Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage  (läst 4229 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad MeckaN

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 5
Hej

Vill få lite input på mina planer på bergvärme.

Står i planer med att bygga nytt hus. Huset är inget märkvärdigt i sig. enplans om ca.140kvm
med ett garage på 50kvm. Grejen är att jag vill bygga "lite för framtiden" Jag är inget fan av passivhus men jag vill få en låg driftskostnad men inte allt för avancerat. Med de senaste vintrar som vi haft här i Göteborgsregionen så vill jag ha en låg förbrukning även om vi i framtiden kan komma få fler kalla vintrar.

Huset som jag tittar på skall enligt uppgift dra
38kwh/kvm och år med Nibe F750 frånluftsvärmepump.
32kwh/kvm och år med bergvärme (Frågan är om det är med Nibe FLM inräknat?)

1.Hur stor pump skall man ha? Tittat på Nibe F1245...

2.Hur djupt hålet bör vara? Finns det negativa aspekter på för djupt borrhål?

3.Har tänkt att komplettera med solfångare i framtiden. Fördelen med att ha ett borrhål då är just att man kan dumpa överskottsvärme i hålet och då bli av med risken att överhetta solanläggning de varmaste dagarna. Är denna ovanstående idé bra eller finns det nackdelar med detta?

4.Kan jag räkna med att få en anläggning utan ett behov av någon spetsvärme/elpatron i pannan?
   även vid -15 till -20 grader?

5.Är det att föredra att ha en extra tank att köra pannan mot eller blir det bara förluster i ett litet välisolerat hus?

6. FTX eller Frånluft/Nibe FLM
    Frånluft verkar ju enklast att montera, styra och underhålla.
    Att montera FTX i huset anser jag vara mer krävande då det skall styras och man skall byta filter osv.
    dessutom mycket dyrare än frånluft. Finns det igentligen så mycket att spara med FTX ?
    Vet att det finns andra fördelar med FTX med det är i relevant just nu.
 

Tackar på förhand!

/Martin   
 

Utloggad David Rinnan

 • Svart bälte i frågor...
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm, Tyresö
 • Antal inlägg: 6954
 • Kön: Man
 • Teknikintresserad
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #1 skrivet: 21 februari 2012, 10:29:57 »
Ett djupt borrhål har kostnaden som negativ faktor.
En positiv faktor är möjligheten att köra frikyla på sommaren, som då också kan anses som ett sätt att återföra värme till hålet. Om det ger något i praktiken vet jag inte. Ska man ha frikyla kanske man inte ska dumpa solvärme ner dit.
En annan positiv faktor med djupt borrhål är att du får varmare brine och därmed effektivare drift.

Jag har svårt att tro att du skulle behöva över 6-8kw och är det golvvärme i betong så klarar du dig troligen helt utan tank också. Du kan räkna med att det utan större problem går att ha en anläggning som fixar husets behov ner till -30 grader. Det är upp till dig och inte särskilt kostsamt i nybyggda hus.

FTX är så klart bättre men letar man efter ekonomiska incitament snarare än komfort/hälsa så ska man kanske inte gå den vägen. Du verkar ha uppfattningen att styr för FTX är komplicerat? Är det baserat på egen erfarenhet och i så fall av vad? Filter behöver man mycket riktigt byta minst en gång per år. Jag gör det och det kostar 250kr varje gång. All luft som jag andas i huset kommer ju den vägen. Filtret fyller en  funktion och är inte en nackdel. Det är svårare att filtrera all tilluft i ett hus utan FTX.

Återvinning av frånluft är ju inget man tjänar massor med pengar på när man har värmepump, eftersom värmen kan produceras billigt. Men i ett nytt hus måste du enligt regelverket återvinna frånluften. Då kan vi anta att återvinningen är effektivare i en FTX än flvp eller flm men den kostar också mer och det kan bara balanseras mot diverse komfortfaktorer. 
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad MeckaN

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 5
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #2 skrivet: 21 februari 2012, 12:28:12 »
Så det finns inget negativt med ett för djupt hål förutom att kostar mer.

