Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: KVT11.1 Kolla värmekabeln  (läst 1239 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad JPEG

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 360
KVT11.1 Kolla värmekabeln
« skrivet: 25 november 2012, 14:47:31 »
Jag har tidigare påtalat vikten av att kolla tövattentrågets avlopp inför vinterperioden, så att det inte ligger löv och annat i det trånga utloppet.

Som bekant gick Nibe ut med en anmaning under 2010 om att tidigare KVT10 kunde medföra allvarliga risker orsakade av värmekabeln och man erbjöd därför utan kostnad att byta tråget till en uppdaterad version KVT11.

KVT11 hade fått en termosäkring i tråget och en 1A säkring i en kopplingsdosa monterad på botten i tråget. Programvaran uppdaterades till V2.11, som bl.a. styrde värmen i avfrostningstråget att vid temp under +2 °C att endast vara tillkopplad en tid före och efter avfrostning.

Värmekabelns totala resistans var angiven på en etikett i vänster framkant, i mitt fall 301ohm. Jag kollade därför resistansen och fann till min förvåning att den var ca 4Mohm. Säkring och överhettningsskyddet (av engångstyp) var hela. Alltså var det värmekabeln som var defekt.

Ringde Nibe support och kollade om det var ett känt problem. Jag tycker inte att värmekabeln borde vara förbrukad efter ca en och en halv säsong. Tråget byttes i december 2010 och fungerade 2011, men vet ej när det lade av under 2012.
Nibe förklarade att det inte var en lyckad lösning på det första KVT11 V1, så man hade modifierat det till KVT11 V2.
Efter en stunds diskuterande fick jag löfte om ett nytt tråg KVT11.2 utan kostnad, men det var endast av good will, för någon garanti gällde ej.

I det nya tråget har säkringen i kopplingsdosan tagits bort och skall därför monteras uppe i el-boxen, vilket är klart bättre ur servicesynpunkt. Typ av värmekabel är bytt och resistansen märkt 345 ohm på etiketten d.v.s. 153W.
Extra värmekabel max 40W kan anslutas i el-boxen på samma säkring, men förutsätter att F2026 är ansluten över en jordfelsbrytare enligt installationsanvisningen.

Det är alltså även viktigt att kontrollera värmekablars funktion innan kylan sätter in. Säkrast är att resistansmäta och ha värdet noterat till nästa gång.

Jag vet inte om det är en normal företelse att värmekablar förbrukas. Det är inte min erfarenhet eftersom jag i mer än tio års tid har haft samma fryskyddskabel tillkopplad vintertid i stugan utan problem. Någon som har andra erfarenheter?

//Peter
Hus i NV Stockholm byggt 1969, ca 230 kvm uppvärmd yta, vattenburet system. Tidigare 39 MWh årsförbrukning. 1:a året med VP 25MWh, numera efter justeringar ca 21,5MWh.
Konverterat aug 2008 till L/V Nibe Fighter 2025-10kW ansluten till VVM300, volymtank  100l (modifierad Nibe VVB) och 100l Nibe VVB för spets.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?