Nej, inte idag
Gamla filter för R12-system kanske gjorde det, men idag används sk. zeoliter eller som det brukar kallas på utrikiska 'molecular sieve', ibland tillsammans med 'alumina' som också är en typ av torkmedie som också kan neutralisera i viss mån syror som kan bildas i oljan om det går varmt och tillsamman med fukt som kommit in i systemet på något sätt (tex. gummi eller plastslang - tex. impulsledningar till pressostater i plaströr som börja bli modern nu, är ingång för fukt i systemet över tiden eftersom fukt diffudera genom plast sakta men säkert och fukt vandrar alltid till den torrare sidan (dvs. inne i insidan av kylmaskinen) - det är också orsaken till att bilar har relativt stora torkfilter, det är för att man har gummislangar samt O-ringar i systemet som sakta drar in fukt.
(med 'fukt' och fuktigt system så menar man att relativa fuktigheten har nåt över 5% Rh och i fallet R134a då över 50 ppm fukt i kondensatet (önskat ca 10 ppm) - dvs. gasen i kylsystemet är fortfarande knastertorrare än den torraste uppvärmnda innomhusluften en kall vinterdag man kan råka ut för - men ändå är för fuktigt)
Zeoliter suger mycket hårdare fukt ur flytande kylmedia än silikagel och tål både mera värme och fukt i innan ångtrycket stiger för mycket. Och varför man använder zeoliter idag beror mycket på att HCF-köldmedier också fungerar som torkmedel och det är en tävlan mellan köldmediet och torkmediet att binda fukt.
I gamla system så satt silikagel-filte ofta på sugsidan och bara torkade köldmediet i gasform och man höll silikagelen sval - då fungerar den bäst, medans dagens torkmedel med stor sugförmåga sitter på vätskesidan av slingan och ofta ganska varm och ändå torkar den flytande köldmediet.
Silikagel är bra som tork och filtermedie av tex. propan95 (i gasform) som både kan ha små mängder etanol i sig för att inte fukt propanet skall frysa i pumpar och ventiler (det blir vattenpärlor i flytande propan redan vid 25 ppm fukt och därmed fryskänsligt när det går under nollan, medans R134a tål över 400 ppm fukt och först nere vid -25 grader börja isa inne i ventiler mm.) - samt troligen (inte kollat) plockar bort en hel del av luktmediet (etymerkaptan) eftersom supertorr silikagel är väldigt förtjust att fånga molekyler som är polära i någon mån, dit hör metanol/etanol och troligen också merkaptan medans tex zeoliter i en köpt torkfilter för kylmaskiner _bara_ fångar upp vatten.
---
När det gäller att hitta billig silikagel i större mängder till rimligt pris så går man till konsum/ICA till avdelningen kattmat och kikar efter 'best friend' kattsand av den lätta sorten med halvgenomskinligt kross och med lite blå pärlor eller blå kross. iblandad - dvs. vitt med lite blå prickar
Hemma igen värmer man ungen till 250 grader C och på en plåt bre ut ett tunt lager av kattsanden ur påsen - inte mycket mer än halv centimeter tjockt, ställer in ugnen - därefter tittar man till det då och då under kanske ett par timmar och rör om - när man ser att den blå krosset/pärlorna har blivit lila-färgade (magenta-ton) och sakta börja blekna - då är det torrt och man häller över det hett till en glasburk (förvärmde lite i ugnen som förberedelse för att inte spricka när 250 grader C varm silikagel dunsar ned i burken) och sätter på en _tät_ plåtlock med hel gummipackning
Noggrant diskad och torkad Felix äppelmosburkar går bra och man kan förvara detta i åratal så länge locket är påskruvat ordentligt.
När den lysade lila och kanske mot rosa färgen i det som tidigare var blåa korn/kross, åter har blivit mer blåaktig och den röda lysande delen i lila färgen mattats av - så har silikagelen blivit för fuktig och är oanvändbar för gastorkning om man har ambitionen på 10 ppm fukthalt.
---
Gastorkning:
i biltemas 12 mm blå tryckluftslang fullstoppad med ovanstående silikagelkross så har ca 24 -48 timmar på sig att torka den gasen man vill torka. Därefter har det sugits så mycket fukt genom plasten i slangen in till silikagelen att man inte kan hålla godkänd torrhet, med armerad klar tryckluftslang i PVC så har man max 24 timmar på sig då PVC leder igenom fukt från luften genom plasten snabbare än andra typer av gummimaterial
Vid torkning av R134a på ca 50 cm 12 mm slang så är gasflöde av ca 3-5 gram gas i gasform per minut om man vill att den utgående gasen skall hålla under 10 ppm fukt när det sedan är kondenserat i (kylda) mottagarflaskan. Man kan torka relativt stora mängder gaser med tex. 400 ppm fukthalt in och 10 ppm ut, typ flera kilo R134a genom en 50 cm med silikagelkross fylld slang, men tål fortfarande inte att förvaras över 24 timmar om det är klar armerad PVC tryckluftslang eller 48 timmar om det är blå tryckluftslang.