Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?  (läst 4773 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Poolarn

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 14
 • Jag är undrande över värmepumpar!
Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« skrivet: 14 oktober 2005, 19:05:07 »
Hej!

Jag har i några dagar suttit och läst många inlägg i detta forum och kommit till insikt   :-\ a) Jag vet ingenting, b) Jag kan kanske få hjälp här.

Sist läste jag tråden om fast/flytande kondensering där Mcenroe hade fler intressanta synpunkter om saker som jag förstod väldigt lite av. I diskussionen Mcenroe hade med Rickard och Sfinx har jag sakta men säkert försökt bygga lite kött på mina darriga ben. Dock känns det som om det är väldigt invecklat för en enkel man som jag.

Jag frågar sålunda istället följande!


Vad ska jag ha?


Vi bor i ett Hortlaxhus (kommer från Norrland = tjocka väggar) på 167 kvm. Huset ligger strax norr om Åkersberga. Det är ett enplanshus, öppen planlösning med en årsförbrukning på drygt 22000 K-Wh. Vi eldar lite vid sidan om i en braskamin som egentligen bara ska se "snygg" ut. Inte mycket värmelagring alltså. Vi har idag en CTC electronic elpanna med en vv-beredare CTC Drabant på 195 liter.

Till våren har vi tänkt bygga en pool, yta 32,5 kvm och en volym på 42,3 kubik, på ca 4x8 meter som vi vill värma med solpaneler. Poolen kommer att ligga 10 meter från dagens "pannrum".

Jag har rekommenderats att uppgradera till en luft/vatten pump och börjat nosa lite på solpaneler. Eftersom jag har en CTC panna idag ska jag ha en CTC pump eller är det lika bra eller bättre med Thermia eller Nibe. Är det klokare att vänta ett tag tills priset "stabiliserat sig" eller ska jag slå till nu. Jag åker till Tyskland med jämna mellanrum och skulle i princip kunna ta med en pump och/eller solpaneler därifrån.

En annan bekant menade att jag skulle kunna skaffa solceller för att driva värmepumpen och på det sättet koppla bort Graninge helt, men det alternativet verkar i dagens läge vara allt för dyrt med tanke på kostnaderna för solceller. Återstår alltså luft/vatten pump för hus/pool uppvärmning och solpaneler för pool/tappvatten värme eller????

Tacksam för inputs


Poolarn
167 kvm enplans Hortlaxhus -89, N Åkersberga, Atria Optimum 12 installerad våren -07 med poolkort och On-line system. Separat glykolfylld slinga till pool, ca. 50 kubik, med 2 plattvärmeväxlare. En under pannan och en i poolpumpsgropen vid poolen.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28220
 • Ägare av forumet
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #1 skrivet: 14 oktober 2005, 19:40:12 »
Jag kanske blir övertygad så småningom, men i dagsläget säger jag:

Blanda inte in solceller i anläggningen.

Lägg istället pengarna på en helt ny anläggning med luft/vattenvärmepump, ny anpassad elpanna och en poolvärmeväxlare.

Du behöver ca 6-7 kW  för att hålla poolen varm (förutsatt att du har den täckt när ni inte använder den) , det borde även räcka för att hålla huset varmt (Hortlaxhusfabriken ligger 1 mil ifrån där jag sitter, jag vet hur välisolerade de husen är/var...  :) )

Med en anppassad elpanna får du både väl fungerade produktion av tappvarmvatten, värme till huset samt poolvärme med minsta möjliga krångel.

Fungerande anläggningar finns att köpa från bl.a. IVT, NIBE och Euronom.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Poolarn

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 14
 • Jag är undrande över värmepumpar!
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #2 skrivet: 14 oktober 2005, 20:19:25 »
Hmm!

Solceller var nog aldrig riktigt tanken pga ekonomin men solpaneler av den nya typen med vakuum ser tydligen till att pannan får vila i stort sett hela sommaren. Dessutom kan en riktigt solig dag ge en värmeökning i poolen på 5-6 grader. (Enligt pooltillverkarna som säljer solpaneler?!)

Jag har bara bott i huset i drygt två år och vet inte riktigt fördelningen tappvarmvatten/uppvärmning men kan nog tänka mig att man sparar en hel del el på att solvärma poolen sommartid.

