1 kilo R290/R600a/R1270 motsvarar ca 2 kg F-gas kölmedier och då dom flesta Värmepumpar har runt 1 kg f-gas kölmedier för 5-7 meter rörlängd så kommer förmodligen bara några % av alla VP behöva öka på laddning över 500 gram HC-köldmedie, vilket i gasmängd motsvarar drygt 1 st 450 grams campingasolbehållare 17-614 på biltema
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv/Kemikalier/Gasolbehallare1/ Dessa 450 grams campingasolbehållare får man ha ca 8 stycken av inom en hyreslägenhets väggar eller 2 st P2012 blåa propantuber med sammanlagd innervolym av 10 liter och motsvarar ca 4 kg gasol, dessutom ibland kopplad till en aggregat i ändan som det är avsiktligt att det skall brinna i !!!.
Försäkringsmässigt torde det inte vara några problem då det är ganska tydligt hur bestämt hur mycket gasol man har _rätt_ att förvara i en lägenhet (4 kg inom lägenhetens väggar, 20 kg på balkong till lägenheten med rörförbindning till lägenhetsens gasolspis, och i egen enfamiljshus och tuber på utsidan med rörföbindning in, 40 kg.
En VP-anläggning orginalbyggd för R290 är givetvis byggd att inte ha reläer eller kontaktorer som blixtrar vid omslag, inte använda borstmotorer mm. och då har man röjt undan den viktigaste delen för ev. brandolycka. Aggregatet är ju dessutom inte avsedd byggd för att läcka - som onekligen en gasolspis är tänkt för, och ev läcka är till 99% av pysläckmodell i någon skarv med månaders tömningstid och en takt som inte ens kan hålla igång minsta lilla låga.
Aggregat som har max 150 gram HC som i vitvaror får man placera var som helst inom lägenheten. - tex. kombinerade kyl och frys på en kompressor har ofta uppåt 120 gram R600a då det är mycket rörytor i framför allt frysdelen som håller kvar köldmedie.
Det finns också Europeiska normer som EN378:2000 och EN60335-2-40 framtagna för HC i AC/VP med ute och innerdel och där tillåts det upp till 1.5 kg HC per aggregat (vilket motsvarar 3 kg F-gaser som R410A) med vissa begränsningar som tex. att rumsvolymen med ev. stängda dörrar där innerdelen är monterat så att mängden gas vid en rörbrott (hur ofta sker det om det inte är hantverkare inblandat?) så blir halten inte högre än 8 gram/m^3 i genomsitt och tex. mitt vardagsrum som är på 60 m^3 så tillåts det då en laddning av 480 gram i anläggningen. Har man icke stängbara dörröppningar till andra rum eller öppen planering så ökar förståss tillåtna mängden med ökad rumsvolym upp till 1.5 kg och då har man ändå 5 gånger säkerhetsfaktor till att det når en halt där det _kan_ brinna för egen maskin - vilket inte är det samma sak som explosion då gasol brinner synnerligen långsamt vid 1.9% utblandning i luft. Skulle tro att 500 grams HC-standardladdning i AC/VP är acceptabel i minst 90% av aktuella fallen där man installerar VP.