Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Fallande tryck i värmesystem, IVT 490  (läst 2895 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

David Einarsson

  • Gäst
Fallande tryck i värmesystem, IVT 490
« skrivet: 14 februari 2012, 22:33:44 »
Jag bor i nybyggt hus med värmeslingor på BV och radiatorer på OV och har en IVT490. Installatören sa att systemet behövde luftas någon enstaka gång inledningsvis och att man därefter troligtvis behövde fylla på vatten i systemet. Av den anledningen reagerade jag inte så mycket första och andra gången när trycket var lågt. Men efter att vid ett par tillfällen sett att trycket varit nere på 0 bar (!) har jag börjat bli lite orolig. Jag har också vid något tillfälle sett att det läckt några deciliter vatten under pumpen. Har haft installatören hemma och kollat på det, och han drog åt en koppling under tanken. Jag är dock tveksam till om denna koppling kan förklara hela läckaget.

Kan det läcka ut tillräckligt mycket vatten från luftningsnippeln som sitter högst upp på tanken så att trycket faller från 1 bar till 0 bar? Jag misstänker att jag när jag har luftat systemet har missat att dra åt skruven tillräckligt hårt, och att vatten därför kan ha droppat ut i små mängder (eller förångats). Anledningen till att jag misstänker detta är att det är tydliga rostskador där luftnippeln är fastsatt på tanken.

Vad tror ni? Kan en slarvigt åtdragen luftningsnippel ha orsakat tryckfallet? Jag vill utesluta risken att det är läckage i värmesystemet någon annan stans in huset...

Utloggad Erik Renberg

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 674
  • Respekterar naturlagarna
SV: Fallande tryck i värmesystem, IVT 490
« Svar #1 skrivet: 14 februari 2012, 22:37:54 »
Det finns säkert en säkerhetsventil med tillhörande rör som går till en golvbrunn. Sätt en burk eller så under röret så ser du om den säkerhetsventilen läcker.

Vet du hur stor läcka du letar efter? Ett sätt att testa; fyll systemet till rätt tryck. Använd sedan säkerhetsventilen och släpp ut vatten tills trycket sjunkit till en låg nivå. Kolla hur mycket vatten du har i burken du placerade under röret (enligt ovan).
Nibe 1245-6 med FLM, UKV-100 som arbetstank, radiatorer på övre plan, golvvärme i plattan med egen CP + manuell shunt. 160m borrhål, 151m aktivt.
Kvadratiskt välisolerat trähus, 157m2 i 2 plan, i Västerbottens kustland.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 170
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.