Enligt "Värmeboken" (ISBN 91-46-20196-6) är energikostnaden för solvärme 0 kronor och drift/underhåll "mindre än 100 kr per år".
Det låter som en bra sparad slant i mina öron.

När du säger "helt ny anläggning" betyder det att jag ska kasta ut min CTC electronic? Det känns som om det vore en bra idé att ha kvar den när tempen börjar närma sig -20. Går den att docka till andra system än CTC eller blir den på något sätt fristående?

För att lagra solvärmen måste jag skaffa en ackumulatortank. Finns det någon praktisk funktion för en ack-tank i ett luft/vatten pump system?


Hortlaxhusen blev fö uppköpta av japaner. Jag ringde dit för två år sedan för att fråga om huset men fick bara några kryptiska besked på inte så bra japansk engelska. Nu vet jag inte vad som är kvar. Synd på så bra hus tycker jag..   :(


Poolarn
167 kvm enplans Hortlaxhus -89, N Åkersberga, Atria Optimum 12 installerad våren -07 med poolkort och On-line system. Separat glykolfylld slinga till pool, ca. 50 kubik, med 2 plattvärmeväxlare. En under pannan och en i poolpumpsgropen vid poolen.

Utloggad Janne El-Energi

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Skåne
 • Antal inlägg: 2173
 • sxa
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #3 skrivet: 14 oktober 2005, 20:52:05 »
Det finns mycket information om VP i hopa med ack tank och  du kan börja med att söka på  uppvärmning av pool, ack tank i formet, solvärmeslingor.
det finns hyllmeter med i formation i forumet.  Gå sen in på ack tank tillv exv   http://www.boroe.com  där ser du hur de är uppbyggda.

Börja med att läs min egen tråd om innomhus pool.

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,2714.msg26861.html#msg26861

Tillägg läs denna länk om solslinga i ack tank..
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,3746.msg35667.html#msg35667
« Senast ändrad: 14 oktober 2005, 21:02:28 av Janne El-Energi »
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Sfinx

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 971
 • Värmepumpar = eldrivna solfångare
  • Sfinx solar
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #4 skrivet: 14 oktober 2005, 22:35:39 »
Hmm samma funderingar som jag själv går i. Pool, VP solfångare.

Ni tror väl jag alldeles tokig men här är mitt lilla projekt så fort jag får grannen att ta ner sina träd som skuggar. :)

Tänkte bygga en pool av dorocell. jo 4x8 meter. Se http://www.dorotherm.se/scripts/main_frameset.asp
Och http://www.dorocell.se/dorocell_system/sys_scripts/main_frameset.asp
Poolen blir alltså isolerad.....
Men jag tänkte bygga poolen på en wirsbo golvvärme lösning i vilket jag skall cirkulera solfångarens värmebärare.
Då blir "golvvärmen" i poolen en alldeles perfekt värmeväxlare för solslingan efter den värmt tappvarmvatten.
Då kan jag  använda riktiga solfångare för att värma poolen och som också klarar av att ge varmt vatten till tappvarmvatten och husvärme på off poolsäsong också. Oisolerade poolsolfångare klarar inte det. Det blir också ofarligt att överdimensionera solfångare med en pool som värmesänka.
På hösten tänkte jag lägga på refält med cellplast skivor för isolering av min lilla acktank på 4x8x1.5 = 48.000 liter.
MEN istället för att använda acktanken  :) för dagligt bruk tänkte jag mig att använda den för att ta bort effekttopparna.
Med en L/V VP som går ner till -10 och klarar värma huset (jo 160 kvm)  tänkte jag förvärma luften till VP med poolvattnet med hjälp av solvfångarkretsen. Det är en glykolblandning som tål -30. Soliga dagar laddar solfångaren poolen igen. Just nu räknar jag på hur poolen skulle klara att bottenfrysa om det blir enköldknäpp.

Alltså:
Poolen blir acktank under värmesäsongen. Men bara för spetseffekt till huset.
Kan jag bottenfrysa poolen får jag en "spets"acktank som skulle teoretiskt lagra i storleksordning 4.800 kwh.
Det behöver jag inte med vårt klimat och hus. Västkusten 160 kvm. Men "lite" is gör gott för energiuttaget.
Solfångarna har jag också tänkt att stå för tappvarmvattnet så mycket det går. Resterande tar jag på min existerande frånluftvärmeump.
Tokig. Definitivt. Men kul är det :D

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28220
 • Ägare av forumet
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #5 skrivet: 14 oktober 2005, 23:08:20 »
Hmm!

