Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Flexibilitet gällande uppvärmningssystem vid nybyggnation  (läst 127550 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Puckonen

  • Mer intresserad än just
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 683
  • Karma +0/-0
  • Gissar oftast fruktansvärt dåligt... :/
Nope, inte behörig och inte i branchen. Dock har jag till viss del varit elektrikerna behjälplig. Främst genom att spåra i lättbetong, borrat hål i trä/stålreglar, "klamrat" innan spackling av lättberong etc.

Svenske kocken, två eluttag och en takplafond är ungefär det resultat man då uppnår i kataloghusens sovrum på 6 kvadratmater.  *roflmao* Nej, skojar bara, klart det inte blir. Men det är bra nära.  a:gl Standard räcker oftast inte så långt för den som gärna vill ha in ett nätverksuttag eller två i ungarnas rum, TV, 4 st takspottar istället, dimmer, ett par extra eluttag för TV på väggen, mobilladdare vid sängen, fönsterlampa/julstjärna etc etc. Sedan toppar man det hela med att man inte önskar ha en klädkammare och två sovrum på samma säkring utan en säkring per rum. Jag säger inte att det är fel på svensk standard, men för den som vill ha lite "extra" så är det ju snudd på att posten "extra" överstiger posten "standard". Slutpriset kommer gärna som en liten schock för ngt man normalt tar för givet och vid bygge av drömhuset vill ha lite extra el-ombonat. En förutfattad mening jag har (dementera/bekräfta den gärna den som har koll) är att kataloghusen här drar iväg betydligt mer i pris för detta "extra" än vad ett lösvirkeshus gör. Dessutom har man inte chansen att glida runt i kataloghust och "känna in" vart man vill ha brytare, uttag, takspottar etc etc (om man inte är duktig och går på ngn husvisning).

Ang anslutning av fastigheten till fiber/ADSL(koppar) så är det mycket möjligt att te.x. en husleverantör som även säljer tomten löser detta åt dig. Men det är inte elektrikern som drar in koppar/fiber i din fastighet och beställningen till din fastighet torde vara du själv som beställer (alt ger entreprenören i uppdrag att beställa?). Till avlämningspunkten är det ngn annan än din elektriker som levererar (typ Skanova etc). TV-kanalspaket och hastighet till surfandet får du nog bestämma själv efter eget tycke är jag rädd. Nu har jag iofs ingen koll på om det är vanligt att entreprenören på uppdag av dig löser dessa beställningar (el, tele, kommunikation).
200 kvadrat luftigt o välisolerat nybygge, egenritat och självbyggt. Inflyttad 2012, finns ett par stora moment kvar dock...
Värms av en Nibe 1245-8 + FLM, extra VVB i serie med VP. Aktiv RMU 40. 180 meter borra, 5 meter foderrör, gissar ca 170 meter aktivt.
Golvvärme i ca 160 kvadrat gjuten platta samt ca 70 kvadrat träbjälklag. Behov av volymtank finns...
Verkar landa på ca 11000 kWh/år inklusive allt. Elmätare för VP, VVB och klädkammare med serverskåp inköpt "här" av Rickard.

Utloggad villvetamer

  • Nyfiken amatör som ännu inte är
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 699
  • Karma +0/-0
  • Är rustad med en omättlig törst på kunskap
Tack för bra inputs och erfarenheter Puckonen! tummenupp

Citera
Nope, inte behörig och inte i branchen. Dock har jag till viss del varit elektrikerna behjälplig. Främst genom att spåra i lättbetong, borrat hål i trä/stålreglar, "klamrat" innan spackling av lättberong etc.
Ok. Det är nog lite på denna nivå som jag tänker mig elarbetet.

En helt annan fråga om ventilationen och OVK:
Eftersom vi bygger nytt och det då skall göras en OVK; är det svårt att bli godkänd om man gör ventilationen själv? Dvs. Villa varm säljer ritningar och materialsats, så jag skulle hellst vilja sätta dit ventilationen på egen hand (har även duktiga hantverkare i släkten som är villiga hjälpa).

robot74

  • Gäst
robot74
SV: Flexibilitet gällande uppvärmningssystem vid nybyggnation
« Svar #182 skrivet: 04 juni 2014, 14:58:42 »
Läs lite om vad det innebär att elda med ved innan du bestämmer dig.
http://www.vvsforum.se/?use=publisher&id=9604&force_menu=1169

Utloggad villvetamer

  • Nyfiken amatör som ännu inte är
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 699
  • Karma +0/-0
  • Är rustad med en omättlig törst på kunskap
Robot74: Såg den artikeln i senaste VVS forumtidningen.