Frikyla är ingenting för oss, så då är kanske det ingen dum idé med solvärme i kombination med bergvärme
om man vill ha en pump som står still 5-6månader om året?

Tanken är ju som tidigare nämnt att få huset energisnålt men samtidigt underhållsfritt.
Jag är inte rädd att lägga lite pengar på ett borrhål även om jag vet att det tar lång tid att spara ihop när det gäller ett ny bygge i denna region jämnfört med en Nibe F750, Men med tanke på oro kring elpriser så vill jag helst vara så lite el beroende som det går utan att behöva ha pellets eller vedeldning.
Huset kommer att vara platta med golv värme. Även i garage men med inställd temp på runt 10-12 grader.
Drömmen är en anläggning som aldrig behöver behöver använda (Även vid -15 till -20grader)

När kan det vara idé att ha en extra tank? Är det i kombination med solvärme eller är det om man skall ha badkar i huset? Fast en 6kw F1245 kanske klarar detta utan problem?

Gällande ventilationen så tänker jag mer ekonomiskt än på inner klimatet. Jag antar som du skrev att det inte finns många kwh/år att hämta om man har FTX kontra FLM. Har heller inga direkta erfarenheter av FTX mer än att jag tänker att det är ytterliggare en sak i huset som kan börja krångla  :-\
Sedan så anser jag att med FLM blir det rena hälsokuren i jämförelse med huset som vi har idag (Självdrag)
Någon form av ventilation med återvinning måste jag ju ha så det lutar nog åt FLM.


/MartinUtloggad David Rinnan

 • Svart bälte i frågor...
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm, Tyresö
 • Antal inlägg: 6954
 • Kön: Man
 • Teknikintresserad
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #3 skrivet: 21 februari 2012, 12:37:40 »
En tank är ofta nödvändig om man exempelvis överdimensionerar, även vid goda förutsättningar.

Om man dimensionerar för full effekt kan man klara sig utan om förutsättningarna är rätt. Ett nybygge erbjuder normalt sett mycket god förutsättningar.

Helt enkelt kommer ett läge i alla anläggningar där den avgivna effekten är så pass mycket större, momentant, än vad huset behöver momentant, att en tank måste agera buffer. Speciellt då också givet att en större pump kräver ett högre flöde för att fungera väl.

Men i ditt fall finns det nog ingen anledning att behöva detta annat än om det blir tal om solvärme som då måste hanteras på något sätt. Det kan inte bara snurra runt i elementen så att säga.

Om ni tänkt ha badkar kan det vara en idé att skaffa en separat VV beredare på 300l i stället för en integrerad om ca 180l. Man får då även lite längre och mindre frekventa VV körningar.


Du pratar om enkelhet och självgående och då skulle jag personligen skippa solen. Dom pengarna hade jag i stället lagt på en FTX. Denna kommer om huset är isolerat väl innebära väldigt fin förbrukning när det inte är kallt ute men värmebehov fortfarande föreligger. En FTX ger dig något för pengarna medans solen i dessa sammanhang kan i frågasättas värdet av. Och om du inte vill ha FTX ändå så hade jag ändå skippat solen i detta läget. Du kan kanske komplettera med solceller om några år när det blir billigare och enklare att ansluta sig till elnätet. 

Huset är nybyggt och 140m2 så anpassa borran efter framtida utbyggnad. Även om du inte gör det (bygger ut) kommer du kunna ta hem merkostnaden när du säljer. Då kommer borrning också vara avsevärt dyrare än nu gissningsvis. Det som talar emot djupt borrhål vid nybygge är det faktum att du inte har rot-avdrag.
« Senast ändrad: 21 februari 2012, 12:39:18 av David Rinnan »
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad Erik Renberg

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 738
 • Respekterar naturlagarna
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #4 skrivet: 21 februari 2012, 12:44:35 »
Ju mer teknisk utrustning (bergvärme, solvärme, ftx, osv) desto mer tid behöver du spendera här på forumet för att få det att funka. Visserligen kul, men inte "underhållsfritt" :)

En FLM återvinner frånluften bara när kompressorn går. Annars blåses den rakt ut. I ett energisnålt hus går kompressorn relativt sällan. Tilluften kommer ju typiskt sett genom friskluftsventiler i fasaden. Så dessa ventiler ska man inte placera ovanför soffan t ex eller där man störs av draget.