Solceller var nog aldrig riktigt tanken pga ekonomin men solpaneler av den nya typen med vakuum ser tydligen till att pannan får vila i stort sett hela sommaren. Dessutom kan en riktigt solig dag ge en värmeökning i poolen på 5-6 grader. (Enligt pooltillverkarna som säljer solpaneler?!)

Jag har bara bott i huset i drygt två år och vet inte riktigt fördelningen tappvarmvatten/uppvärmning men kan nog tänka mig att man sparar en hel del el på att solvärma poolen sommartid.

Enligt "Värmeboken" (ISBN 91-46-20196-6) är energikostnaden för solvärme 0 kronor och drift/underhåll "mindre än 100 kr per år".
Det låter som en bra sparad slant i mina öron.

När du säger "helt ny anläggning" betyder det att jag ska kasta ut min CTC electronic? Det känns som om det vore en bra idé att ha kvar den när tempen börjar närma sig -20. Går den att docka till andra system än CTC eller blir den på något sätt fristående?

För att lagra solvärmen måste jag skaffa en ackumulatortank. Finns det någon praktisk funktion för en ack-tank i ett luft/vatten pump system?


Hortlaxhusen blev fö uppköpta av japaner. Jag ringde dit för två år sedan för att fråga om huset men fick bara några kryptiska besked på inte så bra japansk engelska. Nu vet jag inte vad som är kvar. Synd på så bra hus tycker jag..   :(


Poolarn


Du behöver solpaneler, acktank och styrning + en del ventiler...
Det kostar.

Kasta ut din befintliga anläggning, köp Luft/vatten-VP + en elpanna som är byggd för värmepumpsdrift + en poolvärmeväxlare med tillhörande reglercentral.
I den nya elpannan sitter då förutom en varmvattenberedare som fungerar med värmepump även elpatroner som kan värma ditt hus i de fall värmepumpen inte orkar med eller den har havererat.

Sommartid kommer du då att ha en COP på ca 4.0-5.0 när du värmer poolen, med direktverkande elpatron går det ca 6-8000 kWh/år för att hålla poolen runt 28-29 grader, med värmepumpen går det ca 1200-1600 kWh/år.

Det tar några år att tjäna in solfångarna...Och styren... Och acken...

Sen skall ju nån kunna köra allt så optimalt som möjligt med minsta möjliga förluster.

Det krävs en systemtekniker för det, fråga min sambo  ;)

Apropå drift/underhåll på solfångare mindre än 100 kr/år...

Om du räknar med 7-10000 kr för solfångarna, 3-5000 för regleringen och ca 10000 för acken så kommer du upp i ca 20-24000 kr.
20-24000 kr och 100 kr/år i drift och underhåll, det ger en livslängd på anläggningen på hela 200-240 år. Hur troligt är det?

Jag påstår inte att jag har rätt, men jag är faktiskt väldigt tveksam till sofångare och pool.
EX. När vädret har varit dåligt i en vecka har du kallt i poolen, äntligen till fredagen kommer värmen, du vill ta ett härligt dopp i poolen med familjen, eller hur, synd bara att vattnet inte är varmt... Utan sol, ingen värme.

EX2. Det har varit väldigt varmt i en hel vecka, du vill ta ett svalkande bad, synd bara att det är 32 grader i poolen...

Vad jag vill komma fram till är att det är väldigt kinkigt hur varmt man har i poolen, man känner direkt skillnad om det är en grad varmare eller kallare än normalt!
Det är värt 1500 kWh/år att ha precis den värme man vill ha i poolen närhelst man känner för ett dopp.

PS. det är inte billigt med poolvärmeväxlare och styrning heller, men det är bättre.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad eleson

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Kungälv
 • Antal inlägg: 711
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #6 skrivet: 14 oktober 2005, 23:17:04 »
...
Men jag tänkte bygga poolen på en wirsbo golvvärme lösning i vilket jag skall cirkulera solfångarens värmebärare.
Då blir "golvvärmen" i poolen en alldeles perfekt värmeväxlare för solslingan efter den värmt tappvarmvatten.
...

