Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Värmepumpkapacitet?  (läst 1540 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Wessman

 • Gäst
Wessman
Värmepumpkapacitet?
« skrivet: 21 mars 2013, 07:52:10 »
Hej.

Är helt grön på det här med bergvärmepump men undrar hur en pump utan innegivare vet när den ska ha eltillsats eller inte? Med innegivare är ju förklaringen rätt enkel men utan innegivare så undrar man ju vilka parametrar som pumpen jobbar med så att den vet när eltillsats ska in.
I min dåligt insatta värld så borde pumpen gå helt efter inställd värmekurva och på så sätt ha en fix siffra att jobba mot hela tiden, exempelvis 0 grader ute, 40 grader på utvatten. -10 ute, 47 grader på utvatten osv osv. Utan innegivare så skiter väl pumpen fullständigt i om det är 16/24 grader inne och därför borde det också vara en fix siffra som pumpen har att jobba mot när den ska sätta in eltillsats beroende på vilken värmekurva man kör, eller? Exempelvis kurva 35 så körs tillsats in vid -14grader men på kurva 30 så körs tillsats in vid -20 osv. Jag förstår att det även har med brinetemperaturer att göra och förmodligen även hastigheten på cirkpump osv. Jag misstänker att det inte är så här enkelt men tala gärna om för mig vad det är jag missar.

Utloggad Ville Vessla

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1124
 • Kön: Man
SV: Värmepumpkapacitet?
« Svar #1 skrivet: 21 mars 2013, 08:03:58 »
Förenklat så startar tillsats när inte kompressorn orkar, säger värmekurvan 47 °C och den bara orkar få upp den till 45 °C utan tillsats så kopplas den på.
Sedan exakt när beror lite på styret, den ger alltid en viss fördröjning så den inte går in direkt när önskad framledning är lägre än verklig.
Nibe 1115-5, Borö 500/250FR, 1 1/2 plan timmerhus 170kvm från ca 1900 beläget i Jämtland. Pannrum urgrävt i berget.

Wessman

 • Gäst
Wessman
SV: Värmepumpkapacitet?
« Svar #2 skrivet: 21 mars 2013, 08:31:11 »
Tack för snabbt svar.
Då kommer nästa dumma fråga, varför orkar inte kompressorn få upp temperaturen? Är det shunten som trycker ut så pass mycket vatten vid låga temperaturer så att den inte hänger med? Om det är så så borde ju även då eltillsatsen gå in vid en exakt utetemperatur som står i paritet med inställd värmekurva? Eftersom den struntar i vilka temperaturer som huset har så borde den väl bara gå efter inställd kurva. Om temperaturen sjunker i huset bryr sig väl inte den om?

Utloggad Ville Vessla

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1124
 • Kön: Man
SV: Värmepumpkapacitet?
« Svar #3 skrivet: 21 mars 2013, 08:45:50 »
När temperaturen stiger ökar den avgivna effekten av radiatorerna, till sist når den en gräns när den avgivna radiatoreffekten är samma som den effekt värmepumpens kompressor kan avge. Då stiger inte temperaturen längre och eltillsats behövs för att få upp den mer.
I teorin innebär det nästan en exakt utetemp men solstrålning, vind, isolerande snö osv.. påverkar detta.
Dessutom påverkar innetempen, radiatoreffekten beror på diffen mellan rum och framledning så varierar innetempen(kamineldning tex) varierar även radiatoreffekten på en given framledning.
Nibe 1115-5, Borö 500/250FR, 1 1/2 plan timmerhus 170kvm från ca 1900 beläget i Jämtland. Pannrum urgrävt i berget.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32911
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Värmepumpkapacitet?
« Svar #4 skrivet: 21 mars 2013, 08:54:52 »
Man har en viss fördröjning på eltillskottet för att undvika onödigt eltillskott, t.ex. i samband med att värmepumpen arbetar med tappvarmvattentillverkning.
Dessutom så krävs det rätt stora värmeunderskott innan rumstempen börjar påverkas, men kan köra med 1 grad lägre framledningstemp än vad reglerdatorn vill ha, i ett dygn, utan att det påverkar rumstemperaturen mer än ca 1 grad, vilket de flesta kan leva med om det sparar eltillskott.

I praktiken så är fördröjningen av eltillskott mycket mindre än så, vilket innebär att man sällan hinner märka av någon temperatursänkning alls.

En central placerad rumsgivare kan hjälpa till att få en bättre komfort, och minskat behov av eltillskott (om det är tillräckligt varmt inne).
Speciellt under höst och vår när solen värmer huset, då kommer rumsgivaren att sänka börvärdet för framledningen och kompressorn kommer att gå färre timmar än om den enbart styrt på kurvan.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Wessman

 • Gäst
Wessman
SV: Värmepumpkapacitet?
« Svar #5 skrivet: 21 mars 2013, 09:22:02 »
Tack för svaren.
Då följer alltså i princip eltillsatsbehovet värmekurvans inställning +/- några procent beroende på väder.
Hur fungerar innegivare i hus med uppvärmd och inredd källare då? Blir det inte avsevärt kallare i källaren när innegivaren ber värmepumpen att slå ifrån vid eldning/hög solinstrålning på övre plan?

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 9193
SV: Värmepumpkapacitet?
« Svar #6 skrivet: 21 mars 2013, 09:28:15 »
Det stämmer, det blir kallare i källaren då. Det omvända kan inträffa vintertid när det är mycket kallt ute. Källaren som ligger delvis under jord läcker förhållandevis lika mycket värme då som ytterväggarna på våningen över. Innegivaren är ingen universallösning, den förutsätter att det finns samma balans mellan värmebehov och värmetillförsel i de olika delarna av huset. Sitter innegivaren i ett rum mot söder blir det svalt i rummen mot norr när solen ligger på.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?