Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: En liten historia om en Altherma  (läst 2470 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad philipn

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 6
En liten historia om en Altherma
« skrivet: 15 oktober 2011, 13:12:54 »
Köpte ett hus för ungefär ett år sedan på ca 120 m2 i två plan plus en mindre källare/pannrum. I källaren satt då en Daikin Altherma EKHBH007AC6W1 med 300 liters VV beredare. Dåligt isolerad övervåning med lite drag längs golven. Husets förra ägare var en familj på fyra varav två barn i yngre tonåren med en total elförbrukning på ca 19000 kWh/år. Framledningstemperaturen var ställd på 55 grader när jag flyttade in. Anläggningen är troligen monterad -07-08. Vet ej säkert då jag inte fått några papper från förra ägaren.

Under vårt första år i huset ställde jag genast in pumpen till drift efter kurva och det fungerade ganska bra under den rätt så kalla vintern -11. Total elförbrukning sjönk till ca 16000 kWh/år. Jag har räknat ut att uppvärmningen står för ungefär 9-10000 kWh/år.

Jag har upplevt att cirkulationspumpen hela tiden har hörts i hela värmesystemet som ett högt surrande men inte tänkt mer på det förrän jag slog på värmen i oktober och den plötsligt lät som en fiskebåt. Dessutom läckte utloppsventilen på innerdelen vatten. En sak till jag undrade över var olja som runnit längs lågtyckssidans kylrör under inneden. Fick för mig att det var kompressorolja men det var kletigt och gult.

En annan underlig sak jag har funderat över var varför elementen i huset blev varma efter en dusch trots att värmen var avstängt. Tänkte att det läcker väl bara ut lite värme i rörsystemet. Har även ställt ner varmvattentemperaturen till 55 grader och en desinfektion en gång i veckan. Trots detta är varmvattnet alltid runt 65-68 grader varmt i köket.

Tog nu tag i problemet och ringde en kylfirma jag har kontakt med genom jobbet och de kom direkt och började felsöka. Oljan på kylröret var inte kompressorolja, altså ingen läcka. Troligen någon typ av Loctite som kylteknikern använt. Läckan på utloppsventilen skall troligen åtgärdas med en plugg. Ventilen behövs tydligen bara i anläggningar som kan köra kyldrift.

Teknikern kliade sig länge i huvudet till han upptäcker att 3-vägsventilen troligen sitter monterad åt fel håll och motorn som styr denna stått still från början i manuellt läge. Han återkommer i veckan och ska tömma systemet, byta cirkulationspump och kontrollera 3-vägsventilen.

Så det kan bli!

Utloggad svartöra

 • Efterkonstruktör
 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Göteborg
 • Antal inlägg: 180
 • Kön: Man
SV: En liten historia om en Altherma
« Svar #1 skrivet: 17 oktober 2011, 00:28:18 »
Ja, så det kan bli! Min egen historia om Altherman är i korthet "fungerar efter justeringar av parametrar". Höst och vår har jag sett att den går till/från väldigt ofta, men det har löst sig efter justering av kurvan och att jag kör med fast framledningstemperatur (35 grader) tills vintern kommer. Innegivare var inte dumt det heller. I övrigt problemfri.
120 m2 enplans trähus (Modulent) byggt -82 i sv Göteborg. Daikin Altherma L/V 6kW (200 L VVB) installerad aug 2009. Totalförbrukning 2008 cirka 20 MWh (enbart elpanna), 2009 15 MWh, 2010 13 MWh (varav 6,5 för vp+vv), 2011 11 MWh (4,8 till vp+vv)

Utloggad philipn

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 6
SV: En liten historia om en Altherma
« Svar #2 skrivet: 07 november 2011, 15:29:16 »
Då var det nästan klart. Shunten var vänd åt fel håll och sitter numera rätt. Cirkulationspumpen är bytt och låter ingenting efteråt. Ställdonet till shunten verkar vara kass så den ska jag byta själv. Sköter den manuellt tills vidare.

Utloggad philipn

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 6
SV: En liten historia om en Altherma
« Svar #3 skrivet: 17 november 2011, 13:15:15 »
Även ställdonet var monterat fel. Dessutom var det fel inkopplat på värmepumpens plint. Fasen och signalkabeln var förväxlade vilket lett till att shuntmotorn alltid jobbat i en riktning.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Värmepumpar i Stockholm
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme