Givet att man har en viss mängd energi som ska pumpas ut i golvvärme, är det fördelaktigt att ha lågt eller högt flöde på cirkpump (givet att båda klarar av att leverera ut "tillräckligt" med energi för att hålla rätt temp) med avseende på TCO, inkl kompressorslitage/livslängd?
Lågt flöde: Blir högre temperaturdelta, dvs VP borde behöva skicka ut varmare vatten (dåligt).
Högt flöde: Lägre tempdelta, dock så borde tankens energilager tömmas fortare och ge "nervösare" system (eller?) med fler kompressorstarter, vilket är dåligt m.a.p livslängd.
Tyvärr är väl detta beroende på maxeffekt vs uttagen effekt på VP också, dvs om det ena är "bättre" men att VP hamnar så den måste stänga av ofta för att energiackumulatorn (vattentanken) har tagit emot allt den kan buffra, så sliter ju det mer (fler starter)..
Jämförde kurvorna på golvvärmen med nov+dec 2012 med nov+dec 2011 då vi hade elpanna. Med elpannan hade vi lägre temperaturdelta (framledning vs retur) men vid kontinuerlig uppvärmning (typ jobba konstant i en dag eller två) så var lutningen på returtempen högre (dvs den lyckades snabbare få ut en viss mängd energi), vilket borde betyda högre sprutt på cirkpump.
Trycket i systemet borde väl ha en viss påverkan också, eftersom högre tryck => mer värmebärande vattenmolekyler. I vårt fall var det dock ungefär lika, runt 0.75bar.
Idag lyckades systemet hålla jämvikt i producerad värme och absorberad under en halvtimme, dvs vid VP nedre så lyckades den inte tillföra nån värme i nedre tank, för under tiden så skickades samma mängd energi ut till golv+garage+FTXspets (EcoVent). Detta när den vid närmare -20 ska försöka hålla +22 inne, +16 på inkommande luft efter FTX och c:a +11 vid knähöjd i garaget. Blir det kallare än så vår vi nog tumma en grad eller två på komforten eller ta till spets-el.
EcoHeat 308 i en enplans 144+40kvm villa i Umeåtrakten.
Många tankeställare, i slutändan blir det säkert ingen skillnad heller