Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hjälp med dimensionering  (läst 3378 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad amatören79

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 34
 • Värmepump eller värmepumpar?
Hjälp med dimensionering
« skrivet: 12 mars 2013, 08:31:33 »
Hej,
Eldar idag med pellets, eftersom denna gamla panna och brännare kräver investeringar tänker vi om och ska installera bergvärme.

Har fått in några offerter och det skiljer sig i effekt, borrhålsdjup och pris naturligtvis.

Huset idag är enplans med källare 85+85 m2.
 I källaren värms idag cirka 65 m2, resterande 20 m2 håller runt 10 grader men funderar på att börja värma dessa till 20 grader.
Markplan är tillbyggt med 15 m2 som har golvvärme, detta utrymme har väldigt mycket fönster som ger en väldig värmeutveckling vid sol.
Har också en braskamin på markplan som vi eldar en hel del i.
 
Huset är byggt på 40-talet, tilläggsisolerat utvändigt, nya fönster, isolerat vindbjälklag, mekanisk frånluft utan återvinning. Vi bor 4 personer i huset varav två barn som badar en del i badkar. Har försökt att räkna ut ungefärlig pelletsåtgång sedan 2008 men eftersom vi några somrar kört med elpatron och andra somrar eldat med pellets för varmvatten är det svårt att ge exakta siffror. Men det jag har kommit fram till är att det gått åt per år cirka 3,5 ton pellets och cirka 3 kbm ved till braskaminen.

Offerter ser ut som följande och räknat på all installation inkluderat samt 15m foderrör efter rotavdrag:
Nibe 1245 6kw 134m borrhål                     117000
Nibe 1226 6kw 121m borrhål                     106000
Thermia diplomat 8kw 150m borrhål           119000
Thermia Optimum G3-8kw 150m borrhål      132000
IVT  Greenline C 7kw 140m borrhål              115000

Klarar vi oss på en 6kw pump eller är 8kw att föredra?

Tacksam för tips, tankar och ideeér!!

Reisdorff

 • Gäst
Reisdorff
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #1 skrivet: 12 mars 2013, 09:44:03 »
Jag är i exakt samma sits som dig, men har redan bestämt oss men kan redogöra för hur det såg ut för mig innan vi bestämde oss.
Jag tolkar det som att du har cirka 150kvm uppvärmd yta och funderar på att värma upp totalt 170, fel?
Av de siffrorna att döma så har du smärre fantastiskt låg förbrukning. 3,5 ton pellets med lite stödvärme på 3kubik ved är ju oerhört lågt.
Min stögga är på cirka 140 kvm +25 kvm garage som jag inte tänker hålla 20 grader i. Det som är fixat hos oss är nya energifönster och vi gör av med cirka 4,5 ton pellets per år och runt 3-5 kubik ved i centralt placerad braskamin med färsk glidgjuten murstock. Vi håller dessutom inga 22 grader utan ligger mellan 20-21 beroende på vädret ute. Installatörerna tyckte att min förbrukning var låg, vad är då din?!
Vi har tagit in i stort sett identiska offertförslag ser jag, bara det att även NIBE räknade på en 8kW hos oss. Det som ser lite konstigt ut är att Thermia vill ha samma borrhål på den billigare som på G3, vanligtvis skiljer det väl minst 10m borra vad jag förstått, ungefär som NIBE gjort i dina offerter.
Ingår det ett element i offerterna där pannan står idag? Det är ju att rekomendera.
Jag ska inte borra föräns i Maj men det blir nog en NIBE F1226-8. Jag vet inte vad det står i dina offerter men enligt min återförsäljare skulle det skilja 800-900kWh till F1245 fördel och det var för lite tyckte jag för att vara värt 13000:- mer. Dessutom har jag inte nytt av effektvakt och innegivare. I dina offerter skiljer det bara 8-9000:- skillnad ser jag om man räknar bort borran, men går man upp på en 8kW kanske skillnaden blir större?
Nu vet jag inte exakt vad som ingår i dina offerter men för min del är det 135m borra, åtgärdad murstock med ventilation, ett element i pannrummet, 6m jordborrning och en F1226-8 för 103000:- Lägger man till lite jordborrning för cirka 15m till berg och kanske en aning saltat totalhål så höftat slutpris runt 110000:-

Spontant tycker jag en 7/8kW men om ni verkligen har så låg förbrukning som ni säger så räcker ju en 6kW. Men å andra sidan är ju skillnaden mellan en 6 och en 8 bara några tusenlappar, varför chansa?

En annan sak som gjorde att jag valde bort IVT var för att deras 10 åriga garanti kostade 3600:- i service, vilket du kanske bör tänka på. Deras garanti ingår alltså inte, utan det tillkommer serviceavtal. Till de andra får du ju 10 års trygghetsförsäkring för samma peng som täcker allt och inte bara kompressorn. Hur bra denna trygghetsföräskring är vill jag inte uttala mig om, men med tanke på att IVT redan från början är dyrare (Iofs inte jämfört med Thermia hos dig, de hade exakt samma pris som NIBE hos mig) så kände inte jag at det var värt merpriset.