Projektplan, grund
Har grubblat vidare på husprojektet och nu har jag och sambon börjat kolla lite mer aktivt på tomter. Inget klart i nuläget men det rullar på lite försiktigt. Efter att ha stämt av med släktingar som arbetar som VVS:are så känner jag mig mer och mer lockad av att göra en del jobb själv, typ delentreprenad liknande Villa Varms koncept.

I väntan på att vi har tomt så sitter jag och klurar lite på någon form av struktur på en projektplan för vårt husprojekt. Behöver dock hjälp gällande vissa av momenten. Det jag vill veta är någon form av "mellan tummen och pekfingret" uppskattning av hur lång tid momenten kan ta samt när i tiden de är lämpliga (vinter, höst, vår, sommar). Tänkte börja med grundarbetena och tar sedan övriga delar allt eftersom och avslutningsvis gör jag en total projektplan.

När det gäller torkningen så har jag laddat hem ett program som heter TorkaS från fuktcentrum. Har börjat leka lite med beräkningar med har lite svårt uppskatta hur lång tid man bör räkna mellan följande delmoment. Har på försök valt följande datum och då är fukthalten för hög (>90%). Behövs närmare 4-5 månader styrd torkning med Vct=0,6 / 300kg/m3 / 180lit/m3.
Gjutning (dagens datum)
Tätt hus (15/8, räknade på lite somarsemster)
Styrd torkning (29/8, 2 veckor senare)
Slutdatum (Har uppskattat att man kör med styrd torkning i 4 veckor)

Vi kommer att bygga i Norrbotten och nu tänkte jag fråga lite gällande grundläggningen
Inser att detta är omöjligt svara på innan man gjort någon form av geoteknisk undersökning, men tänkte ändå höra mig för:

a)Uppskattad tid för att göra i ordning en medelsvår tomt? (sprängning, grävning, bortforsling)

b)Uppskattad tid för att lägga tvättad makadam på plats, få dit cellplast och sedan gjuta?

c)Torktid platta?

d)Kan man göra något moment inom ramen för grundläggningen själv?
« Senast ändrad: 26 juni 2014, 08:06:05 av villvetamer »

Utloggad Tumpi

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 564
  • Karma +0/-0
SV: Flexibilitet gällande uppvärmningssystem vid nybyggnation
« Svar #184 skrivet: 25 juni 2014, 22:46:34 »
A: En vecka
B: Vad menar du med gjuta? Först skall det ju göras sulor, muras, fyllas grus dras avlopp sedan cellplast, armering, golvvärme, vvs och sedan gjuter man golv. Tid 2 veckor, kan ta längre tid.
C: Tills mätningen visar att det är färdigt, hos mig tog det 6 månader varav värme var på 3 månader.
D: Man kan göra allt själv, t.om gräva o spränga om man har utrustning, det hade inte jag så jag köpte den tjänsten. Köpte även golvgjutningen. Gjorde annars det mesta själv. Gjöt golvet under "bar" himel och spikade element till huset på det färdiga golvet.
« Senast ändrad: 25 juni 2014, 22:48:34 av Tumpi »
Platta på mark 170m2. 170 meter Borra, 15 meter till berg. Danfoss DHP-H 8. Roth Golvvärme med flödesmätare 20mm rör ca 700 meter. Enervent Pingvin Eco Ede FTX Totalförbrukning 8400 kwh 2011. 8600 kwh 2012. 8300 kwh 2013. Contura braskamin. El bastu
Garage 42m2 värms med Daikin Nano X 25

Utloggad villvetamer

  • Nyfiken amatör som ännu inte är
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 699
  • Karma +0/-0
  • Är rustad med en omättlig törst på kunskap
Tack för svaret Tumpi!
Citera
: Tills mätningen visar att det är färdigt, hos mig tog det 6 månader varav värme var på 3 månader.
OK. Utgår från att man först sätter upp väggarna innan man börjar torka och att man då kan jobba med invändiga snickerier, VVS, Ventilation och eldragning under denna tork-period? Dvs. allt som går att göra utan att man lägger golv?

