Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Bergvärme: kostnad tappvarmvatten/värmevatten  (läst 2374 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Andreas Wallin

 • Gäst
Andreas Wallin
Bergvärme: kostnad tappvarmvatten/värmevatten
« skrivet: 25 september 2012, 00:18:06 »
Hej loggare!

Sitter i styrelsen i en ny brf med bergvärme som skall införa individuell mätning och debitering (IMD) för kallvatten, tappvarmvatten och värmevatten (uppvärmning av lägenheterna). Bostadsrättsföreningen har 25 lght à 105 kvm på två plan i olika "längor" och skall införa IMD 2013. Vi har 4 st NIBE F1330 22kW som värmer tappvarmvatten och värmevatten.

Det stora problemet vi har är att på ett korrekt sätt debitera för tvv och värmevatten. Vi kommer att veta hur mycket el i kWh som pumparna använder under mätperioden, och kostnaden för den elen i kr, samt mottagna kWh för uppvärmning av lägenheterna. Mängden tappvarmvatten kommer vi också att veta efter mätning i lägenheterna, men vad kostar en liter tvv i relation till en kWh mottaget värmevatten.

Först räknade vi på att 20 liter tvv innehåller 1 kWh värme (1,16 Wh per grad, från 10 - 53 grader: 43 * 1,16= 0,05 kWh). Sedan tog vi hänsyn till att COP-värdet vid uppvärmning av tvv är sämre än vid värmevattnet som har lägre temp (70% av uppvärmn av värmevatten) och landade vid att 14 liter tvv motsvarar 1 kWh mottaget värmevatten i kostnad.

Antal liter tvv per lägenhet divideras alltså med 14, så att mottagen kWh kan uppskattas för tvv. Blir detta rätt?

Vad säger ni som kan? Är detta ett rättfärdigt sätt att debitera?

/Andreas i brf Stångbypark

Utloggad David Rinnan

 • Svart bälte i frågor...
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm, Tyresö
 • Antal inlägg: 6953
 • Kön: Man
 • Teknikintresserad
SV: Bergvärme: kostnad tappvarmvatten/värmevatten
« Svar #1 skrivet: 25 september 2012, 00:45:38 »
När jag loggar så loggar jag hela tiden hur mycket kWh som värmepumpen förbrukar.
Jag loggar totalen men också separat hur mycket el som dragits undertiden jag gjort VV respektive Värme.

Jag ser alltså totalt kwh, varav värme kwh och VV kwh, per sekund, minut, dag eller månad osv...

I ert fall hade jag då varje månad ackumulerat statistiken över samtliga värmepumpars förbrukning i kwh för tappvarmvatten. Låt oss säga 10 000kwh. Därefter har vi underlaget från alla lägenheter som går att göra en total i liter och därefter en andel av kostnad per lägenhet.

En schablon fungerar ju också i ert fall. Den appliceras ju lika för alla och borde därmed inte vara något problem. Föreningen kommer endera tjäna på detta eller förlora. Men föreningen är ju medlemmarna så det torde vara ett litet problem i sammanhanget och därtill kan det ju justeras efter hand.

Jag vet ju inte hur er lösning ser ut. Min lösning bygger på att man vill hantera alla de förluster som finns relaterat till varmvatten även om det inte förbrukas. En vanlig varmvattenberedare som via el drar 5000kwh per år för en familj kanske bara två tredjedelar är förbrukning.
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Andreas Wallin

 • Gäst
Andreas Wallin
SV: Bergvärme: kostnad tappvarmvatten/värmevatten
« Svar #2 skrivet: 25 september 2012, 01:11:02 »
Tack för snabbt och bra svar!

Vi har ingen möjlighet att se vart kompressorerna lägger sin kraft - till tappvarmvatten eller värmevatten. Det är det som är problemet. De två kompressorerna producerar både tvv och värmevatten beroende på vilket som behövs. Vi kan alltså inte veta vad kompressorerna håller på med.

Det vi vill ha fram är relationen i kostnad mellan 1kWh mottaget värmevatten och 1 liter tappvarmvatten, så att vi kan debitera korrekt. För bostadsrättsföreningen spelar det egentligen ingen roll hur relationen mellan värmevatten och tvv blir - kostnaderna kommer att täckas till sista kronan av medlemmarna. En kostnad för mottagen kWh kommer att betalas, oavsett om det är från tappvarmvatten eller värmevatten. Frågan är om det är slösarna av tappvarmvatten eller de som vill ha varmt i sin lägenhet som kommer att betala den största summan. Vad är rimligt att anta för förhållanden i kostnad av produktionen av tappvarmvatten och värmevatten?

Värmeförluster och andra förluster ska vi dela lika på, och de beräknar vi till ca 40% av värmeproduktionskostnaden. (Vårt praktiska COP-värde lär ligga på ca 1,40). Resten skall delas efter förbrukning.
mvh
Andreas Wallin

Utloggad HansMarten

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 701
 • Kan lite om mycket=)
SV: Bergvärme: kostnad tappvarmvatten/värmevatten
« Svar #3 skrivet: 21 november 2013, 16:53:41 »
Går det inte att ge varje lägenhet en schablonförbrukning, förslagsvis 125 liter/person/dag(boverkets siffra) alternativt fördela total vattenmängd på ett normalår på alla lägenheter(så får de bo så många de vill :) ) , sedan fördela summan procentuellt över toalett, kallvatten till disk matlagning, samt dusch. Merparten borde dusch rimligtvis stå för, dvs varmvatten 38C.

Kom överens med alla andelsägarna att dessa % är rimliga först, eller fråga en konsult som vet. Sedan debitera de som använder mer än sin kvot, den överskjutande energin. Ni hade väl vattenmätare på respektive lägenhet?

Edit: Oj den tråden var gammal, jag lever fortfarande i 2012... :)
Fujitsu Waterstage 8KW LVVP dockad till NIBE EVC240
Mitsubishi FD25 VABH LLVP
Hydropro Eco Poolvärmepump
Renoverad 60tals kåk 142m2 1 planshus egenhändigt konverterat till vattenburet.
Uppvärmning: 3 600 kwh/år   ( 25 kwh/m2/år !!) 
Hushållsel + SpetsVarmvatten: 8 400 kwh/år
Ort: Skåne kusten Årsmedeltemp: +7,5C
DUT -18C
Corroventa CTR300 med undertryck i krypgrund

Jag älskar Japanskt!

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?