FTX återvinner energin hela tiden och tilluften är förvärmd och leder till ett mindre energibehov än vad huset annars skulle ha för uppvärmning.

Du skrev att du inte är fan av passivhus, men har du funderat på vad kostnaden blir om du gör isoleringen i väggar, tak och under platta tjockare än du tänkt nu + har bra fönster. Dvs du lägger pengarna på saker som du bara kan göra vid husbygget. Jag skulle också inkludera FTX i detta (för rör för tilluft är mycket enklare att dra vid bygget).

Räkna sedan vilket energibehov du får. Kanske spar du massa pengar på att inte göra för avancerat system.

Kolla också den här tråden om tilluft till 750 (vet inte status på detta nu), men konceptmässigt så låter det väl smart att kombinera 750 frånluftsvp med förvärmt tilluft via kanaler i huset. http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=40417.0
Nibe 1245-6 med FLM, UKV-100 som arbetstank, radiatorer på övre plan, golvvärme i plattan med egen CP + manuell shunt. 160m borrhål, 151m aktivt. Kvadratiskt välisolerat trähus, 157m2 i 2 plan, i Västerbottens kustland. 9,9 kW solceller på taket.

Utloggad ltfrebac

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 408
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #5 skrivet: 21 februari 2012, 16:36:43 »
I samband med nyproduktion som i detta fall skulle jag vilja syna de faktiska kostnadsskillnaderna FTX kontra FLM. En FLM ska dessutom en rörmokare koppla in och vi alla vet ju vad en rörmokare tar i timmen :-). En FLM kostar vad, 12-13K. Ett Heru FTX för upp till 180kvm ca 17000. Sen är det lite mer spirorör som skiljer men frånluften ska du ha i alla fall. Sen tillkommer så klart massor med smådelar men även de satans Fresh-ventilerna kostar ju pengar...
Bor i Norrbotten i ett Omatalo-hus på 140 m2 med 95 m2 fristående garage. Värms med en 1245-10 med 650 m ytkollektorslang och en Contura 690. Vattenburen golvvärme i både hus och garage. Nykonverterat till FTX, Flexit UNI3. Både VP och FTX egeninstallerat.
Årsförbrukning värme:
2010: 18879
2011: 16408
2012: 8320
2013: 8535
2014: 7568
2015: 6850
2016: 7961

Utloggad MeckaN

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 5
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #6 skrivet: 21 februari 2012, 16:52:26 »

Så där jag, Vad lite bollande fram och tillbaka kan göra för att ändra uppfattning om saker och ting.

FTX är kanske inte så dumt och det behöver inte bli speciellt mycket dyrare. Är nog mer eller mindre övertygad.Mest övertygad blir jag när man läser att den givetvis bara tar tillvara på energin från luften när kompressorn går (Helt klart rimligt)

Skall kolla vidare på ev. lämpliga FTX aggregat.

Det där med solvärmen var ju mest att ha känslan att kunna duscha typ obegränsat halva året. Men visst
det är en investeringskostnad och kräver i och för sig lite skötsel. Att slopa detta och vänta på lite solpaneler i framtiden kanske är en bättre lösning.

Ang. vvb så är det ju någonting man också märker rätt fort om man har behov av hemma i stugan. Men den får nog också vänta. Kort och gott så lutar det åt en Nibe F1245 + FTX i nuläget.