Ok, så om poolen håller 27 grader , tror du att du kan få ut 50 grader solpanelen?
Annars blir du liksom utan varmvatten ... , och det förtar ju lite av effekten, eller?

En vacuumpanel har inga problem att göra 90 gradigt vatten , om den får tid på sig.
Dvs, inkommande till panelen är väl åtminstone 80 grader, åsså ger panelen max 10 till.
( och det tror jag är optimistiskt. )

Men, jag skulle inte satsa värmen i mitt duschvatten på att den kan lyfta tempen 23 grader.

170 kvm + 90 kvm källare + 60 kvm garage, radiatorer
då 3.5 m3 olja,
nu Thermia D10 + 180 m borrhål

Utloggad Sfinx

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 971
 • Värmepumpar = eldrivna solfångare
  • Sfinx solar
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #7 skrivet: 14 oktober 2005, 23:28:18 »
[Ok, så om poolen håller 27 grader , tror du att du kan få ut 50 grader solpanelen?
Annars blir du liksom utan varmvatten ... , och det förtar ju lite av effekten, eller?


Poolen förlåt acktanken ligger efter varmvattenberedaren. Poolen värms alltså i andra hand.

Utloggad eleson

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Kungälv
 • Antal inlägg: 711
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #8 skrivet: 15 oktober 2005, 11:16:00 »
Ok,
så ordningen är  Pool  ->  Panel  ->  VVB  ->  Pool
Vatten temp              27          50?

Kolla gärna att du har paneler som kan lyfta temperaturen från 27 till 50,
jag tror att det krävder en del yta, alternativt låga flöden.

170 kvm + 90 kvm källare + 60 kvm garage, radiatorer
då 3.5 m3 olja,
nu Thermia D10 + 180 m borrhål

Utloggad Sfinx

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 971
 • Värmepumpar = eldrivna solfångare
  • Sfinx solar
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #9 skrivet: 15 oktober 2005, 13:08:04 »
Ok,
så ordningen är  Pool  ->  Panel  ->  VVB  ->  Pool
Vatten temp              27          50?

Kolla gärna att du har paneler som kan lyfta temperaturen från 27 till 50,
jag tror att det krävder en del yta, alternativt låga flöden.

Vid soligt väder inget värmebehov för hus. Vår sommar höst lufttemperatur mer än +13-15
Solpaneler ->vvb ->pool ->Solpaneler
10kvm vakuum solfångare ger ca 7 kw  Tempdiff 25 grader ger ett flöde på ca 4 liter/min

Vid nyttjande av acktanken = poolen för säg 5 kw och en tempdiff på 10 grader får man ett flöde på ca 7 l/min

ja små flöden men samma pump går att använda dvs samma krets.Utloggad Martin X

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Finland
 • Antal inlägg: 424
 • Lyssnar på andra, gör sedan helt egna fel.
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #10 skrivet: 15 oktober 2005, 14:22:51 »
Men jag tänkte bygga poolen på en wirsbo golvvärme lösning i vilket jag skall cirkulera solfångarens värmebärare.
Då blir "golvvärmen" i poolen en alldeles perfekt värmeväxlare för solslingan efter den värmt tappvarmvatten.

På nått sätt låter det smart med "golvvärme i polen". Men om du överdimensionerar solpanelarna, så kan du du få problem med för varmt polvatten som Rickard skrev. Du kan eventuellt bli tvungen att fixa ett fläktkylt batteri för att sänka temperaturen på värmebäraren för du får ju inte heller köra in för varmt vatten i dina wirsborör.

Utloggad Sfinx

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 971
 • Värmepumpar = eldrivna solfångare
  • Sfinx solar
SV: Luft/vatten, solpaneler, pool, Vad välja?
« Svar #11 skrivet: 15 oktober 2005, 14:56:33 »
samma fläktkylda batteri är förvärmare till VP ;)
Dvs med samma fläktkylda batteri kan jag kyla poolen ELLER kyla solpanelen.
Wirsborören klarar jag med att ha första metrarna i poolen med koppar rör.
Då får jag aldrig över +70 i poolrören
Det lovar jag bestämt ;)

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

 • Dot gäster: 67
 • Dot dolda: 0
 • Dot användare: 0

There aren't any users online.