Ett mycket bra ställe att starta på är att titta på Danfoss site:
tex:
http://www.danfoss.com/BusinessAreas/RefrigerationAndAirConditioning/EducationAndTraining/Förutom att ta dig igenom multimediadelen - glöm inte att läsa "Fitters Notes", "Basic Refrigeration" - man får ta att det hela tiden refererar mot danfoss egna produkter, men principerna är lika för alla.
Titta/läs igenom allt som finns där och häng inte upp på att det där skrivs med fokus på kyl och frys - en VP/AC är egentligen en förstorad frys/kyl och det viktiga är att du förstår principerna bakom - när det sedan är dags för VP så handlar det om detaljkunskap som man ändå måste lära sig genom att jobba på varje modell och typ, och för att ha chans med detta så måste man innan förstå grundprinciperna först så att man förstår vad man ser när man tittar in i en VP..
glöm heller inte att ladda hem coolpack på:
http://www.ipu.dk/English/IPU-Manufacturing/Refrigeration-and-energy-technology/Downloads/CoolPack.aspxoch försök se till att lära dig att använda denna genom att dimmensionera egen kylslinga - med början på din egen värmepump med att bara mäta temperaturer på olika punkter så kommer du att lära dig mycket utan att behöva gå in i kylslingan och tryckmäta med manometer - då det sistnämda är nästan att betrakta som att tjuvkika på 'facit' ;-)
- kort sagt skall du redan innan med temperaturmätningar och simulering i coolpack nästan 'veta' vilka tryck du borde ha och och en inkoppling av manometer den dagen du är mogen för detta och har utrustning (som manometerställ och vakumpump) skall i princip bara bekräfta det du redan 'vet'
---
Obs: Det mesta är på engelska, så det är bara att köpa läget och med google translate, ordlista mm. föröka ta sig igenom detta om man inte är bra på engelskan - och lugn, det blir lättare att förstå det språkliga allt eftersom man jobbar med detta även om man i början känns som att man måste slå upp nästan varje ord...
---
Skall du även räkna 'teori' rent matematiskt med formler och allt så är det termodynamik och värmelära som gäller och det som jag har läst och slagit i är då Henrik Alvarez 'Energiteknik' ISBN 91-44-04509-3 och 91-44-04510-7 i 2 delar som säljs av studentlitteratur och man har att läsa och räkna flera vintrar framför sig om man skall gå igenom allt.
Här hittar man också saker som annars är svårfunna som strömningsmotstånd i rör, dimmensionering för värmeväxlare, tubbpaket etc. sådant som plötsligt är högaktuellt intressant om man försöker sig på egna byggen...
kan du hitta NIST/refprop (ibland finns det studentversioner/reducerade paket av dessa tillgängliga) så skall du tanka ned detta - ett nödvändighet om du skall experimentera med egna gas och köldmedieblandningar som inte supportas av coolpack) litteratur från Ashrae är också bra om du kommer över det på något sätt.
ytterligare en klassiker hittar du på
http://www.kyltekniska.se/1.0.1.0/28/1/ en bit ned på sidan 'kylteknikern i 2 delar - gratis nedladdning - dessa är förvisso riktig gamla, från 60 talet och tidigare - men mycket av detta gäller än idag.