P.S. Det som retar mig lite är att det överlag skiljer mindre mellan pumparna för dig än hos mig, därför valde jag bort de dyrare pumparna. Störande...

Utloggad Mr_Spiff

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 6
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #2 skrivet: 12 mars 2013, 11:29:15 »
Hej på er, sitter i ganska exakt samma situation (storlek, årtal på hus) förutom att jag har ett gammalt borra på 70 meter som jag avser använda samt planerar för golvvärme i hela källaren men har inte kommit lika långt i planeringen som ni.

Reisdorff, när du skriver att du har med åtgärdad murstock med ventilation, ett element i pannrummet, antar jag att detta är för att få igång "skorstenseffekten", det jag är nyfiken är hur de har tänkt att lösa detta och till vilken kostnad, vad ingår osv.

Som svar till amatören79 så hade jag gått för den större då investeringen ändå är så hög så skulle du möta ditt behov till 80% istället för 70% har ju mindre betydelse då det endast blir färre timmar med elspets.

Reisdorff

 • Gäst
Reisdorff
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #3 skrivet: 12 mars 2013, 12:10:09 »
Installation av element kostar 3000:-
Vad installation av fläkt i murstocken kostar har jag ingen aning om för detta var ett "standardjobb" som denna återförsäljare alltid gjorde då de tog bort gamla pannor med rökgasgång till murstocken. Det var en av anledningarna att jag valde just den ÅF, han var även mycket mer mån om att rensa upp i det spindelnät av rör som gamla husägaren fyllt källaren med. Alla onödiga rör som inte längre fyller någon funktion plockas bort, det sa inte någon annan ÅF något om.
Jag är ingen specialist på sådant här men grannen har en liknande installation i sin gamla rökgång så han får lite drag i källaren när han har lust. Så ja det är väl en halvdan lösning för att ersätta den gamla skorstenseffekten som pannan utgjorde.
Jag ska även renovera badrummet i källaren och sätta in en PAX där så det lär väl även bidra lite till både bortforsling av fukt och något bättre källarklimat kanske.

Utloggad Sanntos

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 950
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #4 skrivet: 12 mars 2013, 12:35:11 »
Om det nu står mellan en 6:a och en 8:a, så kan det vara bra att veta att 6:an är bättre hela året utom möjligtvis 5-10 av de allra kallaste dagarna, och driftkostnadsskillnaden (hittade på det ordet just nu :)) rör sig oftast bara om några hundralappar på helårsbasis. Dessutom har ni en braskamin. Det är inte kul att ha en värmepump som går 10 minuter i taget hela hösten och våren.

Men radiatorerna är viktiga, vilken temperatur går ut när det är en riktigt kall dag?

Utloggad Churchill

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Kristianstad
 • Antal inlägg: 479
 • Kön: Man
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #5 skrivet: 12 mars 2013, 12:51:10 »
Som Santos skriver det är inte en större värmepump Ni behöver det är håla nere framledningstemperaturen.
Det är liten skilnad mellan en Thermia 8 vif 55 graders framledning och en nibbe 1226 vid 35 graders framledning.
Dessutom ger Niben vid 35 graders framledning en bätttre verkningsgrad. Ta dom 15000 Ni sparar på den mindre pumpen och byt radiatorer och kompletera med en areotemper för att hålla nere framledningen det är det som gör skillnaden på en god investering.
 
CTC ecopart 5, Jordvärme 2 x 260 meter, 8 kvadrat solfångare med 2 x 500/120 Ackumulatortankar, 160 kvadrat villa från 76. Konverterad till golvvärme i hela med extra radiatorer och aerotemper i tvättstugan.

Reisdorff

 • Gäst
Reisdorff
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #6 skrivet: 12 mars 2013, 12:55:39 »
En dum fråga som jag velat ställa men jag har glömt bort är det här med "avlastning" med hjälp av braskamin. Jag är helt med på att man avlastar systemet om man har innegivare, men om man inte har innegivare så borde väl pumpen strunta i om du eldar i kamin eller inte? Dvs. det du kan göra för att avlasta pumpen är att ställa ner värmekurvan så att du har det lite kallare i huset och sedan höja temperaturen med braskaminen när du tycker att det är kallt (vissa dagar är man ju mer frusen än andra av olika anledningar).
I extremfallet så kan man ju knäcka kurvan så att den inte ger mer värme vid -20 än vid -10, vilket gör att temperaturen faller i huset och du får öka tempen med braskaminen.
Sista alternativet är väl att stänga av tillsatselen så den aldrig går in...
Är jag helt fel ute i mitt resonemang eller finns det några parametrar förutom innegivare som gör att pumpen fattar att den inte ska ge lika mycket värme?

