Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Dålig isolering av rör till värmepumpen orsakar effektivitetsförluster?  (läst 2161 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad hahalj

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Göteborgsområdet
  • Antal inlägg: 143
  • Senior programvaruutvecklare
Flyttade in i ett hus i november med luft/vatten-vp. Jag noterade att den tunna isoleringen (gjort av installatören) på rören till utomhusdelen var skadad pga fåglar hackat i det . >:( Kopparrören ca 1.5 meter långa utanför husgrunden var bitvis helt frilagda och öppna för väder och vind. Tänkte inte mer på det, tänkte att jaja det får jag väl fixa framåt våren. Sedan fick jag första elräkningen och noterade en förbrukning på över 5000 kWh på en månad när totala årsförbrukningen var angiven till ca 20.000 kWh  :o! Visst, vi är 4 vuxna o tonåringar i hushållet mot 3 för de förra ägarna, vi har kanske ett par grader varmare än vad de hade. Men ändå tyckte jag att det var nåt lurt här  Sc:,h.

Så för att få lite bättre underlag skaffade jag en elmätare med loggfunktion som registrerar de optiska pulserna på husets mätare och kunde läsa ut en momentan förbrukning på i snitt ca 6 kW vid en utetemperatur på ca  -1° - 0°C maxvärden peakade på uppåt 11-12 kW (antagligen pga att elpatronerna gick på). Visserligen är huset från 30-talet med spånisolering, har aldrig tilläggsisolerats, enbart gamla tvåglasfönster i uppvärmda ytor med dåliga tätningslister etc, men jag tycker ändå det var lite väl hög momentan effekt.

Så förutom det självklara med fönster och isolering som ska åtgärdas så började jag undersöka installationen av värmepumpen lite närmare och kunde ju notera att de frilagda kopparrören höll en hög temperatur som man brände fingrarna på. Jaha tänkte jag, får nog isolera detta omgående och inhandlade budgetlösningen kraftigt liggunderlag och buntband som jag svepte om rören.

Direkt noterade jag att effektförbrukningen sjönk och snittar nu på ca 3.3 kW  :)! Det är ungefär samma temperatur ute nu som innan. Ska väl inte ropa hej ännu, får ge det några dar till innan jag bestämmer mig för att det var denna åtgärd som hade så stor påverkan. Samma rör fortsätter in i källaren som bara delvist är uppvärmd så det känns ju som en bra idé att fortsätta bättra på isoleringen åtminstone i den kalla delen av källaren.

Är det fler som har liknande erfarenheter?
Villa på 162 kvm 2 plan med källare från 1934, värms upp av en LVVP Daikin Altherma 008; 7 kW + 9 kW elpatron, kompletterad med en LLVP Mitsubishi Electric Kirigamine FH-35 6.6 kW. Dåligt isolerade väggar, fönster och golv, vinden tilläggsisolerad.

Utloggad o o

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 929
Det råder delade meningar om nyttan enligt tidigare trådar.

Personligen har jag alltid tilläggsisolerat rör, kompressor o varma rör i utedel, speciellt på pumpar med undermålig isolering. Numer fullisolerar jag utedelarna sedan jag upptäckte att min Toshiba tjänade på det. Men jag har inga mätningar före/efter så jag kan inte argumentera för det.
Teoretiskt ska en pump tjäna på underkylningen på kalla sidan, men sker den utomhus är den bortkastad tror jag.

TUCSONOR på forumet har iaf gjort lite mätningar på sin Coolix här: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=38276.msg355358#msg355358
Strunta i bilderna med innehållet i hans tvättkorg. ;)

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser