Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!  (läst 3546 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Baxter

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Sverige
 • Antal inlägg: 10
 • Jag älskar värmepumpar!
Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!
« skrivet: 21 oktober 2005, 21:05:39 »
Tjena gubbs och flicks!

Jag har ett problem som jag inte vet hur jag skall hantera!
Det är en borrare som har borrat mitt hål (170m). Eftersom jag skulle ha kört egen entrepenad från början så undersökte jag vad Normbrunn -97 var för något. Sedan så vände jag mig till en leverantör och fick bra pris på hål och komponenter och valde därmed detta.
Klippt ur Normbrunn -97:
//
Utformningskrav för borrning i jordlager med foderrör:
Foderrör skall neddrivas minst 2 m i fast berg, dock minst 6 m från markytan. Svetsskarvar mellan foderrör skall vara täta och hållfasta mot arbetstryck
Tätning mellan foderrör och berg skall genomföras och vara tät. Rekommenderad tätningsmetod, cementering.
//
Men jag reagerade på borr protokollet när jag såg foderrörs längd 3m var inskrivet. Till historien hör att att jag har berg 1m under markytan. Men skall jag tolka specen för Normbrunn -97 så spelar det inte någon roll. Den skall alltid vara minst 6m från markytan. Och jag vet att han inte borrade mer än 3m för jag var hemma när f_nskapet borra.

Min fråga nu:
Vad skall jag göra?
1. Skita i alltihop? Defnitiv enklast. Men i mitt arbete så handlar det om att driva leverantörer framför mig så det är inget problem.
2. Begära en ny brunn med 6m foderrör? Ja jag vill få ut klåpare från branschen som inte hör hemma där. Sprider gärna ett dåligt rykte på denna sajt.'
3. Begära pengar tillbaka från leverantören för att hålla käft? Håller inte riktigt medatt jag vill ha en bekymmersfri drift. Normbrunn -97 finns ju av en anledning.

Så jag vill ha råd och anledningar  till att jag skall driva respektivat skita i detta av er alla.

För övrigt så stårr nu en Nibe 1130 i källaren och leverear värme. Fy f_n va skönt det känndes jag troddee att det aldrig skulle ta slut me skruvat. När jag noterade första frosten ute kunnde jag känna värmen pumpas in i radisarna. Jag återkommer nästa år me underlag för vad besparingen blev. Konverterat från D-el till radisar och VP.

//
/Mattias
Nibe 1130 8,0 VPA 200/70 170m aktivt, 175m totalt.
Hus från 1939. 120kvm + 58vm källare ouppvärmd.

Utloggad CarMan

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Katrineholm
 • Antal inlägg: 2534
SV: Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!
« Svar #1 skrivet: 21 oktober 2005, 21:25:25 »
Jag kan inte reglerna, men jag känner ingen som har en brun som dom borrat mer än 2m i fast berg.

alla regler finns där av an anledning, kan inte komma på en enda anledning till att man skulle behöva ha 6m foderr rör som kortast, även om man har berg ytligt.

2m i fast berg kan jag förstå, detta är för att säkerställa att man får 100% tätt mellan röret & borran, så dagvatten inte kan rinna ner i grundvattnet.
Nibe 1215-8,5 170m aktivt borrdjup värmer ett hus på ca 230m2 i katrineholm (Sörmland)
klarar mig utan Tillskottsel  ner till åtminstånde -25grader 8)

årsmedeltemp i katrineholm är +5,8
årsmedel MIN temp för februari är -7,4
den 9 februari 1966 var det -34,2 så om det händer igen så kan jag ta att elpatronen gån nån timme på natten.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28236
 • Ägare av forumet
SV: Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!
« Svar #2 skrivet: 21 oktober 2005, 21:31:01 »
Enligt vad jag kan förstå är normbrunnen inget lagkrav, utan en överenskommelse som borrbranschen och ansvariga myndigheter gjort.

Anledningen till att man skall borra djupare än 2 meter vid litet jordlager är att man vill minimera risken för kontaminering av grundvattnet.

Om mina antaganden är rätt så är det mer en moralisk fråga än en juridisk fråga huruvida du skall begära att få borran omgjord eller ej.

Det skulle förvåna mig om själva funktionen på borran försämras av att de inte utfört brunnen enligt normbrunn97.