/Martin

 

Utloggad David Rinnan

 • Svart bälte i frågor...
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm, Tyresö
 • Antal inlägg: 6954
 • Kön: Man
 • Teknikintresserad
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #7 skrivet: 21 februari 2012, 19:37:05 »
och självklart bra VVC slingor så värmen kommer fort i kranen.
och varför inte 1145 och en 300l beredare när du nu ändå är igång!!!

 Thumbsup
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad Mr Henke

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Staffanstorp
 • Antal inlägg: 1549
 • Kön: Man
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #8 skrivet: 21 februari 2012, 20:50:43 »
Håller med om att vvc är skönt. Men har han tur så ligger tapp ställena ganska nära pannan. Tror nog om jag hade fått välja om jag byggt nytt att dra ganska tunna vv rör. Då går det ändå fort att få fram vv. Sen hade jag inte tvekat en sekund om FTX. Tycker det är en självklarhet i nytt hus även om det inte betalar sig på kort tid kanske så får du ett tyst hus med bra komfort. Jag har varit i en del nybyggda hus med flvp och det drar bra från ventilerna i väggen på vintern. Och det kommer in ljud också genom ventilerna.
IVT Optima 1000 Rego 603. Aquaflam 17 kW vattenmantlad braskamin. Allt kopplat till en 500 liters arbetstank. 1-plans hus med inredd källare. Totalt 270 kvm. Byggt 1964 med siporex, luftspalt tegel. Års verkningsgrad 2.3. Ca 19000 kW/år inkl. Hushållsel. Tidigare ca 3.5 kbm olja. 5000 kW hushållsel.

Utloggad Smurfen.

 • Har på nått sätt blivit
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 18833
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #9 skrivet: 21 februari 2012, 20:59:30 »
Blir en viss skillnad med bergvärme och flm mot flvp med bergvärme kan man säkert styra ventilationen på nått smart sätt det är svårt med flvp som behöver luft för att ge effekt.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad Rollster

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1270
 • Fullständig Förbränning !
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #10 skrivet: 21 februari 2012, 21:36:29 »

  När det gäller frågan om man kan klara sig utan elspets vid -15 till -20 grader så är det inga problem , i synnerhet när det är nybyggt och bra .
   Läs min profil nedan och så kan jag tillägga att vi har dimensionerat för FULLEFFEKT .För ännu vid -32 ºC så stoppade kompressorn ibland !
   Och start-stop/dygn är 10-15 st oberoende av utetemp  .
   Jag tror nog att MeckanN klarar sig bra md en 8kw-pump i Göteborg med dylikt nytt hus och de "krav" han nämnde !  Thumbsup
Älvsbyhus byggt 2004  1 1/2-plan , ca 124kvm , ekonomibyggnad inkluderande garage , gästrum/kontor och 2Xförråd=ca 70kvm. Allt värms från och med oct-2011 med Bergvärmepump Nibe 1245-10 , Borrhål 210 meter varav 204 meter aktivt djup . Nibe UKV100 och 40
Förbrukning år 2020 Totalt 10221kwh varav bergvärmens andel är 3339kwh.
Antal starter under uppvärmningssäsong är 9-13st/dygn.

Utloggad Lilla My

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
 • Kön: Kvinna
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Storlek Bergvärmepump nytt hus 2012 140kvm + 50kvm garage
« Svar #11 skrivet: 22 februari 2012, 06:42:51 »
Hej

6. FTX eller Frånluft/Nibe FLM
    Frånluft verkar ju enklast att montera, styra och underhålla.
    Att montera FTX i huset anser jag vara mer krävande då det skall styras och man skall byta filter osv.
    dessutom mycket dyrare än frånluft. Finns det igentligen så mycket att spara med FTX ?
    Vet att det finns andra fördelar med FTX med det är i relevant just nu.
 


FTX. Att kunna filtrera inluften är mycket värt. Även om direkta behov inte finns, kan t.ex. familjens barn framöver ha/få pollenallergi och då är byte av filter en gång per år ett litet jobb jämfört med vad det ger.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?