Citera
B: Vad menar du med gjuta?
Tanken är att ha tvättad makadam i botten, 30cm cellplast under ca 10cm platta, 10cm cellplast under och på sidan om kantförstyvad balk. Kantbalken sitter ihop med övriga plattan liknande denna bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Platta_p%C3%A5_mark#mediaviewer/Fil:Gjutning_av_grund.jpg
Således gjuts allt i ett. Har nyligen varit förbi en byggarbetsplats där de använder denna metod. De lägger armering ovanpå cellplasten och sedan fyller de hela cellplastkonstruktionen.
Golvvärmeslingorna kommer att vara flytande, dvs. de ska ligga ovanpå plattan (se villa varms golvvärmekoncept: http://www.villavarm.se/villa-varms-unika-golv).

Citera
Man kan göra allt själv, t.om gräva o spränga om man har utrustning, det hade inte jag så jag köpte den tjänsten. Köpte även golvgjutningen.Gjorde annars det mesta själv. Gjöt golvet under "bar" himel och spikade element till huset på det färdiga golvet.
Intressant. Men vad menar du med att du köpte golvgjutningen men sedan skriver du att du gjorde den själv? Köpte du materialsatsen men gjöt själv?
Hyrde du någon cementblandare? Tid det tog?
« Senast ändrad: 26 juni 2014, 08:20:41 av villvetamer »

Utloggad svenske kocken

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
  • Antal inlägg: 7750
  • Karma +12/-7
  • Kön: Man
  • Jag älskar värme!
För att gjuta tycker jag att du ska ta hjälp av någon som verkligen KAN det är lite mer än att hälla i lite betong i en form. Jag har varit med om att man fått leja in "profs" för att fixa till misslyckade gjutningar och det mer än en gång. Då skulle det ha varit billigt att använt kompetent folk på en gång.
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem i 4 slingor med 4 radiatorer på varje slinga, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i Jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten.

Utloggad villvetamer

  • Nyfiken amatör som ännu inte är
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 699
  • Karma +0/-0
  • Är rustad med en omättlig törst på kunskap
Svenske Kocken: Jo, kan tänka mig det kan bli fel om man ej har kunskapen och ger sig på gjutning. Jag har inte tänk genomföra gjutning själv utan var mest nyfiken på hur Tumpi hade gjort.
För egen del är jag främst intresserad att veta om det finns några moment som en normalhändig, driftig privatperson kan göra gällande markarbetet/gjutning och som sparar in pengar och tid(?)
Kan ju vara allt ifrån att hyra in en grävare och låta kusinen gräva, eller att städa bort byggskräp dontknow

Sen hoppas jag kunna få en uppfattning om tidsåtgång för olika delmoment som husprojektet innebär samt specifikt grunden i detta fall. Om den styrda torktiden med "tätt hus" tar ca 3-6 månader bör man kunna göra annat invändigt i huset.

Kan även tillägga att jag noterade att om cementtalet är 0,4 istället för 0,6 så kortas torktiden ned avsevärt och på 3 månaders styrd torkning går fukthalten ned till under de rekommenderade 85% RF.
« Senast ändrad: 26 juni 2014, 10:28:02 av villvetamer »

Utloggad Tumpi

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 564
  • Karma +0/-0
SV: Flexibilitet gällande uppvärmningssystem vid nybyggnation
« Svar #188 skrivet: 26 juni 2014, 13:17:31 »
Jag gjorde det mesta med grunden själv men Golvgjutningen köpte jag, var hjälpkarl den dagen. Betongen kom med pumpbil ca 20 kubik om jag minns rätt. Det tog en dag att gjuta golvet.
Platta på mark 170m2. 170 meter Borra, 15 meter till berg. Danfoss DHP-H 8. Roth Golvvärme med flödesmätare 20mm rör ca 700 meter. Enervent Pingvin Eco Ede FTX Totalförbrukning 8400 kwh 2011. 8600 kwh 2012. 8300 kwh 2013. Contura braskamin. El bastu
Garage 42m2 värms med Daikin Nano X 25

Utloggad villvetamer

  • Nyfiken amatör som ännu inte är
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 699
  • Karma +0/-0
  • Är rustad med en omättlig törst på kunskap
Ok.  :)
Vad exakt, dvs. vilka moment samt hur gjorde du dem Tumpi?
Lånade du grävmaskin och grävde upp stenar? Hur fick du sen bort dem? (lejde lastbilsfirma?)
Hade du någon form av tvättad makadam samt isolering (cellplast) under platta? Hur gjorde du där?  ???