Utloggad amatören79

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 34
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #7 skrivet: 12 mars 2013, 13:20:40 »
Ska tillägga att i Nibes offerter ingår det ett installerat element i pannrummet och en innegivare till 1226.
Med aerotemper menas innegivare eller?

Håller med om att min förbrukning är mkt låg, detta trots en gammal el-combi från -83. Vi slösar dock inte med varmvatten i dagsläget och kommer kanske gå upp lite i temperaturi huset.
Om man ligger precis på gränsen med för liten pump, kan man göra ngt för att åtgärda detta i efterhand om den går mkt på elpatron?
Är det kanske bra med en effektvakt om man är osäker?
Vinner jag något på att borra djupare än angivet i offert?

Många frågor där svar mottages tacksamt!!!!

Reisdorff

 • Gäst
Reisdorff
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #8 skrivet: 12 mars 2013, 13:30:45 »
Jaha, du ska köra med innegivare trots att du har källare? Det blev jag avrådd att göra då källaren kommer bli väldigt kall.
Jag kommer nog salta min borra med 15m tror jag, från 135 till 150m. Då får jag nästan 1m aktivt/kvadratmeter. Detta kommer tydligen öka COP lite och minska chansen lite för borrhålsproblem och framförallt så är hålet lite bättre dimensionerat för ett eventuellt pumpbyte om 15 år. De pumparna som finns då lär väl vara ytterligare effektivare och helst vilja ha mer borra.
Så jag har köpt snacket om att "det lönar sig alltid att borra lite till", så det gör jag...

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 9191
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #9 skrivet: 12 mars 2013, 13:52:25 »
Borrhålsdjupet beror lite på var i landet huset ligger, berget blir varmare längre söderut. 15 meter foderrör betyder att rätt många meter av borrhålet inte kommer att vara så effektiva. Pellets- och vedförbrukningen säger att en pump på 6 kW räcker men frågan är om ni vill bygga ut ytterligare. Jag skulle vilja ha 140-150 meter borrhål även till en pump på 6 kW med tanke på foderrörens längd. Extra borrhålsmeter är rätt billiga, man kan se det som en försäkringspremie.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Churchill

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Kristianstad
 • Antal inlägg: 479
 • Kön: Man
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #10 skrivet: 12 mars 2013, 14:50:55 »
Aerotemper menas fläktkonvektor som är grymt bra på att klämma ut kW vid låga temperaturer på framledningen.
http://www.kejteknik.se/areotemprar.html
http://www.rinkabyror.se/artiklar/varme/radiatorer-element/flaktkonvektorer/
CTC ecopart 5, Jordvärme 2 x 260 meter, 8 kvadrat solfångare med 2 x 500/120 Ackumulatortankar, 160 kvadrat villa från 76. Konverterad till golvvärme i hela med extra radiatorer och aerotemper i tvättstugan.

Utloggad amatören79

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 34
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #11 skrivet: 12 mars 2013, 18:19:25 »
Om man ligger precis på gränsen med för liten pump, kan man göra ngt för att åtgärda detta i efterhand om den går mkt på elpatron?
Är det kanske bra med en effektvakt om man är osäker?

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 9191
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #12 skrivet: 12 mars 2013, 19:57:23 »
Det enda som är ekonomiskt vettigt att göra är att vänta 15-20 år tills pumpen havererar och då köpa en ett nummer större. Ta därför till borrhålet ordentligt.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Sanntos

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 950
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #13 skrivet: 12 mars 2013, 22:05:23 »
Om man ligger precis på gränsen med för liten pump, kan man göra ngt för att åtgärda detta i efterhand om den går mkt på elpatron?
Är det kanske bra med en effektvakt om man är osäker?

Richard gör ibland beräkningar och de visar att så länge som man ligger någorlunda rätt med storleken så skiljer det inte mycket i kostnad. De dagarna som elpatronen eventuellt går in om man har valt en 6:a så gör den det på marginalen, dvs värmepumpen går då kontinuerligt och producerar 6 kw i botten, och elpatronen gör bara några få kw, dvs max kring en hundralapp i kostnad per dygn några av de mest kalla dagarna om året. Eller så kan man sänka inomhustemperaturen till 19, eller elda med braskaminen. Man kan också titta över isolering och liknande. Eller så kan man ta på sig en tröja och ett par tjocka strumpor. Jag kan tänka mig fler förslag men de är beroende av vilken sorts fru man har.

Utloggad amatören79

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 34
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Hjälp med dimensionering
« Svar #14 skrivet: 13 mars 2013, 06:46:45 »
Då är man alltså inte helt fel ute om man skaffar en 6kw om jag tolkar svaren från er rätt. Har just nu vid -5 en framledningstemp på 35 grader och en returtemp på 30 grader, om detta kan hjälpa något??

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?