Hej,
Jag har precis flyttat in i ett enplanshus med inredd källare från -64. I huset finns idag vattenburet radiatorsystem som "drivs" av CTC EcoEl med EcoAir 107 kompletterat med extra VVB.
Dessutom sitter det en Nilan VPL15 FLVP som värmer inkommande luft (som FTX fast med "riktig" värmepump om jag förstått rätt), mest på övervåningen även om det finns ett par tilluft och frånluftsdon på källarplan.
Bägge systemen går att köra på rumsgivare.
Frågan jag har först och främst är hur får jag ut bäst ekonomi ur denna kombination?
Är det bäst att köra så långt som möjligt på LVVP:n eller ska man försöka maxa FLVP först?
Idag går den vattenburna värmen enbart på "huskurva" utan rumsgivaren, behöver hålla minst ~30 grader vattentemp för att få 19-20 grader i källaren och tempen på övervåningen regleras med termostaterna på elementen.
Tanken var att försöka få termostaterna att stå på runt 20 grader, sen låta FLVP stå på "auto 22 grader". På det sättet skulle alltså FLVP jobba i stort sett hela tiden, medans elementen mest värmer när FLVP inte räcker till. Dock skulle det betyda att inomhustempen skulle behöva sjunka till 20 grader innan det kommer nån bra värme från dem.
Det är ju inte helt enkelt att få till den här balansen, och jag vet inte om jag är ute och cyklar här, så synpunkter och förslag är väldigt välkomna nu inför den kalla säsongen!
Är heller inte helt säker på att det här är rätt forum för min fråga?
//Andreas B