Vore intressant höra lite mer detaljerat.

Utloggad Tumpi

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 564
  • Karma +0/-0
SV: Flexibilitet gällande uppvärmningssystem vid nybyggnation
« Svar #190 skrivet: 26 juni 2014, 15:37:16 »
Jag lejde en grävmaskins firma. Behövde inte spränga nåt o stenarna som kom byggde vi en sten mur av. Skalade bort matjord och fyllde med grovt grus (0-200)  ca 40-50 cm, grävde in vatten o avlopp o skyddsrör för bergsvärme o el o dyl., vibrerade, gjorde formar, armerade o gjöt grundsulor själv, murade leca-stenfot fyra varv. Två varv med cellplast på insidan mot stenfoten (5+5 cm). Sedan kom grävmaskinen på nytt o fyllde in i grunden, först ett lager med 8-16 ca 20cm,det är väl det du menar med tvättat grus. ovan detta ett lager med lite tjockare grus, går att sätta 8-16 hela vägen, men det är ganska dyrt. Sedan 20 cm isolering (det är väl inte så mycket med dagens krav.) Armering, golvvärme, VVS. Dränering, regnvatten rör. Tjälisolering. Det blir en roman att skriva om allt om man skall beskriva de olika arbetsskedena.

Hade en grundkonstruktionsritning jag följde ganska noggrant.
Platta på mark 170m2. 170 meter Borra, 15 meter till berg. Danfoss DHP-H 8. Roth Golvvärme med flödesmätare 20mm rör ca 700 meter. Enervent Pingvin Eco Ede FTX Totalförbrukning 8400 kwh 2011. 8600 kwh 2012. 8300 kwh 2013. Contura braskamin. El bastu
Garage 42m2 värms med Daikin Nano X 25

Utloggad Puckonen

  • Mer intresserad än just
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 683
  • Karma +0/-0
  • Gissar oftast fruktansvärt dåligt... :/
SV: Flexibilitet gällande uppvärmningssystem vid nybyggnation
« Svar #191 skrivet: 27 juni 2014, 00:24:01 »
Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att det är extremt svårt att säga ngt om hur lång tid varje delmoment tar tyvärr. Materialleveranser skall klaffa, grävare o grusleveranser, rörpulare, elektriker, vart kommer vatten & avlopp in/ut på tomt, hur ser tomten ut, vart kommer nätbolaget med elen, anslutning tele/fiber (skall ngt av VA, el o tele samgrävas eller inte) etc etc. Med grunden finns en massa moment du kan göra själv utan problem.

När grävarn är där kan du peta ned kanalisationen för tele/fiber, sköta lasern, peta ned dränering, gul-slang under plattan till "bra att ha saker", padda grus etc etc beroende på hur sällskaplig grävaren är (stora pengar att spara som hjälpreda här). Formen till grunden kan du göra själv, lägga cellplast (extremt viktigt att man gör rätt så inte gjutningen blir fiasko), armera och naja (potentialutjämningen vill nog elektrikern göra själv om han är petig). Behjälplig vid gjutningen (förste vibrator-skötare?) är aldrig fel. Om allt klaffar o flyter på med allt och alla inblandade för en "normalstor" platta på en medeltomt är 2 veckor snabbt jobbat från första skoptaget till gjuten platta.

Personligen hade jag påbörjat plattan 2-3 månader innan husresning/murning eller vad det nu blir. Blir den klar en månad innan huset börjar uppföras är det med avseende på torkning nästan bara bra, då kan man dessuto i lugn och ro låta plattan brinna väl vattendränkt första veckan. Grävning, grusning/cellplast och gjutning bör vara tjäl/frys fri (pröva raka ut fruset grus, visst finns fryskydd till betong men det känns ju lite onödigt och rimligtvis torde det bli skillnad med/utan frysskydd, om än månne försumbar). På ett normalbygge är torktiden för plattan inte ngt problem annat än för våtrum där tätskikt skall appliceras.

