Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Varmvatten - En grundkurs? :)  (läst 1791 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Stefu__

  • Gäst
Stefu__
Varmvatten - En grundkurs? :)
« skrivet: 04 maj 2012, 08:44:56 »
Jag har sakteliga lärt mig värmepumpen styr temperaturen i huset, men varmvattensidan är ännu ett stort mysterium :-) Kan någon förklara på ett enkelt sätt hur Robusten styr produktionen av varmvattnet (dvs det som man tappar ur varmvattenkranen :-) ).

På själva pumpen kan man ställa in start och stopvärden (nu 40 resp 48 grader). Vad menas med dessa? Vad mäts, var mäts det och vad gör pumpen när dessa värden nås? Vad menas överhuvudtaget med dessa värden? :-)

På själva varmvattenberedaren sitter sedan separat en "ratt" på vilken man även kan justera temperaturen (nu på ca 65 grader).

Är det så att pumpen värmer till en viss temperatur vartefter elpatronen fortsätter? Värmer elpatronen ENDAST när pumpen också värmer eller kan värmepatronen vara "på" även fast pumpen är i viloläge/avstängd? Om pumpen är avstängd och i viloläge när integralen ligger på 0 men varmvattentemperaturen sjunker (mycket)...vet pumpen då att den ska starta och vilket värde är det som säger till pumpen att den ska starta?

sådärja, där var ett par frågor :-) 

Utloggad Larm_HP

  • Guldmedlem
  • Expert på värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 399
SV: Varmvatten - En grundkurs? :)
« Svar #1 skrivet: 04 maj 2012, 14:24:51 »
Hej,

Det sitter en givare i en utav varmvattentankarna, bör sitta ca 1/3 från botten.
När temperaturen sjunker till inställt startvärde (40°C) startar kompressorn och växelventilen ändrar läge och varmvattenproduktion startar.
Kompressorn kommer sedan att gå tills den når 26,5 bar i kondenseringstryck, (fabriksinställt, ingen hänsyn tas till stoppvärdet), eller så kan man ändra så att värmepumpen stoppar på temperatur (fabriksinställt 48°C, detta på samma givare som nämns ovan)
Ratten på VV-beredaren är säkerligen termostaten för elpatron. Denna bör stå på 65°C. Om det är så att du har en TWC-modul ansluten styrs elpatronen från värmepumpen. Man kan säga att elpatronen kommer gå när det inte finns något effekt att hämta ur hetgasväxlaren (sommartid när kompressorn inte går). TWC-modulens funktion är att säkerhetsställa tillräckligt hög temperatur i sista beredaren. Man vill hålla 60°C i toppen på sista beredaren, och 52°C på VVC-returen. TWC-modulen kommer att starta/stoppa elpatron utefter dessa förhållanden. Notera att du behöver två beredare, den ena värms med värmepumpens kondensorvärme och den andra med hetgas alt. elpatron
Vattenglaset är halvfullt

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?