Kan dock hålla med om att det är onödigt och dumt av borraren att inte utföra den brunn som du faktiskt beställt, jag antar att du skulle ha fått betala för de extra metrarna foderrör, så någon ekonomisk betydelse borde det inte ha haft för borraren.
Kan ha varit för lat för att orka svetsa ett foderrör till?

Mitt råd blir...

Om det inte är olagligt att göra som han gjort, nöj dig med det du fått.
Är det olagligt, och icke enligt din beställning, stå på dig.

MEN...
Jag tillåter inte att enskilda företag smutskastas i forumet. Detta har diskuterats ett antal gånger tidigare och min syn på saken är solklar. Jag godkänner inte svartlistning eller smutskastning i forumet, även om jag an förstå att det är nåt som kan vara lockande för de som blivit eller känner sig lurade.
Det skulle vara allt för enkelt för "borrfirma 1" att smutskasta "borrfirma 2" för att vinna marknadsandelar. Detta hoppas jag att alla förstår.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Baxter

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Sverige
 • Antal inlägg: 10
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!
« Svar #3 skrivet: 21 oktober 2005, 21:45:33 »
Tack Rickard!

En god komentar!
Jag tänker inte dra folk i skiten om jag inte behöver och får för att bibehålla tillgång till ett eminent formum för folk med ett intresse.
Men eftersom jag är novis på området borrning och i arbetet har en funktion av att bedömma spec. och utfört arbete i viss mån så tycker jag att man skall ha en norm och följa den.
Hur skulle det se ut om alla hade en norm att följa och sedan enligt eget tycke började göra lite som dom ville???

Vi byter då lite taktik på tråden för diskussion. Vad är normbrunn97 och vad är den till för att följas och varför skall den följas. Om det nu står min 6m foderör och det är beställt i enlighet så för f_n skall det vara min 6m foderrrör eller???? Hur skall man annars kunna kontrollera utfört arbete? Ska borraren följa normbrunn97 eller inte? Då kan han ju skita i att sätta foderrör överhuvudtaget (lite govt) bara för att han vid tillfället tyckte det var möjligt att göra så, eller??? Det handlar ju om att kunna begära offerter på samma basis, eller hur.

//Mattias
Nibe 1130 8,0 VPA 200/70 170m aktivt, 175m totalt.
Hus från 1939. 120kvm + 58vm källare ouppvärmd.

Utloggad Ridax

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Göteborgs-området
 • Antal inlägg: 2542
  • GoPro labbande
SV: Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!
« Svar #4 skrivet: 21 oktober 2005, 22:03:07 »
Min borrare drog bara ner 3m foderrör och vi diskuterade saken i förväg.  Som beställare är jag bara glad att slippa betala 1,500:- extra för foderrör.  För borraren lär det inte spela någon större roll om han drar ner 3 eller 6 meter.  Han körde med fastsvetsad ringkrona på foderröret (som alltså blir en del av installationen sedan), så inte blir det någon skillnad i slitage på dyra kronor heller.  Men han tyckte att 3 meter är fullt tillräckligt med tanke på att det är kommunalt vatten i området.

Visst, det är väl bra att det finns rekommendationer, men att slaviskt följa dem utan att ta hänsyn till några som helst omständigheter verkar dumt.  Din installation kommer att fungera minst lika bra som om han hade dragit ner 6m foderrör.  Om du är så väldigt petig och så proffsig beställare, kan man ju också fråga sig varför du inte påpekade detta NÄR HAN BORRADE eftersom du redan då noterade att han bara drog ner 3m foderrör.  Jag tycker ditt beteende är rent bedrövligt om du redan då noterade detta och inte påpekade detta, men nu vill klaga...

Jag tycker du skall vara nöjd som det är.  Eventuellt kan du ju pruta kostnaden för 3m foderrör om ni har kommit överens om att det skall utföras enligt nb97 och att foderrören skulle ingå i en fast offererad kostnad.

Nibe 1210-7 (installerad 2007), 78+98m aktiva hål, 210 l VV-beredare som volymtank, ASW5000 takkassett för frikyla och värme via platt-vvx.  Göteborgs-området.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28236
 • Ägare av forumet
SV: Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!
« Svar #5 skrivet: 21 oktober 2005, 22:08:18 »
Hmmm, tyvärr måste jag konstatera att det verkar finnas en hel del oseriösa borrföretag.

