwh, varav 800kwh uppvärmning. Med dubbelt cop värde halveras värmekostnaden: Besparing 400kwh.
Mars+nov: Total förbrukning  idag: 1700kwh varav 1300kwh uppvärmning. Med dubbel cop besparing 600kwh
dec+jan+feb: Totalt 3600kwh idag varav 3000kwh uppvärmning. Av detta klarar kompressorn i FLVP hälften. På dessa kWh är besparingen marginell. Besparing 200kwh. På de resterande 1500kwh är besparingen 900kwh, alltså totalt 1100kwh denna vinterperiod.

Det ger totalt 2100kwh i årlig besparing... med ett elpris på 1kr kwh inkl överföringsavgift blir det besparing på 2100kr/år. Inga stora pengar alls! DÅ måste man också dammsuga filtret var 3e vecka enl säljaren, samt titta till pumpen och se så att den ständigt fungerar. Första 6 åren fri service, därefter tillkommer en tusenlapp årligen. Återbetalningstiden är alltså närmare 10 år!!! Om man blir fler i hushållet, ja då ökar varmvattenbehovet och då blir besparingen större, kanske 2500kwh/år.

Ingen lysande affär direkt eller? Hur påverkar det andrahandsvärdet? Utedelen kommer monteras på husväggen i en väderskyddande trälåda av samma färg som huset.

Någon med annan syn på besparing (högre eller lägre??) samt andra synpunkter?
Spontant känns det som det bara är en rolig grej att ha i hemmet eftersom jag gillar teknikprylar. Skall man spara 2000kr el årligen finns ju en uppsjö avdra besparingar i livet som kan ge samma eller mer. KOmforten i huset blir dock bättre, man kan öka på temp från t.ex. 19-21 grader utan påtagligt ökade kostnader

Tacksam för alla synpunkter.

Utloggad purjo__

  • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Gävleborg
  • Antal inlägg: 13164
  • Kön: Man
  • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
SV: Installera eller inte installera luft-luft
« Svar #2 skrivet: 15 juni 2013, 19:07:02 »
Största 'problemet' som jag ser det är att du har så låg elförbrukning i dag. Det gör att det är svårt att räkna hem några investeringar över huvud taget. Det du i stället får räkna på är vilka investeringar som behövs över tid för att bibehålla nuvarande förbrukning (ny FLVP när den gamla rasar, t ex). Sen kan man ju så klart väga in ökad komfort och nöjet att köpa nya tekniska prylar i bland, men det är svårt att sätta in i en ekonomisk.kalkyl...

Din totala elförbrukning motsvarar hushållselen hemma hos mig...
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?