Om jag rätat ut ngt frågetecken på ngn av alla frågor är oklart, men jag kunde inte avstå från att påpeka faktumet ang plattan: börja i extremt god tid!
200 kvadrat luftigt o välisolerat nybygge, egenritat och självbyggt. Inflyttad 2012, finns ett par stora moment kvar dock...
Värms av en Nibe 1245-8 + FLM, extra VVB i serie med VP. Aktiv RMU 40. 180 meter borra, 5 meter foderrör, gissar ca 170 meter aktivt.
Golvvärme i ca 160 kvadrat gjuten platta samt ca 70 kvadrat träbjälklag. Behov av volymtank finns...
Verkar landa på ca 11000 kWh/år inklusive allt. Elmätare för VP, VVB och klädkammare med serverskåp inköpt "här" av Rickard.

Utloggad Tumpi

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 564
  • Karma +0/-0
SV: Flexibilitet gällande uppvärmningssystem vid nybyggnation
« Svar #192 skrivet: 27 juni 2014, 11:25:35 »
Jag skulle också göra som Puckonen om jag hade ett datum för när huset skulle komma så skulle jag börja 2-3 månader före med grunden. Blir tid över kan man fixa tjälisolering, dränering, markfyllning, putsa stenfoten. Fixa till stenfoten före markfyllning o huset har kommit är något som verkligen gör detta arbetsmoment lättare. Det går ju också bra att jämna till tomten och tex göra stenmurar före huset kommer, Obs tänk på att kranbil o lastbilar skall ha mycket rum.
Platta på mark 170m2. 170 meter Borra, 15 meter till berg. Danfoss DHP-H 8. Roth Golvvärme med flödesmätare 20mm rör ca 700 meter. Enervent Pingvin Eco Ede FTX Totalförbrukning 8400 kwh 2011. 8600 kwh 2012. 8300 kwh 2013. Contura braskamin. El bastu
Garage 42m2 värms med Daikin Nano X 25

Utloggad villvetamer

  • Nyfiken amatör som ännu inte är
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 699
  • Karma +0/-0
  • Är rustad med en omättlig törst på kunskap
Nu när jag läst era svar Tumpi och Puckonen så har jag fått lite mer kunskap om markläggningsarbetets olika delar.
Puckonen: Hur mycket uppskattar du att du sparat in på att göra så pass mycket av arbetet själv jämfört med om du hade köpt in en helentreprenad?

Utloggad Puckonen

  • Mer intresserad än just
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 683
  • Karma +0/-0
  • Gissar oftast fruktansvärt dåligt... :/
SV: Flexibilitet gällande uppvärmningssystem vid nybyggnation
« Svar #194 skrivet: 28 juni 2014, 19:02:17 »
Jag har ingen siffra att jämföra med tyvärr, allt jag inte gjorde själv gick på timme och vi valde samma hantverkare som polarna använder till sin firma så vi frågade inte runt efter pris eller ens de vi anlitade på förhand. Ca 165 kvadrat platta på mark inkl allt samt 75 kvadrat gjuten uteplats landade iaf på 270000 kr om jag kikar i excelfilen över kvitton, det var iofs 2009. Men det kanske skulle motsvara ca 2000 kr kvadraten idag? Oavsett svårt att dra ngn jämförelse iom alla tomter är olika, vi fick spetta som tusan iom att kalkstensberget ligger i dagen i princip.
200 kvadrat luftigt o välisolerat nybygge, egenritat och självbyggt. Inflyttad 2012, finns ett par stora moment kvar dock...
Värms av en Nibe 1245-8 + FLM, extra VVB i serie med VP. Aktiv RMU 40. 180 meter borra, 5 meter foderrör, gissar ca 170 meter aktivt.
Golvvärme i ca 160 kvadrat gjuten platta samt ca 70 kvadrat träbjälklag. Behov av volymtank finns...
Verkar landa på ca 11000 kWh/år inklusive allt. Elmätare för VP, VVB och klädkammare med serverskåp inköpt "här" av Rickard.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!