0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
Citat från: Krokfar skrivet 28 december 2010, 23:27:51Citat från: Bensod skrivet 28 december 2010, 22:57:54 En halvdålig förklaring:Om man eldar med öppet direkt spjäll (tänk om han gör det!) får gaserna lättare väg ut och går betydligt fortareoch är varmare än de annars skulle vara,MEN eftersom krokfar kontinuerligt kyler sin panna från ack.tanken skulle hans rökgaservara 120-140 gr om de passerat alla kylande ytor!Nu är de 200-250vilket betyder att värmen blåser rakt ut! Undrar om krokfar har fått ut askan efter sin jättesotning?Om han har det eldar han med öppet spjäll-nånstans måste energin ta vägen och det är tydligen inte till vattnet!Samma tanke har slagit mig så jag kollade upp både det bakre och det främre spjället i pannan och dom ser ut att fungera.Men jag ska låna hem en termometer och mäta värmen som passerar genom rökkanalerna i mannan och se om dom minst är lika högasom rökgaserna vid anslutningen till skorstenen. Är dom det så är det inget fel på spjällen.Jag har även fått tips som att lägga in mer ved vid varje iläggning. Lägger nu i ca: 3 vedträn åt gången.Min acktank får returvattnet inpumpat i botten hela tiden. Vet inte varför, men det känns fel.Problemet med skicktningen är att cp pumpar in det heta vattnet från pannan till botten på tanken som blandas med det kallare vattnet i tanken därav får hela tanken samma temp. Att skiktningen inte funkar spelar inte så stor roll det ska ändå kopplas om när du skaffar en laddomat. Har du kollat rökgaserna när pannan har rätt temp ? ca 80 grader brukar vara en lagom temp på pannan. På laddomat går det att ställa vilken temp värmen ska laddas över för du har väl beredaren i pannan. Självklart ska pannan vara full med ved lägger du inte in fulla pannan
Citat från: Bensod skrivet 28 december 2010, 22:57:54 En halvdålig förklaring:Om man eldar med öppet direkt spjäll (tänk om han gör det!) får gaserna lättare väg ut och går betydligt fortareoch är varmare än de annars skulle vara,MEN eftersom krokfar kontinuerligt kyler sin panna från ack.tanken skulle hans rökgaservara 120-140 gr om de passerat alla kylande ytor!Nu är de 200-250vilket betyder att värmen blåser rakt ut! Undrar om krokfar har fått ut askan efter sin jättesotning?Om han har det eldar han med öppet spjäll-nånstans måste energin ta vägen och det är tydligen inte till vattnet!Samma tanke har slagit mig så jag kollade upp både det bakre och det främre spjället i pannan och dom ser ut att fungera.Men jag ska låna hem en termometer och mäta värmen som passerar genom rökkanalerna i mannan och se om dom minst är lika högasom rökgaserna vid anslutningen till skorstenen. Är dom det så är det inget fel på spjällen.Jag har även fått tips som att lägga in mer ved vid varje iläggning. Lägger nu i ca: 3 vedträn åt gången.Min acktank får returvattnet inpumpat i botten hela tiden. Vet inte varför, men det känns fel.
En halvdålig förklaring:Om man eldar med öppet direkt spjäll (tänk om han gör det!) får gaserna lättare väg ut och går betydligt fortareoch är varmare än de annars skulle vara,MEN eftersom krokfar kontinuerligt kyler sin panna från ack.tanken skulle hans rökgaservara 120-140 gr om de passerat alla kylande ytor!Nu är de 200-250vilket betyder att värmen blåser rakt ut! Undrar om krokfar har fått ut askan efter sin jättesotning?Om han har det eldar han med öppet spjäll-nånstans måste energin ta vägen och det är tydligen inte till vattnet!
Ja 3 vedträn lät lite snålt..
Citat från: Apan skrivet 28 december 2010, 23:54:58Ja 3 vedträn lät lite snålt..Läste någon stans att man skulle lägga in ca 3 kg/timme och när man är osäker så vill man ju inte förstöra något.Vid nästa eldning ska jag våga betydligt mer.
själv eldar jag nu ca 1,5 kubik i veckan, så jag förstår nu att du inte får nån värme. Men det är riktigt att du måste vra försiktig innan du lär känna ditt system, för om man lägger fullt för sent, så kan det koka. Har dock 1500 liter hemma, så än så länge har det inte kokat. Mitt tips är att ha veden inne i värmen ett bra tag också, så får du ut mer värme per kubik. Fast var noga med att hålla rent runt pannan och ha koll på avstånd till brännbart
3 kg per timme....måste ju vara en liten kamin som man bara håller vid liv.3kg björkved är knappt 2 pinnar.. När jag fått lite fart i pannan matar jag in kanske 10-15 kg... utan några tankar å annat modernt.Däremot stänger spjället ner (på skorsten)så draget minskar när det blir hett.Just nu är det bara +80 ut... lagt in en drös precis... panntemp 50Ta med dig lite pilsner sätt dig på en stol och studera
Spraka...nä...det ska låta som en jet motor...Då smakar ölen bäst..