Hallå!
Är en hobbyuppfinnare som tänkte försöka att pula i hop någon form av solfångare, för att utnyttja solenergin.
Tänkte se om jag kan värma huvuddelen av huset med hjälp av solfångaren på vår, sommar och höst, med värmepumpen som uppbackning.
När huset inte fodrar någon energi tänkte jag köra ner den i hålet för att ladda detta, det kostar ju inga stora summor att transportera ner värmen.
Är det något som man skulle kunna tjäna på att göra, för att få en högre temp ur hålet under höst,vinter och vår eller gör det varken från eller till?
Martin
Har du mekat ihop någon solfångare ännu? Den måste bli billig eftersom du har mycket låg drivenergi till vp sommarhalvåret.
För att slippa höga temperaturer på solfångaren kan det vara vettigt att dumpa värme i hålet sommartid. Har du hyggliga kb temperaturer ur hålet nu på vintern(>-1grad)? Då är inte vitsen så stor att ladda berget.
Har du däremot problem med för låga kb temperaturer typ -4grader in är detta tecken på låga vattenflöden och för grunt borrhål. Däremot är en vanlig plan isolerad solfångare inte lämpad för återladdning. Den måste vara helt diffusionstät eftersom det annars kommer att bildas kondens inuti.
Energikollektorn ska vara öppen med full kontakt med uteluften.
För återladdning är det inte solen som gäller i första hand.
De stora effekterna och energimängderna kommer från kondenseringen som sker när den kalla köldbäraren kondenserar fukten i uteluften. Är det 5 grader ute och mulet återladdar man ca 300w/m2 -Dygnet runt!! En solig dag med 15 grader i skuggan är effektuttaget 1000w/m2. Detta tack vare kondenseringen.
Igår när solen sken och vi hade -5 i skuggan ute. Fungerade återladdningen från klockan 09:00 till 16:00. Snitteffekt från tak:200w/m2.
Detta i en anläggning som borrades -94 enligt de borrdjupsrekommendationer som fanns då( kortare än idag).
Detta gör gott för en anläggning med låga kb-temperaturer, har du plusgrader på kb så är investeringskostnaden inte försvarbar.
mvh/MM