Det har skrivits totalt drygt 40 000 inlägg i detta forum sedan starten, jag har nog läst minst 38000 av dessa och utifrån de iaktagelser jag gjort i de inlägg som skrivits skulle jag om jag lejde en borrfirma att göra en energibrunn åt mig se till att försäkra mig om dessa saker:

1. Det skulle vara helt klart vad som köptes! T.ex. normbrunn97... jag skulle klargöra att jag inte nöjde mig med annat än detta och då enligt specifikationen för normbrunn (kanske t.o.m. skulle tillhandahålla borraren med regelverket utifall att kan inte besatt kunskaperna)

2. Aktivt djup, Om det aktiva djupet skulle vara 150 meter så skulle jag inte godta annat än att hålet skulle vara 150 meter i berg. (OK, markdelen kan man räkna till ca 1/3 av det faktiska djupet)

3. Om problem vid borrning eller kollektorsättning uppstod (t.ex. "dåligt berg vid 80 meter", eller omöjligt att få ned slangen i hålet) så skulle jag se till att ha skriftligt på vem som stod för de extrakostnader som uppstår. Det kan ju faktiskt handla om 10000-tals kronor om man måste borra ett extra hål och har långt till berget.

4. Jag skulle (efter att överenskommelsen var gjord) meddela borrarna att jag skulle vara med hela tiden för att kontrollera att allt blev utfört enligt ö.k.
(Jag skulle inte vika från deras sida många minuter under arbetets gång, men framförallt viktigt vid foderörsborrningen och kollektorsättningen)

Detta innebär naturligtvis att man måste vara med hela tiden, kolla när de kommer till berg, hur mycket längre de borrar ned foderrören, hur djupt de skall borra totalt för att få det aktiva djupet rätt samt kolla att den kollektor de har med sig är tillräckligt lång. (om berget ligger 17 meter ned och du har beställt ett borrhål med 150 meters aktivt djup så måste kollektorn vara minst 162 meter, detta förutsatt att man har grundvatten upp till mark!, ligger grundvattnet djupare får man plussa på ytterligare.

Mitt förtroende är som ni säkert förstår inte speciellt stor när det gäller hur brunnarna utförs, och hur man räknar ut hur lång kollektor som man behöver.
Jag undrar hur många borror som verkligen utförs enligt de krav som man bör kunna ställa?

Nu kan det ju faktiskt vara så att jag är lite färgad av de inlägg som skrivits, och att de som skriver nåt om borrarna som regel har något negativt att säga. "Hälsan tiger still" som man brukar säga, de som inte yttrat sig i forumet kanske alla har fått sina borror väl utförda och enligt specifikationen.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Snorkeljohn

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Göteborg
 • Antal inlägg: 101
SV: Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!
« Svar #6 skrivet: 21 oktober 2005, 22:34:52 »
När jag installerade bergvärme fick jag följande information.
Enligt normbrunn-97 skall det vara minst 6m foderrör, varav minst två meter i fast berg. Dock är det en del borrare som nöjer sig med tre meter om berget är ytligt. När de har stött på fast berg borrar de 2m + den bit som behövs för att få ner den sista tremetaren i lagom nivå med marken. Foderrören är tre meter styck, och de kapas inte under själva borrningen.
Jag är ingen expert på området, men jag kan inte tänka mig att det har någon betydelse för energiuttaget. Hur det är med kontamineringen av grundvattnet kan man ju undra. Det kanske är så att borraren bedömmer från hål till hål om det behövs mer än tre meter.
Innan du gör något förhastat, tycker jag att du skall ställa samma fråga på Geotecs brunnsforum. www.geotec.se/forum.htm
« Senast ändrad: 21 oktober 2005, 22:47:02 av Snorkeljohn »
Villa i Göteborg 135kvm + 80kvm källare. Thermia D8 TWS 177m aktivt borrdjup.

Utloggad pellep

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 916
 • varför göra det enkelt om man kan krångla till det
SV: Vill ha råd om Normbrunn -97. Har problem!!!
« Svar #7 skrivet: 22 oktober 2005, 12:05:20 »
Hur vanligt är det med mer än ett foderrör om berget ligger 1 meter eller mindre under markytan? Kanske ämne för nästa enkät?
Om du möter en människa utan leende, ge henne ditt!

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser