0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag tycker det ser ut som du har rätt klart för dig hur du vill ha det.
Eftersom det verkar vara ganska nära mellan garaget och bostadshuset så finns det ingen anledning att sätta värmepumpen inne.
Om oljepannan står inne i huset så förlorar du spillvärmen från den och pannrummet måste värmas istället. Tänk på att ta detta i beaktande när du (eller nån annan) dimensionerar värmesystemet så att det inte blir för klent.
Vad har du tänkt dig värmepump, mark eller luft? Vart i Sverige finns huset? Har du tänkt köpa en färdig lösning, eller kommer du att plocka ihop systemet själv?
Skillnaden mellan L/V och bergvärme är betydligt mindre än 100 000 kr. Det angivna beloppet är snarare skillnaden mellan luft/luft och bergvärme. Skillnaden mellan L/V och bergvärme är i bästa fall 20 000 kr men kan bli det dubbla. Vad som är vettigast beror på hur mycket värme som skall produceras. Huset lär inte dra mycket men hur mycket drar garaget?
Men är inte nackdelen med borrhål att man "tömmer" dom efter hand och efter kanske fem år så börjar det ge sämre och sämre utvinning?
VVM är den enhet som Nibe rekommenderar att man dockar uteenheten till. Vet inte riktigt vad den innehåller förutom varmvattenberedare och rätt hög effekt elpatroner.
Det är en seglivad skröna... Det som händer är att borrhålet blir en liten aning kallare de första åren för att sedan stabiliseras.
Mitt borrhål har kanske blivit 0,3 grader kallare på 8 år. Det är lite mindre än vad beräkningar säger att minskningen borde ha blivit men givarna kan ha åldrats och kanske andra faktorer spelar in. Att ett borrhål töms på värme är som sagt en skröna. Det kan dock bli större temperatursänkning några decennier fram i tiden om alla grannar också borrar. Det beror på storleken på tomterna. VVM är den enhet som Nibe rekommenderar att man dockar uteenheten till. Vet inte riktigt vad den innehåller förutom varmvattenberedare och rätt hög effekt elpatroner. En L/V-pump ger inte så hög effekt när det är kallt ute så det behövs ordentlig elpatroneffekt vilket ofta leder till att man behöver större huvudsäkring än vid bergvärme. Kostnaden för det bör tas med i kalkylen.